In acest articol am sa enumar succint care sunt cazurile in care un utilizator obisnuit ar putea dori la un moment dat sa intre in bios, fapt care poate contribui si la o mai buna intelegere a functiilor acestuia. Inainte de asta poti afla mai multe despre bios citind urmatoarele articole:
Ce este bios-ul si cum se poate accesa
De ce nu se poate accesa bios-ul la pornirea calculatorului
Ecran de configurare BIOS (meniul bios-ului poate varia in functie de producator si proprietatile placii de baza). |
- Cand se doreste (re)instalarea sistemului de operare sau rularea unui program bootabil - pentru a se face acest lucru trebuie ca dispozitivul sau suportul de stocare unde exista sistemul de operare sau programul de bootat sa fie primul in lista cu dispozitivele de intrare apelate dupa rularea bios-ului, optiune numita "First Boot Device".
- Pentru a se restabili setarile din bios ale calculatorului - in cazul in exista erori la configuratia hardware si sistemul nu poate porni si incarca sistemul de operare, inceperea depanarii se face prin asigurarea ca bios-ul functioneaza la parametrii optimi, din fabrica.
- Vizualizarea unor informatii legate de componentele sistemului, ex. capacitatea memoriei RAM, frecventa procesorului, temperatura interna a diferitelor componente s.a.
- Eliminarea logo-urilor placii de baza sau video la initializarea Bios-ului, fapt care poate duce la o incarcare mai rapida a bios-ului si deci o tranzitie intr-un timp mai scurt la sistemul de operare.
- In cazul in care exista atat placa video integrata pe placa de baza cat si dedicata - pentru a alege care dintre ele sa fie utilizata caci doar una singura poate fi folosita la un moment dat.
- Pentru a se mari performanta procesorului prin procesul de overclocking - marirea frecventei procesorului.