Cum să listezi și să salvezi toate subfolderele si fișierele dintr-un folder | Comenzi în CMD

Sunt cazuri când este necesară listarea ierarhiei de subfoldere și fișiere în cadrul unui document, de exemplu afisarea structurii unui proiect în cadrul documentației acestuia, însă dacă este vorba de un numar foarte mare de subfoldere și fișiere, redactarea ierarhiei devine o sarcină care poate ocupa un timp foarte îndelungat, timp care ar putea fi folosit pentru a realiza o altă sarcină, plus că redactarea fiecărui nume de subfolder și fișier este extrem de migăloasă. Din fericire există alternative care să realizeze exact acest lucru, direct din Windows, aproape instantaneu, iar procedura este foarte simplă.

Urmând pașii de mai jos, vei crea un fișier tip text în care este schițată structura ierarhică a tuturor folderelor si fișierelor de la o anumită locație. Simplu, rapid și sigur.

Pasul 1. Deplasează-te la locația dorită (folderul cu pricina), în exploratorul de fișiere

Deschide exploratorul de fișiere al Windows-ului, Windows Explorer, și navighează la folderul din care vrei să extragi structura ierarhică de fișiere și foldere.

Scrie cmd în bara de adrese a ferestrei și apasă Enter. Se va deschide consola de comenzi a Windows-ului, având locația prestabilită în folderul dorit, din intermediul căreia trebuie să execuți mai departe o comandă simplă.


Pasul 2. Listarea structurii folderului într-un document de timp text

Din consola de comenzi deschiză trebuie să tastezi comanda „tree /a /f  > rezultat.txt”. Aceasta va identifica fiecare folder și fișier existent în locația de la care s-a plecat și va exporta rezultatul într-un fișier numit rezultat.txt, împreună cu structura ierarhică (arborescentă) a acestora. Numele fișierului rezultant poate fi modificat în oricare alt nume, ținându-se însă cont ca extensia fișierului să fie compatibilă cu un cititor de texte, de exemplu .txt pentru text simplu în Notepad, .doc pentru document în Word, ș.a.


În funcție de numarul de subfoldere și fișiere, cât și de configurația hardware a calculatorului de pe care se execută această comanda, operația având nevoie pentru a se finaliza de regula câteva minute. Terminarea execuției comenzii va fi evidențiată prin afișarea unei noi linii de comandă în care să se poată întroduce alte comenzi.


Pasul 3. Accesarea fișierului creat

În momentul în care comanda s-a finalizat, în folderul initial se va gasi și un fișier numit rezultat.txt. Uzual acesta se deschide în programul Notepad, și va conține toate folderele și fișierele din folder, listate ierarhic.

Lista cu subfoldere și fisiere din folderul dorit, în cazul de față d:/gimp-source. (Click pe poză pentru vedere în detaliu)