Desi BIOS-ul este stocat pe o memorie care poate fi doar citita, de tip read-only, se poate efectua interactiunea cu un utilizator in vederea modificarii unor setari, asta datorita unei zone separate de memorie numita CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor - semiconductor complementar de oxid metalic) care este volatila - poate fi scrisa cu setarile aplicabile bios-ului si este alimentata cu energie de la bateria interna a sistemului. In cazul in care bateria este scoasa sau nu mai poate furniza energie si deci setarile bios-ului se pierd atunci bios-ul tot se va incarca insa cu setarile prestabilite de producatorul placii de baza.
Cum se acceseaza BIOS-ul
Intrarea in BIOS se face prin apasarea unei taste specifica producatorului sau modelului placii de baza astfel ca poate varia de la un calculator la altul. In timp ce bios-ul se executa in memorie, adica imediat dupa pornirea calculatorului, trebuie apasata succesiv tasta respectiva (sau combinatia de taste) pana cand apare meniul BIOS-ului.
Pentru a afla aceasta tasta trebuie ca, la pornirea calculatorului, in timp ce bios-ul aplica configuratia hardware a sistemului si vor aparea pe ecran diverse informatii despre starea acestuia trebuie sa se urmareasca daca este afisat si un mesaj de genul "Press DEL to enter Setup", caz in care, pentru exemplul dat, tasta de intrare in bios este delete. Daca un astfel de mesaj nu apare atunci se poate cauta tasta corespunzatoare in manualul placii de baza sau pe internet.
Ecran stare rulare bios. In partea de jos a ecranului este specificata tasta de intrare in bios. |
- Delete
- F2
- F1
- F3
- F5
- F10
- Escape
- Insert
- Control + Escape
- Alt + Escape
- Control + Alt + Escape
- Control + Alt + Enter