Internetul reprezinta o retea de calculatoare interconectate care transmit mesaje si ofera posibilitatea de a partaja fisiere fie oricui le acceseaza, fie doar anumitor utilizatori. Din punct de vedere arhitectural si al capacitati de stocare reteaua de internet nu doar ca este enorma dar si creste expansiv. Scopul internetului este de a facilita accesul la informatie iar asta presupune si o modalitate de a detecta si clasifica informatiile prezente pe internet, pentru a le putea expune apoi utilizatorului care cauta o anumita informatie. Desi pare surprinzator, informatia care poate fi gasita cu usurinta pe internet reprezinta doar 5% din totalul volumului de date existent in reteaua, restul de 95% reprezentand ceea ce poarta numele de Deep Web.
|
Ilustratie reprezentativa a continutului de pe internet. |
Volumul enorm de continut, varietatea documentelor si posibilitatea de a accesa date devin inutile atata timp cat nu poti gasi cu usurinta informatii sau datele de pe internet de care esti sau ai putea fi interesat. Cu acest scop au fost create motoarele de cautare.
Un motor de cautare este o platforma web care are rolul de a stoca informatii din continutul paginilor web existente pe internet si de a le expune utilizatorilor platformei in functie de cautarile acestora. In functie de subiectul cautat, motorul de cautare va afisa o lista cu rezultatele relevante sortate dupa popularitate si calitatea website-ului unde se gaseste accea informatie. Daca initial motoarele de cautare se axau doar pe informatii text, ulterior acestea au trebuit sa tina pasul cu varietatea si popularitatea tot mai mare a diferitelor documente precum imagini, videoclipuri, pdf-uri, etc.
Cele mai utilizate motoare de cautare sunt:
Atunci cand un utilizator cauta informatii pe motorul de cautare, acesta va interoga baza de date pentru a gasi rezultatele care corespund cautarii si va genera o lista cu rezultate filtrate si sortate dupa criterii prioritare. Cantitatea mare de date unde se vor cauta posibile rezultate ale interogarii impreuna cu cele peste 40 000 de cautari pe secunda, fac ca motoarele de cautare sa dispuna si de resurse hardware foarte performante daca doresc sa ofere cautari in timp rezonabil (mai putin de o jumatate de secunda). Un alt aspect este si caracterul dinamic al site-urilor, fiind necesara o reactualizare constanta a bazei de date cu informatii aparute recent pe internet.
Pentru cateva sfaturi pentru o navigare usoara pe internet si notiuni avansate de filtrare a rezultatelor afisate de motorul de cautare citeste si articolul
Sfaturi pentru o navigare usoara pe internet.