Folosirea platformei de blogging Wordpress pe calculatorul personal

Wordpress este o solutie completa atat pentru mediul de blogging dar si ca platforma de forum, website sau magazin online. Procesul de instalare a platformei este rapid si nu sunt necesare cunostinte de programare, insa pentru a utiliza in mod eficient platforma este nevoie de exploatarea acesteia, iar acest lucru necesita timp investit pentru a utiliza platforma. De aceea, inainte de a lansa online website-ul, este utila utilizarea de proba a acesteia, timp in care utilizatorul se acomodeaza cu platforma si testeaza sau implementeaza diverse caracteristici precum widget-urile, tema, s.a.

Acest lucru se poate face si in mediul offline (local), adica pe calculatorul personal. Fiind o platforma de web, pentru a rula Wordpress este nevoie de instalarea si configurarea unui server web pe calculator. In acest articol am sa exemplific instalarea locala a Wordpress folosind server-ul web XAMPP pe un calculator pe care ruleaza sistemul de operare Windows. Procedeul de instalare se poate aplica si altor servere web, de exemplu WAMP.

  Ce este XAMPP?

XAMPP este un mediu dinamic de rularea a aplicatiilor web bazata pe distributia Apache si pachetele PHP, MySQL si Perl. Este o platforma open source care se instaleaza, configureaza si utilizeaza cu foarte mare usurinta.



Download XAMPP

  Descarcarea Platformei Wordpress

Platforma Wordpress poate fi descarcata si utilizata gratuit, fiind o platforma open source aceasta poate fi modificata fara restrictii conform nevoilor proprii, atat din punct de vedere al modului cum este prezentat continutul website-ului (tema) dar si a modului cum functioneaza aplicatia, respectiv caracteristicile folosite sau implementate.

Descara platforma Wordpress.

Dupa descarcarea programului XAMPP si a platformei Wordpress se poate incepe procesul de instalare si configurare a mediului de server si a aplicatiei web.

  1. Crearea si configurarea mediului web necesar pentru platforma Wordpress

Instalati programul XAMPP si din interfata principala rulati mediul Apache si MySQL.
Accesati mediul online gestionat de catre serverul XAMPP tastand 'localhost' in bara de adrese a unui browser web instalat pe calculator. Daca totul este in regula ar trebui sa fie afisata o pagina ca cea din imaginea de mai jos.
In continuare este nevoie de crearea unei baze de date in care vor fi stocate datele care vor fi folosite de catre platforma Wordpress, de exemplu conturile utilizatorilor, articolele, mesajele, etc. Pentru a face acest lucru acceseaza pagina de gestiune a bazelor de date phpMyAdmin.
Din meniul din stanga al paginii principale da click pe phpMyAdmin.

1. Selecteaza Databases - Baze de date;
2.  Introdu numele bazei de date, in cazul de mai sus s-a folosit denumirea wordpress;
3. Executati comanda de creare a bazei de date.
Daca crearea bazei de date s-a realizat cu succes atunci se va afisa o pagina de confirmare.
Serverul XAMPP va folosi o locatie proprie din sistemul de fisiere pentru a gazdui aplicatiile Web dinamice cum este si platforma Wordpress. Locatia se afla in folderul unde a fost instalat programul XAMPP, in subdirectorul htdocs. Daca nu s-a specificat o locatie diferita decat cea prestabilita la instalarea programului atunci locatia folderului ar trebui sa fie C -> xampp -> htdocs. Copiati arhiva platformei Wordpress descarcata anterior in acest folder si dezarhivati-o folosind optiunea de "Extract here".
Numele folderului unde se afla platforma Wordpress in cadrul fisierului htdocs va reprezenta o parte din adresa de unde se acceseaza website-ul Wordpress.
  2. Instalarea platformei Wordpress in mediul web creat anterior

Procesul de instalare incepe odata cu accesarea adresei localhost/wordpress, unde localhost este numele server-ului XAMPP si wordpress este numele folderului unde se afla continutul platformei Wordpress in cadrul directorului htdocs. Instalarea presupune intr-o prima instanta alegerea limbii folosite si introducerea datelor de acces la o baza de date, apoi trebuie specificat titlul website-ului, numele de utilizator si parola folosite la conectare, e-mail, s.a. Pe baza operatiilor facute la punctul 1, urmeaza pasii ilustrati:
Alegeti limba folosita in procesul de instalare dar si in interfata aplicatiei.

Informare cu privire la detaliile care trebuiesc furnizate pentru conexiunea la o baza de date.

Numele bazei de date este wordpress, numele de utilizator predefinit este root, parola este vida iar gazda bazei de date este serverul web localhost.

Daca platforma reuseste sa stabileasca o conexiune la baza de date creata anterior atunci vei primi un mesaj de confirmare si se poate incepe instalarea propriu zisa a website-ului.

Introdu informatiile de baza ale website-ului precum titlu, nume de utilizator, parola, adresa de email si apasa 'Instaleaza Wordpress'.

Dupa finalizarea instalarii veti vizualiza o pagina ce confirma faptul ca platforma Wordpress este configurata corespunzator si poate fi accesata.

 Vizualizarea site-ului se face tot la adresa localhost/wordpress iar autentificarea se face fie accesand butonul de 'Log in' din pagina principala, fie adresa http://localhost/wordpress/wp-login.php.

Panou de control Wordpress.

Aspect website.