BIOS-ul oferă toate funcțiile necesare sau posibile pentru a rulara un sistem de operare, insă datorită dezvoltării accelerate a tehnologiilor și performanțelor hardware, dar și software, BIOS-ul pare a fi din ce în ce mai depașit. De aceea, un grup extins de peste 140 de companii de inginerie hardware și software, cea mai importantă de menționat fiind Microsoft, au implementat o interfață firmware menită să înlocuiască vechiul BIOS, numită UEFI.
Logo UEFI. |
- securitate îmbunătățită la diverse amenințări atât software cât și hardware, de exemplu bootkit, desfacerea carcasei calculatorului ș.a.;
- timp mai scurt de pornire și reluare din hibernare;
- suport pentru folosirea hard discurilor mai mari de 2,2 TB, ceea ce în BIOS nu era cu putință;
- suport pentru drivere pe 64 de biți - deci la un calculator cu UEFI pot fi folosite și componentele hardware moderne:
- posibilitatea de a utiliza peste 17,2 GB de memorie internă - RAM (Random Access Memory);
- posibilitatea de actualizare live și multiple funcții de acces și folosire a unei rețele locale sau cu acces la internet - pentru accesarea de la distanță a calculatorului, dar nu prin intermediul unui sistem de operare, pentru diagnosticare sau instalare OS;
- înterfată mult mai eficientă decât cea a BIOS-ului, putându-se folosi inclusiv mausul, putând fi setată în mai multe limbi ș.a.;
- posibilitatea de a folosi UEFI drept un sistem de operare - pentru a realiza anumite funcții - de exemplu se poate face backup la date direct din interfața UEFI.
UEFI este destinat în special sistemelor de calcul noi, care pot avea sau nu componente hardware de ultimă generație, însă aspectul fundamental care trebuie luat în calcul la un calculator cu UEFI în loc de BIOS este că va fi posibilă doar instalatea Windows-ului pe 64 de biți. În plus, tinând cont că UEFI are multiple funcții de securitate comparativ cu BIOS-ul, acesta va accepta doar sisteme de operare majore, putând preîntampina probleme la instalarea unor sisteme de operare ce nu sunt licențiate de către Microsoft, de exemplu Linux.
De aceea, pentru a putea instala Linux pe un calculator cu UEFI, trebuie mai întâi dezactivate anumite măsuri de securitate - în speță opțiunile Secure Boot și Legacy Boot. Toate calculatoarele care au incorporat din fabrică Windows 8 pe 64 de biți sau o versiune mai recentă au UEFI; pentru instalarea unei versiuni mai vechi de Windows, de exemplu Windows 7, trebuie să se dezactiveze interfața UEFI și cele două opțiuni amintite mai sus.
Concluzie
UEFI este un pas mai înainte în ceea ce privește performanța tehnologică, facând loc noii generații de calculatoare, mult mai performante, care există deja pe piață sau vor continua să apăra în următorii 5-10 ani. Îmbunătățirile aduse sunt majore, însă pot exista anumite probleme de incompatibilitate cu alte sisteme de operare decât Windows, cel puțin deocamdată. Există însă avantajul că UEFI poate fi actualizat cu ușurintă, inclusiv live - prin intermediul internetului, direct din interfața UEFI - și deci ulterioarele remedieri alte versiunii de UEFI pot fi aplicate rapid și sigur, fără riscurile de reinstalare a firmware-ului specifice reinstalării BIOS-ului.