Aspectul care trebuie punctat este ca smartphone-urile au deja caracteristicile software si hardware ale calculatoarelor uzuale de acum 8-9 ani, in unele arii fiind chiar mai performante decat acestea, si, mai mult ca sigur, pe masura ce dezvoltarea tehnologica va continua sa se imbunatateasca in timp, telefoanele inteligente vor tinde sa constituie principalul sistem de calcul folosit de catre utilizatori.
Exista insa un dezavantaj major al telefonalelor inteligente, care face ca interactiunea cu acestea sa nu fie la fel de eficace cum este in cazul interactiunii cu calculatorul, si anume ecranul prea mic (care nu mai poate fi marit, pentru ca nu ar mai putea fi considerat telefon ci tableta si nici nu ar mai incapea in buzunar), care face ca interactiunea tactila cu dispozitivul sa nu poata fi la fel de eficienta ca cea a utilizarii unui calculator cu ajutorul unui mous si a unei tastaturi. Ei bine, Microsoft s-a gandit si la acest aspect, implementand solutii alternative de interactiune cu telefonul inteligent.
Microsoft Continuum este un dispozitiv care poate transforma smartphone-ul intr-un calculator cu ecran, maus si tastatura, mai mult decat atat telefonul putand fi folosit separat si concomitent. Acest lucru permite o experienta a utilizatorului asemanatoare ca cea a folosirii unui calculator obisnuit.
Mai exact: telefonul se conecteaza la dispozitivul Continuum fie prin USB, fie prin wireless, iar la dispozitiv se poate conecta un monitor (prin cablu hdmi sau tot prin wireless), o tastatura sau un mouse, eventual alte dispozitive portabile, de exemplu stick-uri usb. Rezultatul? Telefonul poate fi folosit exact ca un calculator.
Deocamdata, tinand cont ca Continuum este o noutate in randul utilizatorilor de smartphone-uri cu Windows, trebuie spus ca exista cateva dezavantaje care trebuie amintite. Primul este ca pentru a transforma telefonul inteligent in calculator trebuie sa fie folosit hardware suplimentar si ca aceasta posibilitate va fi disponibila doar pentru unele telefoane cu Windows 10 Mobile; in prezent Continuum poate fi folosit doar pentru telefoanele Microsoft Lumia 950 sau Lumia 950 XL. Un alt aspect este legat de faptul ca aplicatiile care pot fi rulate pe Windows Mobile nu sunt aceleasi cu cele pentru PC, ceea ce constituie un mare dezavantaj, mai ales ca toate aplicatiile care pot fi instalate si folosite pe telefon vor fi create in exclusivitate de catre compania Microsoft. Un alt factor important, care in multe cazuri este un dezavantaj asociat Continuum, este ca acesta nu poate fi folosit la telefoanele mai vechi, de exemplu este nevoie de minim 2 GB de memorie RAM si un procesor compatibil pentru Snapdragon 808 sau 810, caracteristici intalnite doar la modelele de telefoane amintite mai sus.
In concluzie Continuum permite utilizarea telefonului inteligent intr-un mod asemanator folosirii calculatorelor laptop sau desktop, cu monitor, tastatura si maus, iar interfata sistemului de operare Windows 10 Mobile afisata pe monitor va fi diferita de cea afisata pe telefon, fiind mai complexa, aproximativ similara cu Windows 10 pentru versiunile pentru PC, plus ca in acelasi timp vei putea folosi in continuare si telefonul. Pentru a putea beneficia de caracteristicile Continuum trebuie sa ai atat un telefon compatibil cu acesta, cat si un accesoriu specific. Mai multe gasesti pe pagina oficiala cu intrebari frecvente de aici (RO).