Resetarea IP-urilor folosite pentru conectivitatea la retea din Windows

Configuratia conexiunilor de retea este intr-o prima instanta stabilita de catre dispozitivul care furnizeaza reteaua locala, cu acces la internet sau fara, eventual o imbinare intre cele doua; deci pentru a realiza modificari legate de conectivitatea retelei trebuie ca acestea sa fie facute din interfata dispozitivului retelistic care asigura conectivitatea calculatoarelor, de exemplu, in majoritatea cazurilor, este vorba de un router. O alta modalitate de a face modificari asupra conexiunii unui calculator la o retea este prin intermediului setarilor de retea prezente in cadrul sistemului de operare, oferit fie printr-o interfata grafica, fie sub forma de comanda de executat in interpretorul de comenzi intern.

In acest articol am sa descriu modalitatea de a reseta setarile de retea din Windows folosind o serie de comenzi in Command Prompt. Utilitatea acestui lucru este de a depana problemele de conectivitate la internet sau la o retea in general.

Daca calculatorul nu se poate conecta la o retea sau apar deseori probleme de conectivitate, lucru care este iesit din comun sau nu ar trebui sa trebui sa se intample - neexistand niciun indiciu cum ca exista intr-adevar o problema reala cu accesul la retea sau la internet - iar problema este mai degraba la nivelul calculatorului si nu in afara lui, atunci o posibila remediere este prin resetarea configuratiei pentru toate dispozitivele de retea instalate pe calculator. Rezultatul dorit find eliminarea adreselor IP curente alocate automat sau manual pentru conectarea la o retea si reactualizarea automata a acestora cu alte IP alocate de serverul DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol - protocol de retea care are rolul de a atribui dinamic adrese IP in concordanta cu dispozitivele de retea la care este conectat calculatorul).

Important de mentionat este ca daca exista dispozitive de retea (router, switch, hub) la care stabilirea unei conexiuni se face doar pe baza alocarii unui IP manual, resetarea va duce la stergerea IP-ului asociat si incapacitatea de a obtine un IP valid care sa permita accesul la retea si, mai departe, daca este cazul, la internet. In acest caz, trebuie sa notati IP-ul respectiv, iar dupa ce se efectueaza resetarea sa il reintroduceti manual.

  Cum sa resetezi IP-urile adaptoarelor de retea in Windows

Deschide Comand Prompt (sau CMD) cu drepturi de administrator. In cazul in care versiunea Windows-ului este Vista/ 7/ 10  atunci acceseaza meniul de start si tasteaza cmd pentru a se cauta consola de comenzi, din lista rezultata da click dreapta pe Command Prompt si alege Run as administrator, iar apoi confirma operatia de rulare cu drepturi depline asupa sistemului. In Windows 8/ 8.1 poti face acelasi lucru si apasand tastele Windows+X, si alegand Command Prompt (Admin).

Din fereastra CMD urmeaza pasii urmatori:

Executa comanda ipconfig /release. Aceasta va elimina toate adresele IP alocate dinamic de catre DHCP. Retineti ca dupa rularea comenzii nu va mai fi posibila conectarea la vreo retea si deci nu poate exista conectivitate intre calculator si dispozitivul retelistic de retea. Folositi aceasta comanda doar in combinatie cu cea prezentata in continuare.


Stergerea IP-urilor folosite pentru conectarea la retelele la care are acces calculatorul.
Executa comanda ipconfig /renew. In timp ce comanda anterioara elimina adresele IP alocate, aceasta comanda va reactualiza adresele IP folosite de sistem, mai exact: IP-urile vor fi preluate de la router in comunicare cu serverele ISP-ului (furnizorul de servicii de internet) in momentul in care se initiaza reconectarea calculatorului la reteaua locala si apoi la reteaua de internet, daca este cazul.

Actualizarea adreselor IP folosite pentru accesul la o retea.
Dupa aplicarea celor doua comenzi, adresele IP folosite de sistem au fost resetate. Ca o continuare in depanarea conectivitatii calculatorului se poate folosi si comand ipconfig /flush, care are rolul de a sterge IP-urile site-urilor accesate, preluate de la serverele publice DNS (Sistem de nume de doneniu). Mai multe despre acest lucru gasesti in articolul Cum sa elimini cache DNS din Windows.