Procedeul este foarte simplu. Ai nevoie de o imagine şi de o arhivă WinRAR sau 7-zip. Pune cele două fişiere în acelaşi folder. În aceaşi locaţie crează un nou fişier text care să aibă numele ascundere.cmd şi să conţină următorul text:
copy /b imagine.jpg+arhiva.rar rezultat.jpg
pause
Secventa de cod de mai sus va crea un fişier rezultat.jpg în care se va adăuga conţinutul imagini imagine.jpg şi conţinutul arhivei arhiva.rar. Fişierul ascundere.cmd este un executabil iar rularea lui va deschide interpretorul de comenzi al Windows-ului, MSDos Prompt, şi va executa pe rând fiecare secventă de cod din fişier.
Rulând fişierul ascundere.cmd, dacă ai urmat paşii menţionaţi atunci ar trebui să obţii o fereastră asemănătoare ca cea de mai jos. Aceasta se va închide odată cu apăsarea oricărei taste.
Deschiderea fişierului rezultat.jpg va afişa imaginea. Pentru deschiderea arhivei se alege opţiuna Open şi din lista care apare se selectează WinRAR archiver. Dacă WinRAR nu există în listă, presupunând ca este instalat pe calculator, selectaţi Choose Program... şi căutaţi-l printre programele calculatorului. O altă modalitate de a accesa arhiva este schimbând extensia jpg în rar/zip, în loc de rezultat.jpg să fie rezultat.rar / rezultat.zip.
Folosind această metodă se pot imbina mai multe tipuri de fişiere, dar problema apare la recunoaşterea celui de-al doilea fişier. Arhivatorul WinRAR ignoră datele aflate înaintea conţinutului arhivei atâta timp cât conţinutul arhivei este intact. Datorită simplităţii metodei şi gradului mare de dificultate în detectarea arhivei chiar şi pentru un utilizator experimentat, consider că este util să stii că există şi această opţiune atunci când vine vorba de ascunderea unor informaţii.