Intrebările cele mai populare când vine vorba de ugradarea sistemului sunt următoarele: Cum adaug mai multă memorie RAM? Cum afli dacă este posibil să adaug încă o plăcuța RAM sau să înlocuiesc o plăcuță cu una mai performantă? Cum pot să aflu ce tip de memorie RAM îmi trebuie pentru calculatorul meu?
Mărirea memoriei RAM disponibile este cea mai rapidă modalitate de a crește performanța sistemului, iar acest lucru se poate face foarte rapid și cu rezultate imediate. Sistemul de operare va fi mult mai rapid, la fel și programele uzuale, dar cea mai importantă consecință va fi faptul că jocurile și programele care necesită multă memorie, precum cele de editare grafică, video ș.a., vor funcționa mult mai bine, respectiv vor putea fi rulate.
Acest articol te va ajuta să identifici dacă calculatorul mai are sloturi libere pentru o nouă plăcuță RAM, care este capacitatea maximă de memorie pentru fiecare slot și cum să afli specificațiile tehnice ale memoriei RAM. La final, vei putea să ști dacă poți sau nu să adaugi mai multă memorie internă pe calculator și instrucțiunile pentru a putea face acest lucru.
Înainte de a începe trebuie spus și că instalarea de mai multă memorie RAM trebuie să se facă și ținând cont de sistemul de operare instalat pe calculator. Dacă folosiți un sistem de operare Windows pe 32 de biți, acesta nu va putea folosi o memorie RAM de peste 4 GB, caz în care trebuie să instalați un sistem de operare pe 64 de biți. Vezi comparația între sistemele de operare pe 32 de biți și 64 de biți.
Cum afli dacă poți adăuga mai multă memorie internă prin adăugarea unei noi plăcuțe RAM
Cea mai simplă metodă de a vedea dacă se poate adăuga memorie RAM la calculator este deschizând carcarsa calculatorului sau privind înăuntru pe placa de bază pentru a vedea dacă există slot liber pentru o nouă plăcuță RAM.
Pentru începători, plăcuța RAM arată precum în imaginea de la inceputul articolului. De obicei există două sloturi de memorie RAM pe placa de bază, deci lipsa uneia va putea fi sesizată fără dificultate.
În cazul în care carcasa calculatorului nu poate fi deschisă, pentru că s-ar duce la pierderea garanției, și nici sloturile de memorie RAM nu pot fi văzute din afară pentru că sistemul nu este desktop ci laptop, atunci va trebui să folosiți un program de aflare a informațiilor calculatorului, de exemplu Speccy.
Din program, du-te la RAM și vezi numărul de sloturi total (Total memory slots), folosite (Used memory slots) și libere (Free memory slots). Dacă numărul de sloturi libere nu este zero atunci pot fi adăugate numărul respectiv de noi plăcuțe RAM.
Cum afli caracteristicile RAM ale calculatorului și ale plăcuțelor de memorie instalate pentru a putea cumpăra o alta compatibilă
Dacă există slot liber, pentru a evita ulterioare probleme de incompatibilitate, cea mai sigură metodă pentru necunoscători este să cumpere plăcuțe RAM de exact același fel și tip precum cea sau cele care există deja instalate. Dacă ai acces la plăcuțele RAM, notează informațiile inscrise pe acestea, altfel va trebuie să afli aceste detalii folosind programul Speccy.
Dacă nu există slot liber atunci singura alternativă de a mări memoria internă a sistemului este prin inlocuirea unei plăcuțe un una compatibilă, dar cu o capacitate mai mare. Acestă operație se poate face doar dacă caracteristicile tehnice ale plăcii de bază permite acest lucru, de aceea trebuie să se știe capacitatea maximă de memorie care poate fi adăugată per slot.
Cum programul Speccy nu poate detecta mărimea maximă de RAM pentru fiecare slot, va trebui în continuare să cauți pe internet detalii despre calculatorul tau, mai exact despre placa de baza, pe site-ul producătorului,. Ce ne interesează este să știm câtă memorie RAM poate fi instalata pe un slot, tipul de memorie RAM (DDR1, DDR2, DDR3, DDR4) și frecvența acesteia.
Folosind programul Spaccy poți afla doar tipul de memorie RAM și datele tehnice ale acesteia, plus informații importante legate de plăcuțele RAM instalate. Din secțiunea Summary a programului se poate vedea capacitatea memoriei RAM folosită pe calculator și tipul acesteia.
În secțiunea RAM se poate vedea în detaliu caracteristicile RAM ale plăcii de bază, dar și a plăcuțelor de memorie instalate (vezi imaginea de mai sus).
Cumpărarea plăcuței RAM
Atunci când cumperi o plăcuță RAM trebuie să ți cont de următoarele aspecte de compatibilitate cu sistemul pe care acestea urmează să fie instalată: tipul DDR (Double Data Rate), capacitatea maximă suportată și frecvența, care trebuie să fie cât mai mare dar totuși mai mică sau egală cu frecvența specifică sloturilor de memorie pe acel calculator. Alte aspecte sunt producătorul, iar acesta trebuie să fie același la toate plăcuțele, și latența, cu cât aceasta este mai mică cu atât performanța sistemului va crește.
Exemplu de informații minimale necesare pentru a cumpăra o plăcuță RAM:
- Producător = Kingston (trebuie să fie același pentru toate plăcuțele);
- Tip de memorie = DDR3 (trebuie să corespundă caracteristicilor plăcii de bază);
- Frecvență = 1333 MHZ (trebuie să fie mai mică sau egală cu frecvența suportată de placa de bază);
- Capacitate = 4GB (trebuie să fie mai mică sau egală cu dimensiunea maximă de memorie care poate fi instalată pe slot).
Instalarea plăcuței RAM în slot
Acest pas este destul de simplu și poate fi făcut de oricine. Trebuie să deconectezi calculatorul de la orice sursă de electricitate, deci scoate cablul de alimentare din priză și înlătură bateria.
Desfă carcasa calculatorului - la calculatoarele desktop acest proces este simplu, în schimb la laptop-uri se poate complica, poți căuta pe internet tutoriale sau videotutoriale despre cum se face.
Pentru adăugarea unei plăcuțe trebuie pur si simplu să observi poziția în care să introduci plăcuța in slot astfel încât aceasta să intre corect, apoi să o introduci în slot până când clești de prindere ai plăcuței sunt fixați.
Pentru înlocuire trebuie să scoți una din plăcuțe, deschizând cleștii de suport, care vor scoate în afară plăcuța si o poți lua cu ușurință. Montarea plăcuței noi se face urmând pașii descriși în paragraful anterior.