De exemplu, statistic vorbind, daca in prezent un website nu se incarca in sub 7 secunde de la accesare, atunci sunt foarte mari sanse ca acesta sa fie abandonat, mai ales daca accesarea se face prin selectarea unui rezultat de pe un motor de cautare; iar acest lucru se datoreaza faptului ca internautii sunt obisnuiti cu un timp scazut de acces la date datorat vitezei tot crescande de download si upload.
Acelasi lucru este valabil si pentru adresele de internet ale website-urilor, cu cat sunt mai lungi - deci utilizatorul trebuie sa aloce un timp marit pentru tastarea adresei, cu atat sunt mai putine sanse ca utilizatorii sa initieze accesarea site-ului. Aici intervin asa numitele coduri QR.
Ce sunt codurile QR?
QR este prescurtarea de la Quick Response (Raspuns Rapid) si reprezinta un set de standarde de codare sub forma de bare bidimensionale (matrice). Este dezvoltat in 1994 de catre compania japoneza Denso Wave pentru a se stoca informatii mai voluminoase decat in cazul codurilor de bare obisnuite, unidimensionale, intalnite de obicei pe facturi sau produse. Ulterioar acestea s-au raspandit si in alte tari, aparand pe ambalaje, anunturi sponsorizate si rafturile magazinelor.
Mai sunt folosite si pentru a facilita deschiderea paginilor web de pe dispozitivele mobile fara tastarea adreselor de internet corespunzatoare acestora. De exemplu, imaginea din introducere reprezinta codul QR ce contine adresa de internet a site-ului adibarbu.ro, codificata intr-o matrice sub forma de cod de bare bidimensional, adica cod QR.
Codurile QR pot stoca maxim 7089 caractere numerice si 4296 caractere alfanumerice si pot fi de doua tipuri:
- Micro QR - folosite pentru codificarea unor informatii scurte de natura textuala;
- Design QR - este destinat in special companiilor si permite atat inserarea de informatii textuale cat si de alta natura, de exemplu imagini.
Codul QR este un cod de bare ce reprezinta codificarea unor informatii, insa are proprietatea ca poate fi decodificat de catre toate dispozitivele mobile dotate cu o camera foto si o aplicatie de citire QR, si nu doar cu ajutorul unor dispozitive de citire specializate cum este in cazul codurilor de bare obisnuite, unidimensionale. Tocmai de aceea este folosit in prezent la scara larga de catre majoritatea companiilor pentu a codifica adresele unor pagini web.
Principiul de functionare este simplu. Pe de-o parte este necesara codificarea informatiei in cod QR. Iar acest lucru se poate face gratuit, folosind fie site-uri precum the-qrcode-generator.com, qr-code-generator.com, plus multe altele, fie diverse aplicatii de calculator sau smartphone. Codul QR rezultant este expus publicului pe produse sau rafturi, online, pe afise publicitare etc.
Pe de cealalta parte este nevoie de un dispozitiv dotat cu o camera foto si un software cititor de astfel de coduri de bare, care scaneaza imaginea/ poza in care este incadrat codul QR si descifreaza mesajul. Daca mesajul este o adresa de internet atunci se va accesa pagina web respectiva.
Asadar codurile QR pot fi scanate cu orice telefon sau dispozitiv mobil pe care este instalata o aplicatie care sa interpreteze codul si sa-l descifreze. Astfel de aplicatii sunt in numar mare atat in varianta gratuita cat si cea contra cost, disponibile pentru aproape toate sistemele de operare sau producatori de dispozitive mobile.
Exemple de aplicatii gratuite cititoare de QR:
- BeeTagg - Android, iOS, Window Phone, Blackberry, PalmOX, Symbian;
- ScanLite - disponibil pentru aproape toate sistemele de operare mobile;
- QuickMark - iPhone, Android, Windows Phone, plus extensie pentru browser;
- Kaywa Reader - Nokia, Motorola, Samsung, Sony-Ericsson si telefoanele pe Symbian sau Windows Mobile;
- Nokia Barcode Reader - pentru diferite versiuni de Nokia, de exemplu N78, N80, N82, N93, N93i, N95, N96, E66, E71, E90, 6210 Navigator, 6220 Classic, s.a.;
- Scaner online QR- click aici sau aici.