Programe de navigare pe internet (browser)

    Un program conceput pentru a naviga pe internet poarta denumiri ca navigator internet, navigator web sau englezescul browser (de la verbul to browse care inseamna a cauta). Acesta este o aplicatie software ce permite utilizatorilor acesteia sa afiseze continutul unei pagini web sub forma de text, imagini, videoclipuri si ale informatii prezente pe World Wide Web (www). Browserele sunt destinate in special pentru a accesa internetul dar mai pot fi folosite si pentru a accesa un server local (din reteaua intranet) sau sistemul de fisiere al unui calculator sau server.

    Istoria browserelor a inceput odata cu expansiuna internetului. In anul 1994 browserul Netscape Navigator era utilizat de 90% din utilizatorii de internet. Insa lucrurile se schimba atunci cand cel mai utilizat sistem de operare, Microsoft Windows, integreaza in Windows navigatorul Internet Explorer; astfel ca in anii care au urmat Internet Explorer a ajuns sa controleze peste 95% din piata browserelor. Insa lucrurile nu au stagnat, noi producatori de browsere isi fac aparitia si in cele din urma surclaseaza Internet Explorer.

    Cand vine vorba de navigarea pe internet sunt multe aspecte care trebuie luate in considerare si tinand cont de faptul ca exista o competitie stransa intre mai mult de cinci producatori de browsere, se poate spune ca exista deosebiri substantiale intre modul cum acestea sunt concepute si functioneaza. Pe langa faptul ca browserele sunt imbunatatite constant, mai apare inca un factor care sustine competitia pe piata browserelor si anume marirea de banda a internetului si a gradului de penetrare a serviciilor de internet, mutarea vietii private in modul online, toate acestea duc la o crestere in dimensiune si complexitate a datelor prezente pe internet.

Luand in considerare aceste lucruri, calitatea unui browser este data urmatoarele criterii:
  • Viteza in navigare si compatibilitatea cu sistemele de operare folosite de majoritatea utilizatorilor;
  • Optiunile posibile - un browser trebuie sa ofere si o navigare usoara cu un sistem de gestiune a ferestrelor (tab-uri), posibilitatea de a salva link-uri catre site-uri (bookmarks), control parental, optiuni legate de utilizator, browser si retea, care sa fie accesibile intelegerii pentru publicul larg;
  • Stabilitate, usurinta in folosire si aspect al interfetei care sa poata fi personalizat;
  • Suplimentele suportate - suplimentele sunt aplicatii care ruleaza la nivelul browserului si care pot extine functiile acestuia;
  • Securitate oferita - modul in care un navigator gestioneaza posibilele atacuri fac ca securitatea sa fie unul din principalele obiective ale unui navigator.

Pe baza acestor criterii, cele mai importante cinci browsere utilizate la nivel global sunt:

1. Chrome este cel mai folosit browser din lume cu o cota de piata de 61,9% (2015) 1*. Aparut in 2008 si produs in varianta de tip open source de catre compania Google, principalul motiv care a dus la crearea Google Chrome a fost imbunatatirea securitatii, vitezei de acces si stabilitatii comparativ cu navigatoarele existente la acea vreme. In prezent, pe langa viteza de acces, stabilitatea si usurinta in navigare, Chrome ofera un nivel de securitate peste toate celelalte browsere. Plus ca producatorul ofera recompense banoase substantiale pentru oricine este capabil sa gaseasca bug-uri in browser - iar acest lucru permite imbunatatirea securitatii in raport cu orice amenintare care poate aparea la un moment dat. Chrome mai bune la dispozitie si o "lista neagra" cu site-uri recunoscute pentru actiunile de phising si malware, afisand un mesaj de avertizare la accesarea acestora.

Chrome este diponibil pentru PC pe majoritatea sistemelor de operare, dar si pentru tablete si smartphone. (imagine preluata de pe site-ul oficial)

2. Mozilla Firefox este al doilea cel mai utilizat browser cu o cota de piata de 23.4% (2015) 1*.Acesta este open source si este dezvoltat de catre compania Mozilla Foundation - prima versiune aparand in 2004. Ca si Chrome, Mozilla Firefox ofera o interfata accesibila si personalizabila, gestionarea navigarii este pe baza de file, are un sistem de actiune impotriva atacurilor de phising si malware, avand in acelasi timp multiple optiuni de configurare si extensi facute de producatori independenti

Imagine cu fereastra principala Firefox (preluata de site-ul oficial). Acesta este disponibil pentru PC (Windows, Mac si Linux), tablete si smartphone bazate pe Android..
3. Internet Explorer (IE) este cel mai longeviv browser, dar asta si datorita faptului ca este integrat in sistemul de operare Windows. Desi au fost perioade cand ocupa o cota de piata de peste 95% (2002), datorita multiplelor vulnerabilitati care au dus la atacuri asupra utilizatorilor, acesta a cunoscut o scadere lenta in ceea ce priveste numarul de utilizatori. Insa cu versiunile recente, browserul a cunoscut numeroase imbunatatiri in ceea ce priveste viteaza, usurinta si securitatea in navigare. In prezent browserul este al treilea cel mai utilizat browser, avand o cota de piata de 7,8%. 1*.

Internet Explorer este disponibil pentru PC, tablete, smartphone prevazut cu Windows Phone si Xbox (imagine preluata de pe site-ul oficial).
    Urmatoarele doua navigatoare in lista conform criteriilor enuntate si popularitatii sunt Apple Safari cu o cota de 3.8% si Opera cu 1.6%.1* Pe langa aceste criterii, browserele mai pun accent si pe posibilitatea ca utilizatorii sa poata naviga anonim pe internet prin intermediul modulului incognito. Am mai scris intr-un alt articol despre Cum sa ramai anonim pe internet.

    In concluzie, un browser nu trebuie sa ofere doar posibilitatea de a accesa internetul si o interfata simpla ci si o securitate care sa tina pasul cu noile amenintati ce apar in mediul online, o compatibilitate cu majoritatea sistemelor de operare si cu noile tehnologii.

1* http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp