Ce este spam-ul si cum se poate evita?

Pentru a te putea inregistra pe site-urile de pe web (de exemplu Facebook, Youtube, platformele de efectuare a tranzactiilor in mediul online, etc.) ai nevoie mai intai de un cont de email care iti va permite sa primesti mesaje care te intereseaza - legate de activitatile pe care le desfasori online, dar si de a trimite mesaje de email in scop personal sau profesional. Asadar, adresa de email poate fi asemanata din foarte multe puncte de vedere cu adresa resedintei unde domiciliezi. Poti primi prin posta facturi, scrisori, instiintari, s.a. toate avand legatura strict cu adresa respectiva. Cum ar fi insa daca ai incepe sa primesti zilnic plicuri care apar ca din senin si nu au nici-o legatura cu interesele tale, sau mai rau, cateva zeci sau chiar sute de astfel de plicuri... Fireste ca in viata reala acest lucru nu este posibil din cauza mai multor factori, cel mai important de amintit este nerentabilitatea - pentru a trimite plicuri prin posta trebuie sa platesti expedierea acestora; insa in mediul virtual situatia se schimba, email-urile putand fi trimise fara nici un cost.

  Ce este SPAM-ul?

Spam-ul reprezinta acele mesaje electronice (email-uri) nesolicitate, care apar in casuta de email fara ca posesorul contului sa autorizeze in prealabil aceasta actiune. In majoritatea cazurilor caracterul principal al email-urilor nesolicitate este comercial, de publicitate pentru produse sau servicii de regula indoielnice, sau de promovare a unor website-uri, actiuni sau ideologii. Alte caracteristici ale spamului includ:
  • nu permite posesorului adresei de email sa se dezaboneze si sa nu mai primeasca alte email-uri de la sursa respectiva (privarea de dreptul la optiune);
  • adresele de email carora li se va expedia mesaje spam sunt colectate fie prin intermediul unor formulare de inregistrare false care se prezinta ca apartinad de diverse site-uri populare, fie acestea sunt procurate contra cost de la organizatii sau persoane (hackari) care le obtin tot prin metode ilegale;
  • este expediat automat de catre un program software;
  • sursele de spam sunt greu de identificat, programele care trimit spam sunt plasate ilegal pe calculatoare aleatoare, iar acest proces se face folosind software de tip malware.
In plus, spam-ul ocupa spatiu de stocare din contul de email, efectueaza trafic de date in reteaua de internet care poate incetini trimiterea sau receptionarea de email-uri reale si inrautateste experienta utilizatorului pentru ca acesta este nevoit sa verifice si sa sorteze email-urile bune fata de cele spam, pentru ca apoi sa le stearga; iar acest lucru necesita atentia utilizatorului si un timp alocat pentru curatarea de spam a casutei de email.

Din totalul email-urilor expediate intre februarie 2013 - martie 2014 (culoarea portocaliu) aproximativ 85% reprezinta spam (culoarea albastra).  [Sursa foto: www.emailmarketingweb.com]

  Cum sa eviti receptionarea de email-uri SPAM?

Principalul mod de a evita in totalitate email-urile SPAM este sa nu te inregistrezi pe site-uri necunoscute sau nesigure, sa iti ascunzi adresa de email din profilurile publice de pe retelele sociale sau de pe orice site pe care esti inregistrat, sa protejezi calculatorul de virusi atat prin utilizarea precauta a internetului dar si prin folosirea unui antivirus performant (vezi si articolul Cum sa ramai in siguranta pe internet), sa nu trimiti email-uri la adrese nesigure si, desigur, sa folosesti doar platforme web sigure de email precum GMail,Yahoo si altele, care au incorporate strategii de identificare si blocare a spam-ului. Un alt aspect ce trebuie luat in considerare atunci cand vine vorba de evitarea spam-ului este si numele adresei de email, o adresa de mail scurta sau prea simpla poate primi SPAM pur si simplu la nimereala, pe baza unor algoritmi ce folosesc sau compun diverse cuvinte populare (cum ar fi prenumele, numele de familie, ani, etc.) pentru a forma adrese de email catre care sa trimita mesaje nesolicitate.

Practic vorbind, este foarte putin probabil ca un cont de email sa nu primeasca niciodata mesaje nesolicitate. Tocmai de aceea trebuie luate masuri si pentru evitarea eventualelor email-uri SPAM iar acest lucru consta in modul in care utilizatorul interactioneaza cu mesajele de email necunoscute.

Mai jos este o lista cu actiunile recomandate pentru a reduce cantitatea de SPAM din contul de email.

1. Nu raspunde niciodata unui email nesolicitat

Atunci cand primesti un email nesolicitat, emitatorul mesajului, oricare ar fi el, persoana sau program software (robot), nu poate sti cu certitudine daca adresa de email la care a fost trimis mesajul este valida sau daca mai este in uz. In momentul in care raspunzi la un astfel de mesaj, confirmi faptul ca exista cineva care foloseste acea adresa de email, ba mai mult, confirmi ca esti novice "intr-ale internetului". Consecinta confirmarii adresei de email: mai mult spam.

2. Nu da click pe link-urile din email

Link-urile din continutul email-urilor nesolicitate pe langa faptul ca duc catre pagini web periculoase, sunt folosite de catre spammeri si pentru a confirma adresa de email si de a trimite mai multe email-uri spam din aceasi categorie ca cea a email-ului din care s-a efectuat click. Accesarea link-urilor de dezabonare din cadrul email-ului spam are acelasi scop: confirmarea validitatii adresei de email; deci folosirea unui astfel de link pentru a transmite destinatarului ca nu mai doresti receptionarea de email-uri din partea acestuia nu este tocmai favorabila scopului de a elimina spam-ul.

3. Daca deschizi un email nesolicitat ai grija ca imaginile sa fie blocate

Orice platforma de email are optiuni menite sa inlature riscurile de spam, o astfel de optiune este si blocarea imaginilor. Desi imaginile in sine nu prezinta nici-un risc de infectare a calculatorului cu malware, sursa web unde sunt stocate imaginile din continutul email-ului spam pot confirma adresa ta de email. De exemplu, pot exista imagini ce nu sunt incorporate in continutul email-ului ci sunt preluate din surse web ale destinatarului, in acest caz riscul vine de la faptul ca imaginea respectiva poate fi asociata unic cu adresa ta de email, iar accesarea sursei confirma destinatarului email-ului spam ca adresa unde a ajuns mesajul este valida si folosita.

  Concluzie

Spam-ul constituie acele email-uri care apar in cazuta de email fara ca emitatorul acestuia sa poata justifica aceasta actiune. Mesajele nesolicitate prezinta deseori un caracter agresiv, prin care un numar mare de astfel de mesaje sunt receptionate, ba chiar mai mult, cantitatea de spam tinde sa creasca in timp, iar detinatorul contului de email nu poate bloca primirea de viitoare mesaje de la emitator. Chiar daca spam-ul nu poate fi eliminat intotdeauna in totalitate se poate limita cantitatea de spam primita prin neaccesarea email-urilor necunoscute si stergerea acestora, iar daca emitatorul continua sa trimita emailuri se poate bloca adresa de email respectiva.