Pentru a vizualiza adresa de legatura a unui link este suficienta mutarea cursorului mausului pe link-ul respectiv si intr-unul din colturile de jos ale browser-ului va aparea adresa destinatie a link-ului. Problema este ca majoritatea agentiilor de publicitate din mediul online, platformelor sociale (facebook, twitter, etc.) si multe alte website-uri folosesc servicii de scurtare a url-ului, de exemplu, in loc de 'www.google.ro' poate sa fie un link mai scurt din care nu poti deduce adresa reala - 'goo.gl/9CEMGM'. In plus, oricine poate scurta gratuit un URL folosind unul dintre site-urile de scurtare a link-urilor (vezi articolul 'Cum sa scurtezi un link'), si deci exista si pericolul ca diferite persoane rau intentionate sa foloseasca adrese web scurtate care sa duca catre pagini web nesigure. In acest caz, vizualizarea adresei de internet nu dezvaluie destinatia reala a acesteia, pentru a face acest lucru trebuie sa folosesti un site specializat care va accesa la nivel de server link-ul scurt introdus pentru a obtine adresa reala, pe care o va afisa apoi utilizatorului, fara ca acesta sa interactioneze direct cu destinatia link-ului introdus.
Pozitionarea mausului pe un link va determina afisarea adresei web corespunzatoare in partea inferioara a browser-ului. |
Servicii web precum LongUrl, CheckShortUrl pot fi folosite pentru a afisa adresa finala a unui link, fara sa fie nevoie de a o accesa. Tot ce ai de facut este sa copiezi link-ul scurtat iar apoi sa accesezi unul din serviciile web mentionate, sa-l lipesti in campul specificat si sa apesi butonul de verificare. Rezultatul afisat va contine destinatia reala dar si eventualele redirectionari intalnite.
Este posibila chiar si instalarea unor extensii de browser care sa permita afisarea link-urilor direct din navigatorul web - cu mentiunea ca acestea nu vor translata fiecare URL scurt intalnit ci doar link-urile specificate de catre utilizator. Pentru Firefox, extenisa se numeste LongUrlPlease iar pentru Chrome, Explode.
Concluzie
Poate ca verificarea tuturor link-urilor accesate nu este tocmai rezonabila din punct de vedere al timpului alocat de catre utilizator, insa daca de pe calculator efectuezi tranzactii bancare sau orice fel de operatii care au legatura intr-un fel sau altul cu bani reali (ex. verificarea soldului online) cat si daca pe calculator ai stocate date personale, este importat sa mentii calculatorul ferit de eventualele riscuri care pot aparea atunci cand navighezi pe un site nesigur sau cand descarci diverse programe. Tocmai de aceea link-urile din email (impreuna cu fisierele atasate la el) si de pe site-urile pe care nu le cunosti au prioritatea numarul la verificat, urmate de link-urile de pe siturile sigure precum facebook, google, microsoft, emag, etc. - care nu necesita o verificare stricta a fiecarui link accesat.
Sursa imagine de prezentare: http://www.hongkiat.com/blog/