Windows PowerShell este o unealta mult mai avansata de rulare comenzi si scripturi, oferind utilizatorului de Windows un mediu profesional, compact si complet de gestiune a functiilor si serviciilor sistemului de operare. Acesta bazandu-se atat pe o consola de linie de comanda sau interfata grafica de executare a comenzilor cat si pe un limbaj propriu de scripting.
Este lansat in 2006 si este compatibil cu toate versiunile de windows pornind de la XP. Incepand cu versiunea 8, acesta este parte integrata in sistemul de operare si prezinta potentialul ca pe viitor sa inlocuie vechiul command prompt, care din multe puncte de vedere devine iesit din uz.
Ce se poate face din Windows PowerShell?
Folosind PowerShell se ofera accesul la mai toate functiile administrative si de sistem ce tin de sistemul de operare, cu posibilitatea de a automatiza acest proces atat pe un singur calculator cat si pe o retea de calculatoare. Sarcinile sau operatiile care cu rol in administrarea sistemului - in foarte multe cazuri acestea nefiind prezente in cmd - se mai numesc si cmdlets (de la command-lets) si reprezinta niste functii specializate pentru executarea anumitor operatii in sistem, implementate in platforma de dezvoltate de aplicatii Microsoft NET Framework.
Datorita existentei cmdlet-urilor, PowerShell dovedeste un grad mare de productivitate, si asta pentru ca este un numar mare de comenzi si functii de sistem care pot fi configurate si imbinate intr-un singur script. Mai mult decat astfel de scripturi pot fi rulate si in fundal, ceea ce este benefic atunci cand un script sau o comanda dureaza mult timp pana se realizeaza iar utilizatorul trebuie sa foloseasca in continuare calculatorul.
Exemple de operatii care se pot face folosind Windows PowerShell:
- Preluarea de informatii despre programele si serviciile care ruleaza in sistem, respectiv dispozitivele (de ex. stick-urile USB sau cardurile de memorie) care sunt conectate la un sistem sau la o retea de sisteme.
- Rularea de comenzi cmd direct din consola Windows PowerShell.
- Oprirea unui proces din PowerShell, nu neaparat din TaskManager.
- Accesul avansat la sistemul de registrii si la mediul de administrare si configurare intern.
- Exportul de permisiuni, de exemplu cele aplicate folderelor NTFS.
- Rularea in fundal a unui script sau a mai multora.
- Crearea de rapoare avansate si personalizate despre starea calculatorului si a sistemului de operare.
- Daca rezultatul rularii unui script nu se doreste a fi salvat intr-un fisier ci se doreste afisarea si citirea de pe ecran atunci aceste date pot fi vizualizate intr-un mediu interactiv de citire temorizat.
- Se pot crea scripturi care pot fi apoi compilate in aplicatii de sine statatoare.
Cum se poate accesa PowerShell?
Exista mai multe modalitati prin care se poate deschide consola PowerShell. De exemplu se poate cauta in meniul de start powershell iar din lista cu rezultate se da click pe programul cu numele "Windows PowerShell" sau se poate apasa tastele Windows + R pentru a se deschide utilitarul de sistem Executare (Run) iar in campul deschidere se tasteaza powershell si se apasa Enter. In ambele cazuri se va afisa consola utilitarului avansat de administrare a sistemului Windows PowerShell.
Fereastra a consolei WindowsPowerShell. |
Concluzie
Windows PowerShell este un instrument foarte puternic care cu siguranta va deveni parte integrata a tuturor versiunilor de Windows care vor aparea ulterior. Acesta este destinat atat profesionalistilor IT dar si utilizatorilor avansati sau celor care doresc sa execute operatii complexe automatizate sau repetitive asupra sistemului. Principalele atuuri ale acestuia sunt productivitatea in controlul sistemului de operare si numarul mare de operatii de diferite categorii, avansate sau simple, care pot fi executate, nefiind nevoie de accesarea altor interfete sau utilizarea altor instrumente de sistem cum este necesar in cazul interpretorului de comenzi CMD, pentru efectuarea unor comenzi sau rularea unor scripturi aplicate nivelului administrativ al Windows-ului.