În cele ce urmează sunt prezentate aspectele acestui tip special de software, precum și care sunt deosebirile dintre firmware și alte tipuri de continut software, de exemplu, sistemele de operare, programele informatice și driverele.
Firmware-ul mai este cunoscut și ca microcod sau microprogram și este principalul program care gestionează, analizează și monitorizează modul cum un dispozitiv funcționează și își realizează funcțiile pentru care a fost destinat. Pentru a se putea înțelege mai bine rolul pe care îl are firmware-ul, iată câteva exemple cu aplicabilități ale acestuia:
- Firmware-ul de pe placa de bază a calculatoarelor, care este alcătuit dintr-un cip de memorie nevolatilă și un altul cu memorie volatilă care este alimentat de o baterie internă, are rolul de a stabili o interacțiune cu toate componentele atașate, de exemplu cu memoria internă (volatilă), cu procesorul, cu hard discul, cu tastatura etc. Dacă nu ar exista firmware-ul, calculatorul ar fi complet inutilizabil, de fapt nici măcar nu ar porni. Poate că în acest caz firmware-ul îți este cunoscut, putând fi asemănat cu BIOS-ul sau mai nou - UEFI. Asta pentru că BIOS-ul sau UEFI nu este altceva decât firmware-ul calculatorului.
- Chiar și componentele pentru calculator au firmware-ul lor. Hard discul (HDD sau SSD) funcționează pe baza unui software principal care determină în toate aspectele modul în care hard discul își realizeaza funcțiile, de exemplu spune unde să mute capetele de citire/scriere sau cum să se realizeze procedeul de scriere sau citire de date. Același lucru se poate despre toate componentele calculatorului, de exemplu placa video, unitatea de CD/DVD/Blu-Ray, tastatura, mausul ș.a.
- Pe lângă calculatoare și componentele interne ale acestuia, firmware-ul există și pe orice alt dispozitiv electronic, fie el inteligent (foarte complex) - de exemplu telefonul mobil (smartphone sau nu), tableta, aparatul foto -, fie simplist, de exemplu electrocasnicele: mașină de spălat, frigider, ceas digital, iar lista poate continua.
Mai concis: firmware-ul există pe orice dispozitiv electronic, fiind o parte fundamentală a acestuia, fără de care dispozitivul nu poate funcționa.
Din punctul de vedere al modului în care partea firmware există în cadrul unui dispozitiv sau sistem electronic sunt două categorii de firmware: actualizabile sau neactualizabile. Firmware-ul neactualizabil este salvat într-o de tip memorie ROM (Read Only Memory), memorie novolatila - care nu-și pierde conținutul la întreruperea cu energie - care nu poate fi rescrisă. În schimb, pentru dispozitive mai complexe, firmware-ul este salvat pe o memorie flash, care poate fi rescrisă ulterior, devenind astfel pasibil de actualizare la o versiune mai nouă de firmware, cu remedieri ale unor defecțiuni ale versiunii anterioare.
BIOS-ul calculatorului poate fi actualizat la o versiune mai recentă, folosind un program specializat creat de dezvoltator. Trebuie făcută mențiunea că orice actualizare nereușită a firmware-ului va duce fie la distrugerea fizică a dispozitivului, fie la imposibilitatea permanentă de a putea reinstala firmware-ul și implicit de a folosi dispozitivul respectiv. De aceea, pe lângă faptul că actualizarea de firmware (patch-ul) cât și programul care realizează actualizarea trebuie să fie legitim - descărcat de pe site-ul producătorului -, și operația de actualizare trebuie să se facă cu atenție și în condiții de siguranță (în care, de exemplu, alimentarea cu energie a dispozitivului să fie asigurată fără întrerupere pe tot parcursul instalării firmware-ului).
Care este diferența dintre firmware și sistemul de operare
Firmware-ul are rolul de a stabili cum trebuie să funcționeze un dispozitiv, la nivel intern, ca un tot unitar, însă dispozitivul nu va putea fi intrebuințat în niciun mod. Întrebuințarea dispozitivului se va face prin intermediul unui program mult mai amplu, numit sistem de operare. Practic, sistemul de operare va folosi functiile interne ale dispozitivului (cele stabilite de firmware) și va pune oferi celui care folosește dispozitivul posibilitatea de realiza operații complexe, asigurându-se o interacțiune ușoară, rapidă și eficientă: de exemplu stocarea de date și redarea lor, procesarea și analizarea datelor, conectarea mai multor dispozitive prin intermediul unui canal de comunicație (fir, wireless), accesul la internet etc.
Care este diferența dintre firmware și driver
Trebuie să se facă o distincție clară între firmware si driver. Firmware-ul permite funcționarea unui dispozitiv sau sistem electronic, fiind instalat direct in componența acestuia. Driver-ul este un program care permite unui sistem de operare să comunice și să folosească funcțiile oferite de un dispozitiv independent sau componentă conectată. Așadar, driver-ul este stocat pe un suport extern dispozitivului sau componentei carei îi corespune, și are rolul de a învăța sistemul de operare cum să folosească un dispozitiv sau o componentă electronica conectată la sistem.
Care este diferența dintre firmware și program sau aplicație
Diferența dintre firmware si un program ar trebuie să fie evidentă în acest stagiu. Firmware-ul este la randul lui un program, dar care dictează modul cum un dispozitiv functionează în absolut toate aspectele. Un program este un cod executabil compatibil cu un anumit sistem de operare, care folosește funcțiile acesteia (ale sistemului de operare), care mai departe se bazează pe funcțiile oferite de firmware, pentru a realiza o anumită sarcina, de exemplu pentru navigarea pe internet, pentru redarea de conținut audio sau video, pentru manipularea documentelor etc.
Cum ți-i se pare articolul de mai sus? Ai înțeles ce înseamă firmware? Pentru întrebări sau completări nu ezita să folosești secțiunea de comentarii de mai jos.