Extensii utile de browser pentru o navigare mai usoara pe web

Mediul online din prezent este enorm ca volum si foarte diversificat in continut, dar mai ales este folosit pentru foarte multe tipuri de activitati, fie ele personale, economice, sociale, politice etc. Acest lucru, impreuna cu o viteza de acces la internet uluitoare in comparatie cu ceea ce era cu doar cativa ani in urma - si care se pare ca tinde sa aiba inca acelasi trend (de marire constanta a vitezei atat prin cablu cat si prin satelit sau alte mijloace de comunicare) - fac ca functiile de baza ale navigatorului de internet sa nu mai fie de indeajuns pentru nevoile utilizatorilor, navigarea ar trebui sa se faca intr-un mod mai organizat, mai eficient si chiar intr-un mod productiv. Din fericire, se poate adauga noi functii in browserul web folosind software suplimentar care poate fi instalat direct in browser - acesta mai fiind cunoscut si ca extensie sau add-on.

In continuare sunt listate cateva dintre extensiile disponibile pentru browsere ca Firefox si Chrome, si posibil si pentru alte browsere majore, astfel incat navigarea pe web sa devina mai accesibila in gasirea informatiilor dorite sau cu care doriti sa fiti la curent, mai organizate in desfasurarea activitatilor din online si nu neaparat in ultimul rand mai placuta.

  1. Instapaper / Pocket

Serviciile de marcaje (book marking) online sunt o solutie eficienta pentru a salva paginile intalnite online pe care doresti sa le citesti ulterior. Acestea, spre deosebire de adaugarea unui marcaj al unei pagini direct in browser, au avantajul ca pot fi accesate de pe mai multe calculatoare si deci, daca spre exemplu marchezi o pagina de pe un calculator atunci poti accesa marcajul si de pe un alt calculator, smartphone sau tableta accesand contul serviciului online, marcajele fiind sincronizate automat. In plus nu exista riscul pierderii marcajelor daca calculatorul se defecteaza.

Instaleaza Instapaper pentru Chrome, Pocket pentru Firefox.

  2. Feedly

Dupa cum am spus in introducerea articolului de fata, internetul contine un volum de date enorm, iar internautii nu pot tine pasul cu noutatile ce apar pe site-urile preferate. Folosind Feedly se poate efectua abonarea la noutatile de pe un site fie el de stiri, blog sau de un alt tip, nemaifiind nevoie de accesarea repetata a site-ului pentru a se vedea daca a fost adaugat continut nou si nici nu trebuie neaparat sa primesti noutatile de pe site prin email - fapt care ajuta la prevenirea receptionarii de SPAM si evitarea inundarii casutei de email cu mesaje fie el solicitate fi nesolicitate. Serviciul este online si deci poate fi folosit de pe orice calculator sau dispozitiv portabil.

Instaleaza Feedly pentru: Chrome, Firefox.

  3. Gmail Offline

Gmail este un serviciu de posta electronica raspandit iar cea mai folosita modalitate de acces al contului de email este online. Sunt insa cazuri cand conexiunea la internet nu este posibila sau intampina dificultati in a mentine o conexiune de lunga durata; caz in care email-urile din cont nu pot fi vizualizate iar scrierea unui email nu se poate realiza. Pentru a elimina aceasta problema, extensia Gmail Offline permite stocarea mesajelor de email local (in mod offline) astfel ca daca se pierde conexiune la internet email-urile primite in timpul in care exista o conexiune la internet raman accesibile si pot fi recitite oricand. In plus se poate scrie un mesaj de email si initia trimiterea, caz in care in momentul cand existentei accesului la internet se va expedia si mesajul scris offline.

Instaleaza Gmail Offline pentru: Chrome, Firefox.

  4. StayFocused / LeachBlock

De multe ori intram in contact cu o anumita pagina sau sursa de pe internet si realizam ca aceasta nu se incadreaza in anumite standarde, de exemplu exista informatii care nu pot fi demne de luat in seama, care incearca chiar sa manipuleze, sa vinda ceva in mod abuziv - reclamele de pe saituri fac de obicei acest lucru, dar acest aspect poate fi eliminat si prin alte metode, citeste si ... ) -, al carui continut instiga la ura sau incalca orice alta valoare proprie. In acest caz am dori sa stim pe viitor, daca vom reaccesa site-ul, ca este este o pierdere de vreme. Extensia StayFocus face exact acest lucru, ne permite sa stam axati doar pe informatia sau continutul valid. Cu ajutorul acesteia se pot bloca website-uri, ca intreg sau doar anumite subdomenii sau paginii, si chiar anumit continut dintr-o pagina, de exemplu videoclipuri, imagini, aplicatii si servicii online, formulare s.a.

Instaleaza StayFocused pentru Chrome, LeachBlock pentru Firefox.

  5. Lazarus

Sistemele de operare instalate pe calculator pot avea la un moment dat anumite erori din care sa rezulte inchiderea aplicatiilor care ruleaza, chiar si browser-ul poate preintampina probleme din care sa rezulte inchiderea fortata a navigatorului, In astfel de cazuri, daca in momentul respectiv utilizatorul introducea date de la tastatura, de exemplu completa un formular online, scria un email, o postare pe blog etc., atunci continutul introdus se pierde definitiv odata cu inchiderea neasteptata a aplicatiei in care se introducea date, ceea ce deseori este total de evitat. Folosind Lazarus, tot ce se introduce de la tastatura este salvat, iar un eventual crack al browser-ului sau aparitia oricarei erori care face ca textele din browser sa nu fie salvate in paginile in care au fost introduse sa nu poata duce la pierderea datelor, acestea putand fi recuperate ulterior.

Instaleaza Lazarus pentru: Chrome, Firefox.