Procesul de inregistrare al unui domeniu .ro este simplu si rapid iar plata se poate face inclusiv online sau prin transfer bancar. Mai jos am sa exemplific cum se inregistreaza un domeniu .ro dar inainte de asta voi vorbi mai pe larg despre ce presupune achizitionarea unui domeniu .ro si costul acestuia.
Ce inseamna domeniu .ro pe viata?
Domeniul .ro are proprietatea unica de a fi valabil pe viata - adica il cumperi si este al tau pe o perioada nelimitata de timp. Toate celelalte domenii sunt inchiriate pe o perioada limitata de timp, iar dupa expirarea termenului, daca nu se achita prelungirea valabilitati domeniului, atunci detinatorul va pierde dreptul de utilizare al domeniului - avand posibilitatea de a-l reachizitiona ulterior daca nu a fost intre timp cumparat de catre altcineva.
Cat costa un domeniu .ro?
Pretul achizitionarii pe viata a unui domeniu .ro de la registrarul principal (ROTLD) este fix, 51,26 USD + TVA (24%), in total 63,56 USD. Aceasta suma convertita in lei, in functie de cotatia dolarului, are valoarea medie de 250 ron. Domeniile ro se pot inregistra si la firme autorizate de catre ROTLD, asta chiar si la un pret mai avantajos, cu pana la 20% mai mic, dar exista dezavantajul ca inregistrarea nu se face imediat - la cererea clientului, ci doar cand firma respectiva are de inregistrat peste 100 de domenii (firma beneficiaza de reduceri importante daca inregistreaza un numar mare de domenii, de aici si pretul mai mic fata de registerul principal). In plus, inregistrarea domeniului la o firma autorizata nu garanteaza intotdeauna ca domeniul este inregistrat cu numele detinatorului (si deci ca apartine acestuia), existand cazuri cand domeniile sunt inregistrate ca apartinand firmei care s-a ocupat cu inregistrarea domeniului.
Tinand cont ca exista foarte multe domenii romanesti inregistrate in mediul online exista si o probabilitate destul de mare ca un nume de domeniu dorit sa fie deja inregistrat de catre altcineva. In acest caz, la accesarea respectivului domeniu se va afisa o pagina web, eventual o eroare cum ca domeniul nu are asociat un website - adica acesta este achizitionat dar nu este inca dat in folosita. In continuare am prezentat un minighid in trei pasi, care te vor ajuta sa gasesti un domeniu disponibil si sa-l inregistrezi.
1. Verificarea disponibilitatii unui nume de domeniu
Daca inregistrarea unui nume de domeniu este accesibila oricui, alegerea unui domeniu potrivit este o treaba serioasa si trebuie facuta tinand cont de foarte multe aspecte. Odata ce ai ales un domeniu, urmeaza partea in care verifici daca nu cumva acest domeniu exista inregistrat si nu mai poate fi deci folosit - iar daca numele este unul popular in mediul online atunci sunt sanse mari ca acesta sa nu mai fie valabil, caz in care trebuie sa cauti un alt nume de domeniu.
Cea mai la indemana solutie pentru a verifica daca un domeniu este disponibil pentru inregistrare - in cazul in care vor fi testate mai multe nume de domenii - este accesandu-l din bara de adrese a browser-ului. Daca domeniul este deja rezervat sau utilizat atunci fie va aparea o pagina de eroare (ex. aceasta pagina web nu este disponibila, eroare DNS, etc.) fie va fi afisata pagina web corespunzatoare domeniului. In cazul in care domeniul este disponibil va fi afisata o pagina a furnizorului de servicii de internet precum cea din imaginea de mai jos.
Exemplu de pagina afisata in cazul in care domeniul poate fi inregistrat (ISP-ul este compania Telekom). |
2. Accesarea registrarului si inceperea procedurii de inregistrare
Accesati website-ul oficial ROTLD (www.rotld.ro) si urmati pasi ilustrati in imagine.
Va fi afisata o pagina de informare cu privire la regulile de inregistrare si responsabilitatile ambelor parti, fiind necesara si specificarea tipului de client.
In functie de tipul detinatorului domeniului, va trebui completat un formular online. Introduceti datele reale de pe cartea de indentitate, furnizati o parola puternica si specificati daca doriti sa platiti on-line cu cardul.
3. Confirmarea platii
Dupa ce ati introdus toate datele si ati trimis cererea, veti primi, dupa cateva minute, un e-mail cu factura pe domeniul respectiv. Din acest moment aveti 32 de zile la dispozitie sa efectuati plata altfel cererea este revocata automat. Plata nu este obligatorie, accesul la domeniu fiind acordat odata cu confirmarea platii.
In factura primita prin email aveti si detaliile pentru efectuarea platii on-line, prin transfer bancar sau prin numerar. Odata cu confirmarea platii de catre banca, veti primi un email de confirmare a platii care va fi trimis si prin posta la adresa detinatorului, si o instiintare cu privire la acordarea dreptului de utilizare si accesare al domeniului. Daca metoda de plata aleasa este on-line cu cardul, confirmarea platii are loc instant - imediat dupa finalizarea platii, in schimb, daca efectuati plata prin transfer bancar confirmarea platii nu are loc imediat.
Daca ati efectuat plata si ati primit confirmarea, felicitati! Sunteti detinatorul legal la domeniului respectiv si puteti incepe administrarea acestuia.
Urmatorul pas este setarea numelor de server si a DNS-urilor pentru a lega domeniul respectiv de calculatorul pe care exista continutul website-ului ce va fi afisat utilizatorilor atunci cand acestia il vor accesa. Mai multe despre acest aspect gasesti in articolul: cum se configureaza zona DNS a unui website?
Deci, cat dureaza inregistrarea domeniului ?
Intregul proces de inregistrare al domeniului si efectuare a platii nu dureaza mai mult de 15-20 de minute iar contul ROTLD este accesibil imediat dupa confirmarea platii - primind automat si un email de notificare in acest sens.