Pentru a putea crea un cont pe o platforma de blogging este nevoie de o adresa de e-mail pentru a putea inregistra contul. Se poate folosi orice adresa de e-mail insa recomand folosirea unei adrese de e-mail inregistrat pe Google - Gmail. Motivul este clar, creand o adresa de email GMail iti poti extinde serviciile de care sa beneficiezi din partea companiei Google, de exemplu:
- poti folosi 15 Gb de stocare online gratuit folosind Google Drive iar daca apare necesitatea sa atasezi pe blog un fisier mai mare in dimensiuni atunci acest lucru nu va constitui o problema.
- poti edita si gestiona fisierele stocate in contul google - documente precum texte, foi de calcul, prezentari, desene pot si modificate din mediul online, ceea ce ofera o rapiditate atat la accesarea informatiei stocate dar si la modificarea acesteia.
- se pot folosi API-urile pe care le ofera google pentru a folosi particularizat diverse servicii precum harti, traducere, analytics, adsense, etc.
- se poate folosi serviciul Google Analytics pentru urmarirea avansata a traficului care vine pe blog si modul in care utilizatorii navigheaza pe paginile blogului.
- daca doresti sa adaugi anunturi sponsorizate (publicitate) pe blog pentru a obtine venituri atunci se poate folosi serviciul Adsense;
- poti folosi contra cost Google Adwords pentru a atrage vizitatori pe blogul tau;
- poti gestiona modul in care motorul de cautare Google va percepe si indexa continutul blogului, oferindu-ti ustensile extrem de utile prin serviciul Webmaster Tools.
Urmatorul pas este alegerea unei platforme gratuite de blogging. Cele mai importante sunt Blogger si Wordpress, ambele sunt de buna calitate si pot fi particularizate intr-o multime de feluri prin temele si widget-urile care pot fi folosite. Diferenta fundamentala dintre cele doua consta in faptul ca pe Blogger este permisa plasarea de publicitate cu scopul de a obtine venituri, in timp ce pe Wordpress nu, ba chiar mai mult, ti se va afisa publicitate a companiei Wordpress pe blog.
In prima instanta, pentru crearea blogului este nevoie de un nume al blogului care va putea fi folosit pentru a accesa pe internet blogul, si a unui titlu sugestiv care sa defineasca blogul. Titlul de blog este util atat motoarelor de cautare ca sa identifice tematica blogului, dar mai ales vizitatorilor blogului pentru ca ii informeaza cu privire la continutul sau scopul blogului. Titlul trebuie sa fie clar, simplu si la obiect, fara enumerari sau repetari inutile.
Pentru alegerea numelui de blog ce va fi inclus in adresa de internet, trebuie sa tii cont de mult mai multe lucruri:
- trebuie sa fie cat ai scurt - o adresa a blogului (lasand la o parte terminatia .blogspot sau .wordpress) prea lunga poate fi greu de retinut de vizitatorii blogului;
- incercati sa includeti pe cat posibil cuvinte ce definesc blogul, de exemplu daca blogul este despre IT, cu multe articole ce contin textul 'IT' atunci includerea lui in numele blogului va mari vizibilitatea pe motoarele de cautare cand se cauta un text ce contine cuvantul 'IT';
- nu folosi cifre sau numere - sunt putine cazurile cand includerea unor cifre in numele site-ului va ajuta cu ceva;
- alege un nume de blog original - desi foarte multe dintre eventualele nume ale blogului pe care le doresti nu mai sunt disponibile - pentru ca sunt deja luate, nu renunta la originalitate alegand un nume de blog la intamplare.
Pentru crearea gratuita a unui blog pe platforma Blogger
Daca ai deja un cont Google, pentru a crea un blog pe Blogger acceseaza www.blogger.com si autentificate, din pagina afisata da click pe butonul 'Blog nou' iar din fereastra care va aparea vei putea incepe efectiv sa specifici detaliile blogului, precum titlu, nume blog (adresa blogului va contine numele ales pentru blog si terminatia .blogspot.com) si un sablon de vizualizare.
Fereastra de creare blog nou pe Blogger.com |
Pentru crearea gratuita a unui blog pe Wordpress
Acceseaza www.wordpress.com, da click pe butonul 'Creaza website' si introdu detaliile blogului.
Pentru inceput adauga numele blogului (acesta va reprezenta o parte din adresa de unde se poate accesa blogul online). |
Este nevoie de o adresa de e-mail deja existenta, un nume de utilizator si de o parola cu care va puteti loga in contul de Wordpress. |
Iti poti crea contra cost o adresa de internet (domeniu) separata, de exemplu www.unNumeDeBlog.ro in loc de www.unNumeDeBog.wordpress.com. |
Alege tema dorita - modul cum va arata blogul. |
Optiunile posibile in functie de spatiul de gazduire oferit si de alte ustensile ce pot fi incorporate in pagina. |