Recuperarea datelor de pe un hard disk deteriorat sau avariat

Deterioarea unui mediu de stocare (HDD - hard disk, DVD / CD, usb Stick) este o consecinta declansata de numerosi factori precum utilizarea suportului de stocare un timp indelungat, conditii neprielnice ale mediului inconjurator - temperatura foarte ridicata sau scazuta, distrugerea accidentala sau voita a suportului de stocare sau a componentelor fizice sau logice ale acesteia, defecte de fabricatie, fluctuatiile de curent electric.

In functie de gradul de deteriorare, recuperarea suportului de stocare se poate face uneori chiar si in totalitate. Gradul de uzura sau distrugere fizica a hard discului va dicta si dificultatea recuperarii datelor continute, existand cazuri in care recuperarea datelor se poate face in siguranta de acasa, si cazuri in care hard discul are componente defecte care trebuie inlocuite sau acesta este foarte grav avariat si nu mai poate fi folosit in conditii normale - caz in care o posibila recuperare a datelor se face doar de catre o firma specializata.



  Cazul 1 - Hard discul functioneaza dar lipsesc fisiere sau datele dintr-o partitie sau o partitie intreaga

Daca esti in aceasta situatie inseamna ca hard discul are o eroare logica sau datele au fost sterse accidental sau de catre altcineva. Recuperarea datelor se poate face printr-un program specializat insa trebuie actionat imediat dupa depistarea fisierelor lipsa si fara a adauga date noi pe hard disk. Daca fisierele sau directoarele care lipsesc se aflau in partitia in care se afla sistemul de operare atunci exista riscul ca acestea sa fie rescrise cu fisiere create de sistemul de operare, in aceasta situatie este recomandat ca hard discul sa fie folosit ca secundar, adica sa existe un altul de pe care sa fie rulat sistemul de operare.

Operatie de recuperare consta in instalarea unui program cu ajutorul caruia se poate scana o partitie pentru a detecta fisierele / directoarele care au fost sterse sau exista pe hard disk dar nu sunt gestionate corect de catre sistemul de operare. Urmeaza pasii de aici: Cum sa recuperezi fisierele sterse sau pierdute. Recuperarea se aplica si asupra partitiilor formatate sau sterse si alipite la o alta partitie.

  Cazul 2 - Hard discul functioneaza dar prezinta simptome de degradare fizica 

Exemple de semne ce indica degradarea fizica a hard discului:
  • nu se poate face incarcarea sistemului de operare (bootare);
  • se aud sunete stridente din interiorul acestuia;
  • viteza de acces la fisiere este foarte lenta;
  • exista erori frecvente la accesarea fisierelor, fisierele nu mai sunt recunoscute de catre programele corespunzatoare;
Daca pe hard disk este instalat si sistemul de operare atunci acesta trebuie scos imediat din functiune si folosit ca hard secundar (slave) iar sistemul de operare sa fie rulat de pe un alt hard disk instalat ca hard principal (master).

Dupa instalarea hard discului la un sistem in mod secundar este necesara instalarea unui program de recuperare a datelor, de exemplu Recuva - gratuit sau Zero Assumption Recovery - contra cost.

O alta modalitate este clonarea unei partitii sau a intregului disc pe un alt hard disk, urmand ca recuperarea datelor sa se faca din datele clonate cu unul din programele mentionate mai sus. Un program de clonare eficient si complex este AOMEI Partition Manager. Dupa instalarea programului de aici, asigurati-va ca exista spatiu nealocat pe hard discul unde clonati vechiul hard disk si acesta este cel putin egal cu totalul datelor clonate, apoi urmati pasii de mai jos.

Selectati discul sau partitia pe care doriti sa o clonati si selectati Copy Disk / Copy Partition.

Alegeti modalitatea de copiere Sector-by-Sector prin care se vor copia atat fisierele continute dar si sectoarele libere care pot contine date pierdute sau sterse.

Alegeti discul unde se va crea partitiile continute de hard discul specificat sau partitia aleasa.

Optati pentru 'Copy without resizing partitions' pentru a pastra dimensiunea initiala a HDD-ului sau a partitiei.

Procesul de copiere (clonare) va dura o perioada mare de timp, in functie de dimensiunea datelor copiate. Procesul va fi ilustrat in chenarul din stanga jos.

  Cazul 3 - Hard discul nu functioneza

Daca hard discul nu intra in functiune cand este alimentat sau desi functioneaza nu este detectat de sistemul de operare sau nu se poate partitiona, formata sau accesa datele continute atunci este clar hard discul are o defectiune fizica la cel putin una din componentele acestuia. Cele mai uzuale probleme sunt:
  • PCB-ul (partea electronica a HDD-ului) nu mai functioneaza. Cand se intampla acest lucru hdd-ul nu va intra in functiune, adica platanul nu va incepe sa se roteasca - nu se va auzi nici-un sunet din interiorul HDD-ului. La hard discurile vechi este posibila inlocuirea placii PCB cu o alta luata de la un hard disk identic, dar hard discurile noi contin un micro cod unic ce nu permite inlocuirea acestuia.
  • Capul de citire este defect. Cand acest lucru se intampla, din hard disc se aud sunete scurte (click-uri) si poate fi indiciu ca datele de pe HDD sunt distruse in sectoarele unde se deplaseaza platanul. Scoateti imediat din functiune hard discul pentru a evita alte pierderi de date.
  • Partea de firmware prezinta probleme. Partea firmware prezinta mecanisme complexe, comportandu-se asemenea unui sistem de operare propriu; cand acesta nu functioneaza in parametri normali, hard discul nu este vizibil pentru sistemele de operare sau este detectat dar de capacitate schimbata.
Recuperarea individuala (acasa) a datelor de pe un hard disk ce prezinta o defectiune fizica nu este indicata, fiind necesare fie conditii speciale de lucru, fie cunostiinte avansate legate de hard discuri si experienta in repararea lor, dar si unelte complexe.

  Concluzie

In unele cazuri recuperarea datelor, chiar si partiala, de pe un hard disk poate fi facuta individual. Insa, daca hard discul are o defectiune fizica, este important ca acesta sa fie scos din functiune si apelat la persoane cu experienta sau firme specializate. Orice incercare de recuperare a datelor de pe un hard disk ce are o defectiune fizica duce la pierderea irecuperabila a unor date de pe hard disk, sau, in cazuri grave, la pierderea totala a datelor.

Exemplu de firma ce se ocupa cu recuperarea datelor de pe hard discuri defecte sau deteriorate: http://www.recuperaridate.ro/

Cazul 1 este sigur, neexistand nici-un pericol; Cazul 2 prezinta un risc relativ scazut de distrugere a datelor, in special cand nu exista un sunet puternic ce indica un cap de platan avariat; Cazul 3 prezinta un risc marit de distrugere iremediabila a datelor de pe HDD.