IMEI este acronimul pentru International Mobile Equipment Identity si are menirea de a identifica in mod unic orice dispozitiv de tip telefon, existand insa si telefoane care au un IMEI care nu respecta acest principiu dar asta insa doar pentru producatorii chinezi de telefoane mobile care acorda coduri IMEI dupa alt standard.
Aflarea codului IMEI se poate face fie din meniul telefonului fie formand numarul *#06# (sursa foto: www.wikihow.com) |
O alta aplicabilitate a codului IMEI este ca poate fi folosit ca element de identificare suplimentara, de exemplu pentru efectuarea unor tranzactii bancare sau conectarea la anumite server de pe internet cu telefonul mobil, insa acest lucru se face iarasi doar sub aspect legal.
Poate ca cea mai renumita aplicatie a codului IMEI este posibilitatea ca organele de forta ale statului si uneori operatorul GSM sa poata monitoriza si localiza telefonul asociat codului prin sistemul de pozitionare globala GPS, asta doar daca exista baza legala.
Codul IMEI poate fi corelat cu numarul de inmatriculare al masinii - acesta fiind nerelevant pentru cetateni pentru ca nu pot afla mai multe detalii despre masina sau posesorul acestuia, de aceea este si vizibil, insa organele de stat pot avea acces la informatii detaliate despre toate informatiile legate de numarul de inmatriculare.
Desi poate nu este cunoscut de cumparatori, codul IMEI nu este deloc secret ci este vizibil atat pe ambalajul in care este livrat telefonul cat si pe certificatul de garantie sau chitanta de cumparare, uneori este chiar si inscriptionat in interiorul telefonului. In plus, oricine poate afla codul IMEI al oricarui telefon formand numarul *#06#
Deci, ce se intampla daca cineva iti afla codul IMEI al telefonului? Absolut nimic! Nimeni nu poate localiza un telefon in afara de institutiile care au acest drept si toate sunt guvenamentale sau se supun normelor impuse de institutii guvenamentale, si chiar si atunci in conditii bine stabilite. Nici macar posesorii de telefoane nu isi pot localiza propriile dispozitive decat poate prin intermediul internetului, dar asta nu are nicio legatura cu codul IMEI.
In cazul in care telefonul mobil iti este furat, poti face totusi o cerere la politie in care sa incluzi si codul de identificare al telefonului, adica IMEI-ul, impreuna cu un act care sa dovedeasca ca sunteti posesorul telefonului. Pentru a se incepe localizarea, aceasta procedura trebuie avizata legal, iar cum acest lucru implica costuri care sunt suportate de statul roman dar si ca urmarirea telefonului presupune deseori incalcarea unor drepturi cetatenesti, exista foarte putine cazuri cand un telefon este interceptat pentru a se putea localiza.