Accesarea și controlarea unui calculator de la distanță presupune stabilirea unei conexiuni între două calculatoare, sau între un calculator și o rețea de calculatoare, în vederea folosiri calculatoarului de la distanță de către o persoană care se află, la rândul ei, la depărtare de calculatorul fizic. Mai exact: persoana va folosi un calculator care va acționa ca un intermediar între el și calculatorul aflat la distanță.
Exemple de situații când se folosește controlul de la distanță a unui calculator:
- atunci când se dorește accesarea unor date externe de un sistem sau o rețea de sisteme, fiind o modalitate de a avea acces la date stocate fizic pe un calculator aflat la distanță;
- pentru oferirea sau beneficierea de diagnosticări sau depănări ale unui calculator;
- pentru controlarea unor tipuri speciale de calculatoare, de exemplu servere, pentru a se gestiona de la depărtare modul în care acesta își realizează funcțiile sau sarcinile.
Conectarea în acest mod pentru a utiliza și controla un calculator la distanță trebuie să se facă ținând cont de felul în care cele două calculatoare pot stabili o legătură. În cele ce urmează este exemplificată stabilirea accesului la un calculator aflat la distantă, fie local - adică ambele calculatoare sunt la mică depărtare unul de altul, ambele fiind legate la o aceași rețea, gestionată prin intermediul unui router, de exemplu -, fie prin intermediul internetului, care este la rândul lui tot o rețea, însă calculatoarele pot fi la foarte mare depărtare.
Conectarea de la distanță la un calculator local, din aceași rețea, în Windows
Deși în aparență controlul unui calculator aflat în rețeaua locală nu ar avea prea multe utilități, pentru că distanța între calculatoare nu depășește decât în foarte puține cazuri câțiva zeci sau câteva sute de metri depărtare de către calculatorul unui utilizator, această practică conferă variate implicații, în special pentru administratorii de sisteme de calculatoare și depanatorii IT, și poate fi o măsură prin care se poate contribui la mărirea securității unui calculator prin izolarea fizică a acestuia - accesul putându-se face de obicei doar de la distanță și în anumite condiții.
Pentru a te conecta la un calculator aflat la distanță, localizat în rețeaua internă, în care calculatoarele sunt legate la un același dispozitiv rețelistic (router, switch), nu va fi nevoie de alte programe, existând în Windows un instrument de conectare la distanță numit Conexiune desktop la distantă (Remote Desktop Connection), existent în Windows XP, 7, 8, 8.1, 10.
Înainte de toate trebuie ca pe calculatorul care va fi controlat de la distantă să se opteze pentru permiterea conexiunilor de control la distanță. Pentru a verifica dacă această opțiune este activată sau pentru a o activa urmează instrucțiunile: Deschide Calculator (Computer), dă click dreapta și alege Proprietăți (Properties) și apoi dă click pe Setari la distanță (Remote Settings). Bifează opțiunea Permite conexiuni de la distantă pe acest calculator (Allow remote connections to this computer) și apasă OK.
Odată ce opțiunea este aplicată pe calculatorul aflat la distantă, tot de pe acest calculator trebuie să se obțină IP-ul local, adică adresa logică pe care o are în rețea, prin intermediul căreia se va iniția conexiunea de control de la distantă. Află cum să afli adresa IP locala consultând articolul Cum să afli adresa IP a calculatorului - aceasta va începe cu 192.168.x.x și aparține adaptorului de rețea prin care calculatorul respectiv este conectat în rețea.
Conexiunea de la distantă se va face doar pentru conturile de utilizatori Windows care au setată parola de utilizator. Așadar reține sau fă rost de numele de utilizator și parola contului, sunt necesare pentru conectarea de pe celălalt calculator.
În acest stagiu, dacă s-au îndeplit condițiile enumerate mai sus pe calculatorul aflat la distantă, se poate trece la inițierea conexiunii. Crearea conexiunii prin care se face controlul calculatorului de la distanță se realizează folosind Conexiune desktop la distanță (Remote Desktop Connection). În continuare urmează pașii:
Apasă tasta Windows (cea cu logo-ul Microsoft, dintre Ctrl și Alt) și R pentru a deschide fereastra de Executare Rapida (Run), introdu „mstsc” și dă Enter. O alternativă la această modalitate este prin deplasarea la meniul de start și tasterea textului „remote desktop connection” sau „conexiune desktop la distanță”, în funcție de limba setată în Windows, apoi dându-se click pe pictograma afișată în urma căutarii.
Din fereastra instrumentului de stabilire conexiune desktop la distantă întrodu adresa IP a calculatorului aflat la distanță în câmpul Computer. Pentru alte setări mai avansate - de exemplu pentru a stabili rezoluția afișată - dă click pe butonul Arată Optiuni (Show Options).
Interfață Remote Desktop Connection. |
Fereastră de logare pe calculatorul la distanță. |
Se va afișa o fereastră în care va fi afișat desktop-ul calculatorului aflat la distanță, ca și cum calculatorul ar fi chiar calculatorul pe care îl utilizezi, cu control asupra tuturor aspectelor ce țin de acesta. Închiderea acestei ferestre va duce la încheierea sesiunii de control la distantă.
Desktop-ul calculatorului la distanță va apărea într-o fereastră (clic pentru mărire imagine). |
Conectarea de la distantă la un calculator prin intermediul internetului
Dacă calculatorul nu este conectat la rețeaua locală, singurul mod de a realiza accesul la distantă este prin intermediul internetului, ambele calculatoare trebuind să aibe acces la internet. Procedeul este același ca cel descris la pasul anterior, însă în loc de adresa IP locală trebuie să fie folosită adresa IP publică, pe care o poți află urmând instrucțiunile de aici. În acest caz însă, trebuie să te asiguri că paravanul de protecție al Windows-ului permite ca portul 3389 să fie deschis, iar din router trebuie să se facă port forwarding pentru portul 3389 pentru adresa IP a calculatorului la distanță. Ceea ce nu este neapărat complicat de exemplificat, însă există o multime de tipuri de paravane de protecție și de routere, fiecare cu moduri (interfețe) diferite de a realiza exact aceași operație.
O alternativă pentru conectarea la distantă prin internet este folosind un program specializat, nefiind necesare efectuarea de setări nici la nivel de router și nici la nivelul calculatorului la distanță. Exemplu de programe sunt: TeamViewer (Cum să controlezi un calculator la distanță cu Team Viewer prin internet), Tight Vnc sau LogMeIn.
Concluzie
Conectarea la un calculator aflat la distanță se face rapid și în condiții de siguranță, fiind necesară atât setarea calculatorului pentru a putea fi folosit la distanță - în cazul folosirii instrumentului Conexiune desktop la distanță-, cât și cunoașterea datelor de identificare și de logare în respectivul sistem (IP-ul, numele de utilizator și parola), eventual cunoașterea IP-ului public și parola generate în aplicația de control la distanță. După terminarea sesiunii de control la distanță este recomandată anularea setări care permite controlul la distanță, pentru a se evita eventualele accesări neautorizate.