Termeni specifici mediului online (web)

Daca utilizatorii care navigheaza pe internet nu trebuie neaparat sa stie modul cum este stocata si accesata informatia in web sau sistemele, eventual serviciile care stau la baza functionarii retelei globale de internet; blogarii, administratorii de situri si persoanele care doresc sa beneficieze de toate avantajele folosirii internetului, trebuie sa cunoasca cel putin termenii de baza intalniti in mediul online.

Informatia din www (World Wide Web) este stocata pe calculatoare conectate la reteaua de internet pe care ruleaza aplicatii software specializate in a manipula si prezenta date solicitate de catre un utilizator. Oricarui calculator ii este atribuit un numar unic de identificare numit IP, cu toate acestea, accesarea paginilor unui site de catre un utilizator nu se face musai folosind IP-ul corespunzator calculatorului unde este stocat situl ci utilizand o combinatie de caractere alfanumerice (plus caracterul "-"), acest lucru permite o retinere mai usoara a site-urilor disponibile pe web. Mai jos gasesti o lista cu cuvinte, impreuna cu semnificatiile lor, care te vor ajuta sa intelegi mai in detaliu in ce consta publicarea sau expunerea in mediul online a unui blog, respectiv website.

  Ce este un site sau aplicatie Web?

Un site este o colectie de fisiere, cunoscute drept pagini web, care inglobeaza documente adiacente precum imagini, sunete, videoclipuri, animatii, s.a., legate intre ele prin hiperlinkuri si disponibile in reteaua de internet. Limbajul de baza folosit pentru a prezenta continutul paginii web intr-o maniera inteligibila si atractiva este HTML (Hyper Text Markup Language), putand fi folosit si un standard mai avansat de formatare a elementelor HTML numit CSS (Cascading Style Sheets), plus un limbaj de programare numit JavaScript prin care se imbunatateste interactiunea cu utilizatorul. In functie de caracteristicile implementate, site-urile se clasifica in:
  • site-uri statice: site-ul poate fi prezentat utilizatorilor fara alte modificari, de exemplu nu exista baze de date sau interactiune cu serverul.
  • site-uri dinamice: site-ul are elemente care se modifica in functie de actiunile solicitate de un utilizator in paginile sale, de exemplu interogarea unei baze de date (logarea, inregistrarea, cautarea unor informatii), executarea unor scripturi la nivel de server, etc. Site-urile dinamice au nevoie, pe langa HTML, CSS, JS (JavaScript), si de limbaje specializate pe partea de server, de exemplu PHP, Java, Perl, s.a.; plus sisteme si limbaje de interogare a bazelor de date precum MySql -SQL.
  IP (Internet Protocol)

Adresa IP este o serie de perechi de numere, de exemplu 192.168.0.1, prin care un calculator, fie ca presteaza servicii pe internet (server), fie ca acceseaza datele sau serviciile altor calculatoare - computer personal (PC), este identificat la nivel global in cadrul retelei de internet. Fiecarui calculator conectat la internet ii este atribuita o adresa IP unica, data de furnizorul de servicii de internet (ISP) si folosita in raport cu configuratia interna a retelei locale din care face parte acel calculator.

  Hosting sau gazduire web

Aplicatiile web (situri, platforme online) sunt compuse din fisiere si structuri de date precum baze de date, care pentru a fi vizibile in mediul online trebuie stocate pe un server web, iar acest lucru presupune fie inchirierea unui server plasat intr-un data center de internet - varianta care necesita costuri foarte ridicate, fie inchirierea unui spatiu de stocare pe un server care gazduieste mai multi utilizatori - alternativa avantajoasa din foarte multe puncte de vedere atat timp cat nu exista un trafic enorm de date, cum este in cazul marilor companii online. Oricare ar fi solutia aleasa, hostingul sau gazduirea reprezinta spatiul de stocare si caracteristicile sistemului unde se va stoca site-ul.

  Domenii si subdomenii

Deoarece retinerea IP-ului unde se afla stocat un site este dificila, s-a implementat un sistem global numit DNS, prin care IP-urile ce reprezinta calculatoare accesibile in www pot fi inlocuite cu un text sau cuvant usor de retinut si sugestiv in raport cu continutul sitului - domeniul.

Adresa de internet a unui site sau a unei resurse este alcatuita din doua sau trei parti, denumite si nivele:
  • Domeniul de top, TLD (Top Level Domain), este o extensie prin care se localizeaza tara careia ii este adresat un site, limba folosita sau domeniul de activitate. Domeniul de top este terminatia de la sfarsitul adresei de internet, de exemplu: .ro - Romania, .fr - Franta, .com - activitate comerciala, .org - organizatie, .gov - organizatie guvernamentala, etc.
  • Domeniul propriu-zis cuprinde numele folosit la accesarea sitului, dat de catre administratorul acestuia. Impreuna cu domeniul de top formeaza nivelul secundar, care identifica numele sitului cu adresa IP a calculatorului unde se afla stocat continutul acestuia. Exemplu de domeniu de nivel secundar este adibarbu.ro
  • Domeniul de nivel trei sau subdomeniu este o terminatie ce apare in fata domeniului, de exemplu, en.adibarbu.ro, acest lucru sugerand fie ca se acceseaza o subdiviziune a sitului fie ca datele ce vor fi accesate se afla pe un alt calculator decat acela de unde se acceseaza adibarbu.ro

  DNS (Domain Name System)

DNS, pe romaneste Sistemul de Nume de Domeniu, este un registru de internet care mapeaza un nume de domeniu la adresa IP a calculatorului unde exista continutul asociat unui site. Astfel, adresa IP este folosita la nivelul programelor de prelucrare a datelor in retea iar domeniul este folosit la nivelul utlizatorilor cu acces la mediul internet. DNS-ul este o baza de date distribuita pe mai multe servere din retea de internet, fiecare dintre acesta continand propriile domenii pe care le gestioneaza si raspunde la interogarile diferitelor sisteme de pe internet care doresc translatarea unui nume de domeniu in adresa IP corespunzatoare acestuia.

Alti termeni ce tin de DNS sunt:
 -Reverse DNS - aplicatie ce cunoscand adresa IP a unui calculator gaseste domeniul corespunzator acesteia.
 -Propagare DNS - reprezinta procesul prin care serverele DNS din intreaga lume sunt instiintate atunci cand locatia unui site a fost mutata la o alta adresa IP sau atunci cand se inregistreaza un nou domeniu web.

  VPS (Virtual Private Server)

VPS - Server Virtual Privat, este o modalitate prin care hard discul, memoria RAM si viteza procesorului unui server web se partitioneaza / fragmenteaza in mai multe zone care vor fi gestionate separat. Acest lucru face ca utilizatorii sa poata sa inchirieze un spatiu mai mic decat un intreg hard discul si sa utilizeze resurse limitate din puterea de calcul si de procesare ale server-ului. Astfel, un server poate gazdui mai multi utilizatori, fiecare gestionandu-si contul separat si independent. Conceptul VPS presupune impartirea resurselor unui server in mai multe parti, fiecare parte comportandu-se ca un server de sine statator.

  Colocarea

Colocarea presupune plasarea fizica a unui server intr-un data center care are rolul de a furniza electricitate, banda de internet si securitatea sistemului hardware plasat. Responsabilitatea in ceea ce priveste sistemul, atat hardware cat si software, revine in intregime detinatorului.

  Concluzie

Pentu ca un site sa devina disponibil pe internet este nevoie de urmatoarele:
  1. spatiu de gazduire pe un server web;
  2. nume de domeniu;
  3. copierea site-ului in spatiul disponibil de pe server si configurarea acestuia in functie de caracteristicile implementate in aplicatia web.
Citeste si despre platforme de blogging si cum sa creezi un blog gratuit.