Programul Google Earth este disponibil in varianta desktop, online sau mobil, cea mai interactiva este aceea pentru destop - fiind necesara instalarea unui program pe calculator. Programul vine in trei variante:
- Google Earth - aplicatia de baza, distribuita gratuit.
- Google Earth Pro - desi initial folosirea lui costa 400 de dolari, in ianuarie 2015 Google a eliminat costul acestuia facandu-l gratuit. Ofera rezolutii si optiuni avansate precum salvarea unui film cu deplasari.
- Google Earth Enterprise - se adreseaza comaniilor si ofera servicii de integrare a datelor la nivel de comanie.
Google Earth pune la dispozitie urmatoarele ustensile sau module:
- posibilitatea de a fi accesat dintr-un browser web cu functionalitati reduse (https://www.google.ro/maps, http://earth.google.com/kmlpreview).
- Integrarea sa cu Wikipedia si Panoramio permite afisarea de informatii si poze pentru o anumita locatie.
- Pune la dispozitie un simulator de zbor pentru avioanele F-16 Fighting Falcon si Cirrus SR-22.
- Google Sky permite vizualizarea de stele si corpuri cerestre (constelatii, galaxii, planete si animatii cu deplasarea lor in cadrul orbitelor) preluate de la satelitul Hubble.
- Street View pune la dispozitia utilizatorilor posibilitatea de a naviga de-a lungul drumurilor cu o vedere panoramica de 360 de grade care pot fi redata din orice directie si sub orice unghi. Aceste imagini sunt facute de catre o camera specializata ce se deplaseaza de-a lungul acelui drum si face fotografii instant cuprinzand toata zona din jurul camerei.
- Pot fi vizualizate si lacuri, mari si oceane; atat la suprafata lor cat si terenul de sub apa.
- Incepand cu versiunea 5.0 (2005) este posibila folosirea Google Earth pentru vizualizarea satelitului natural al pamantului - Luna si a planetei Marte.
Instalarea programului Google Earth se poate face pe toate sistemele de operare majore precum Windows (Windows 2000/XP/Vista/7/8), Linux (Ubuntu, Fedorra, Red Hat, SUSE, etc.), Mac, Android si iOS (iPhone, iPad). Cerintele minime pentru instalare sunt accesibile pentru orice sistem modern, insa folosirea tuturor functiilor necesita cat mai multe resurse fizice. Daca inainte de ianuarie 2015 utilizatorul de rand folosea versiunea de baza Google Earth, odata cu eliminarea costului pentru Google Earth Pro, acesta devine accesibul publicului larg oferind optiuni utile precum crearea de videoclipuri cu deplasarile efectuate in program, masuratori avansate, posibilitatea de a importa elemente care sa apara pe grafic si module avansate de printare a hartilor. Programul pune la dispozitie si elemente meteorologice (nori, informatii de pe radar preluate de la statii locale si previziunii meteorologice)
Concluzie
Fie ca doresti sa planifici o calatorie, sa vizualizezi teren sau cladiri 2D sau 3D, sa cartografiezi suprafete de pe Pamant, Luna, Marte sau corpuri cerestre, sa efectuezi calatori virtuale oriunde pe glob sau sa creezi elemente grafice incluse in vizualizare, Google Earth ofera un pachet complet de servicii utile oricui. Acesta se actualizeaza constant astfel ca poti vedea si o istorie a unui loc oriunde pe glob, se imbunatateste continuu si inglobeaza diferite tehnologii care il tin mereu in fruntea programelor interesante, utile si usor de utilizat. Cand vine vorba de programe de acest fel, Google Earth pur si simplu nu are competitori.
In octombrie 2011 Google Earth inregistra un miliard de descarcari, creand un videoclip de prezentare al evenimentului: