Programe de redare audio (player audio)

    Pentru a putea reda fisiere audio cum ar fi muzica sau inregistrari, este nevoie de un program specializat care, pe langa faptul ca permite citirea formatului audio, sa ofere si utilitati pentru gestiunea fisierelor redate si optiuni complexe de redare audio. Cele mai folosite formate pentru fisierele audio sunt MP1, MP2, MP3, MPC / MP+, AAC, AC3, Ogg, FLAC, APE, WavPack, Speex, WAV, CDA, WMA, S3M, XM, MOD, IT, MO3, MTM și UMX. Pe langa posibilitatea de a reda aceste formate, un player audio eficient trebuie sa permita optiuni de control al sunetului, o interfata grafica usor de utilizat si o buna stabilitate in raport cu utilizatorul.

In functie de numarul de formate audio care pot fi citite, calitatea redarii si uneltele de procesare audio oferite, am facut o lista de top trei programe de redare audio. Unele dintre acestea suporta si fisiere video, deci pot fi considerate si playere video, dar sunt mai multe specializate pe partea de redare audio.

1. AIMP (Artem Izmaylov Media Player) este cel mai avansat player audio care ofera suport pentru citirea foarte multor formate audio, setari avansate de control al redarii audio, gestiunea documentelor audio, interfata simpla si usor de utilizat cu numeroase teme si o utilizare minimala a resurselor calculatorului. Programul este gratuit pentru utilizare si poate fi descarcat si in varianta portabila, putand sa fie utilizat fara instalarea sa in prealabil.



2. Winampdesi este cunoscut si utilizat de foarte multi utilizatori windows, si-a pierdut din popularitate datorita aparitiei altor playere audio mult mai performante in redare audio. Cu toate astea, pentru utilizatorul care doreste doar redarea fisierelor audio si o buna gestiune a acestora, Winamp ramane un player util si usor de utilizat, desi producatorul a incetat imbunatatirea acestuia.



3. Jet Audio Basic este un alt player audio performat dotat cu functii complexe pentru redarea majoritatii formatelor audio, oferind optiuni utile tuturor utilizatorilor cum ar fi inregistrare audio, copiere discuri si scriere discuri audio. Desi complex si performant, acesta consuma resurse fizice substantiale.



Concluzii

    Programele enumerate mai sus ofera un player audio complet, capabil sa efectueze diverse operatii asupra redarii audio sau fisierelor audio. Altele playere de muzica: MediaMonkey, RealPlayer si VLC Media Player. Sunt foarte multe playere disponibile, unele dintre ele mai cunoscute, in timp ce altele sunt necunoscute de marea majoritate a utilizatorilor. Pentru a putea gasi player-ul care ti se potriveste, daca esti un utilizator mofturos in ceea ce priveste redarea audio, atunci trebuie sa testezi mult mai multe programe pentru a putea compara calitatile fiecaruia. Daca in schimb pui accent pe functiile stricte pe care un player audio trebuie sa le ofere, cu cat mai putine resurse ale calculatorului folosite, atunci programele de care ai putea fi interesat sunt Foobar2000, Xion, XMPlay, Billy si STP Player.