Curatare cache DNS in Windows | Comenzi in CMD

Accesarea unui site de pe web presupune interogarea unor servere globale DNS (Domain Name System - Sistem de Nume de Domeniu) care au rolul de a returna IP-ul calculatorului public (server-ul) unde exista stocat site-ul respectiv; fara adresa IP corespunzatoare numelui de domeniu nu se poate realiza conexiunea cu resursele care se doresc a fi accesate. Dar cum aceasta interogare necesita timp pentru a se putea realiza, se foloseste atat la partea de client (browser-ul si alte programe care acceseaza internetul) cat si la partea de server DNS, o zona de memorare de tip cache care are rolul de a salva temporar adresele IP corespunzatoare site-urilor accesate, respectiv existente pe web. In acest articol am sa vorbesc despre cum se poate sterge cache-ul DNS al calculatorului cat si despre motivele si imprejurarile de a face acest lucru.

Pe calculator se va salva automat IP-urile site-urilor accesate, scopul fiind acela de a scurta timpul total de incarcare al site-ului. Daca este pentru prima oara cand un site este accesat atunci se va interoga un server DNS si se va prelua adresa IP, care mai departe va fi folosita pentru a se putea accesa pagina sau resursa de pe internet, totodata salvandu-se temporar in memoria cache. La o ulteriara accesare a site-ului se va trece peste etapa de interogare a server-ulor publice DNS si se va folosi direct adresa salvata in memoria cache, economisindu-se astfel timp. Problema apare atunci cand se modifica adresa IP a unui site (de catre administratorii saiturilor de exemplu) si aceasta nu mai corespunde cu adresa IP salvata in memoria cache pentru DNS. Rezultatul: site-ul respectiv nu va mai poatea fi accesat si va afisa diferite erori de conexiune sau mesaje de genul "Site-ul web este indisponibil".

Aceasi problema poate aparea si la manevrarea gresita a intrarilor din memoria cache, fie direct de catre utilizatorul calculatorului, fie indirect prin intermediul unor programe, dar, cel mai adesea, cauza principala a problemelor de conectivitate cu resurse de pe web sunt virusii sau atacurile cibernetice, care introduc sau modifica adrese IP in memoria cache DNS cu rolul de a redirectiona utilizatorii calculatorului spre alte site-uri sau servere de internet, altele decat cele care ar fi trebuit sa se acceseze - de exemplu se poate modifica IP corespunzator site-ului www.google.ro cu un altul, astfel ca accesarea www.google.ro va duce catre o alta pagina si nu catre cea oficiala.

Daca exista probleme cu realizarea conexiunii catre diferite servere de pe internet sau la accesarea unor pagini web si nu exista un indiciu concret prin care aceasta problema sa poata fi remediata, atunci se poate incerca, printre altele, eliminarea intrarilor existente in DNS cache. Operatia nu va afecta si nu poate influenta negativ functionarea sistemului de operare Windows, singurul efect pentru utilizatorul obisnuit fiind acela ca la prima accesare a unei resurse de pe internet se va constata o perioada de timp putin marita(deseori greu de sesizat) de accesare  si incarcare a resursei respective. Pentru administratorii de sistem, retea sau alte categori de utilizatori pot exista si alte efecte ca urmare a eliminarilor intrarilor din cache DNS.

  Cum sa elimini cache-ul DNS in Windows

Operatia de stergere intrari DNS din memoria cache, care poate fi vazuta si ca o restare a DNS-ului la partea de client, se poate face prin intermediul unei comenzii DOS, executata in interpretorul de comenzii intern al Windows-ului - Command Prompt.

Deschide deci Command Prompt cu drepturi de administrator. Pentru Windows Vista/ 7/ 10 acceseaza meniul de start si tasteaza cmd pentru a se cauta consola de comenzi; din lista rezultata da click dreapta pe Command Prompt si alege Run as administrator si confirma apoi operatia de rulare cu drepturi depline asupra sistemului. In Windows 8/ 8.1 poti face acelasi lucru si apasand tastele Windows+X, si alegand Command Prompt (Admin).

Executati comanda ipconfig /flushdns si asteptati finalizarea acesteia. Se va afisa un mesaj cu privire la starea operatiilor realizate, de exemplu daca s-a sters cu succes memoria DNS cache atunci se va afisa mesajul "Windows IP configuration successfully flushed the DNS Resolver Cache".


Daca apare un alt mesaj atunci o posibila alternativa este urmarea acelorasi pasi insa din Safe Mode.