Cand vine vorba de securitate, amenintarile virtuale care exista in prezent si care apar constant atat in variante diferite cat si imbunatatite, fac ca preocuparea in a asigura o bariera de protectie impotriva numeroaselor forme de pericole - care afecteaza integritatea calculatorului si a datelor continute cat si duce la pierderea anonimitatii asociate de regula utilizarii internetului - sa fie una din principalele obiective ale internautilor.
Pe langa un antivirus care sa detecteze programele malware si un firewall (adesea incorporat in antivirus) care sa izoleze mediul calculatorului de ceea ce exista pe internet, folosirea unor extensii de browser poate contribui de asemena foarte mult la securitatea navigarii pe internet cat si la o navigare mai placuta. Astfel de extensii aduc un plus de securitate informatica acolo unde un antivirus, firewall, anti-malware nu poate actiona, ca de exemplu prevenirea tentativelor de urmarire online bazate pe cookie-uri, criptarea traficului de date intre browser si resursele de pe internet, salvarea in siguranta a parolelor imbunatatind deci experienta utilizatorilor pe site-urile unde trebuie sa se faca operatia de autentificare.
In continuare sunt listate principalele extensii disponibile pentru cele mai populare browsere - Chrome si Firefox - si in unele cazuri si pentru altele, de exemplu Opera, Internet Explorer, Safari, plus alte cateva, care pe de-o parte contribuie la protectia calculatorului de amenintarile din online si pe de-o alta parte faciliteaza navigarea pe internet intr-un mod mai simplist cu cu un control mai mare asupra urmelor care sunt lasate pe internet.
1. LastPass
LastPass este un manager pentru parolele atribuite site-urilor pe care se face operatia de logare. Cum marea majoritate a utilizatorilor au conturi pe diferite site-uri, logarea pe fiecare dintre acestea poate fi o problema pentru ca se poate intampla ca parola sa fie uitata. Folosirea aceleiasi parole pentru mai multe conturi nu este o strategie inteleapta pentru ca spargerea unui cont poate duce la compromiterea si celorlalte site-uri unde exista aceasi parola. Aceasta extensie vine in ajutorul utilizatorilor pentru ca parolele pot fi salvate in siguranta, fiind ecriptate pentru a nu putea fi sparte de catre hackeri si sunt protejate printr-o singura parola - aceea de intrare in contul cu parolele salvate. In plus extensia poate fi folosita pe mai multe calculatoare.
Instaleaza LastPass pentru: Chrome, Firefox
2. HTTPS Everywhere (HTTPS Oriunde)
HTTPS este echivalentul securizat al protocolului de transfer de date pe internet HTTP. Acest lucru inseama ca conexiunea intre un calculator si o anumita resursa de pe internet (de exemplu serverul unde exista o pagina web) este securizata prin criptare, asta inseamnand ca datele transmise sau primite prin aceasta conexiune nu pot fi decodificate de catre alte persoane (de exemplu de hackeri prin procedeul middle-man) fara folosirea unui anumit cifru de decodificare a datelor - acesta fiind stabilit unic doar de calculator si resursa cu care s-a stabilit legatura. Majoritatea site-urilor importante folosesc acest protocol, insa exista si site-uri care folosesc protocolul nesecurizat, caz in care traficul poate fi receptionat din exterior. Aici intervine HTTPS Everywhere, care are rolul de a securiza conexiune cu o resursa web, in speta cu o pagina web, chiar daca protocolul standard initiat de site este HTTP (nesecurizat).
Instaleaza HTTPS Everywhere pentru: Chrome, Firefox
3. AdBlock Plus
AdBlockPlus este o extensie cunoscuta pentru eliminarea reclamelor de pe site-urile care sunt vizitate, insa utilitatea acesteia nu se opreste doar aici. Cu ajutorul ei se mai poate elimina si anumite sectiuni din continutul paginilor accesate, de exemplu sectiunile de comentarii de pe Youtube, butoanele retelelor sociale (pentru apreciere si distribuire continut) iar urmarirea activitatii facute in online devine de asemenea greu de realizat de catre diverse companii sau agentii fie ele de publicitate fie de alta natura. Mai mult se poate inclusiv blocare tentativele de infectare cu malware.
O alternativa care consuma mai putine resurse este uBlock Origin care este asemanatoare din mai multe puncte de vedere cu AdBlockPlus insa avand un consum mai moderat de resurse.
Instaleaza AdBlock Plus pentru: Chrome, Firefox
4. Disconnect
Disconnect ofera solutii de anonimizare in mediul online, scopul principal fiind acela de a stopa stocarea cookie-urilor terta parte care sunt de regula folosite de catre agentiile de publicitate online si retelele de socializare pentru a urmari traficul utilizatorilor si cum interactioneaza acestia cu paginile web accesate. Pe langa alte caracteristicii utile, cele mai importante de amintit este abilitatea de a impiedica persoanele rau voitoare in a vizualiza informatii legate de calculatorul folosit pentru navigare si verificarea daca un site poate fi accesat in siguranta sau este cunoscut drept periculos.
Instaleaza Disconnect pentru: Chrome, Firefox
5. SecureGmail
Extensia SecureGmail vine in ajutorul celor care doresc sa fie siguri ca email-urile trimise prin Gmail nu pot fi vizualizate din exterior. Inainte de trimiterea email-ului trebuie sa apesi butonul de pornire a functiilor extensiei iar odata ce se initiaza trimiterea email-ului acesta este condificat astfel ca continutul poate fi receptionat in varianta originala doar de catre server-ul care este raspunzator de trimitere/ receptie email-uri. Rezultatul: nimeni altcineva nu poate vedea ce a fost trimis prin email si alte date legate despre acesta.
Instaleaza SecureGmail pentru: Chrome, Firefox
Citeste si:
Cum sa afli parolele salvate cu asterisc in browser - Video Tutorial
Cum sa eviti programele de tip keylogger
Identificare si dezactivare folosire proxy server
Program de ascuns adresa IP