Pe măsură ce perioada de probă de apropie de sfârșit, va apărea chiar și un mesaj de informare, de regulă la pornirea sistemului, cum că licența Windows va expira în curând (vezi imaginea de de mai sus).
Dacă calculatorul este nou și există instalat Windows, care este și activat, înseamă că licența pentru Windows este de tipul OEM, iar prețul pentru licență este inclus în prețul calculatorului. Dacă însă calculatorul este la mâna a doua, trebuie să te asiguri că licența este OEM sau că posesorul vinde calculatorul împreună cu licența Windows-ului, caz în care trebuie să îți dea și talonul de licență, pentru că altfel ar înseamna că Windows-ul este piratat.
Pentru a afla dacă Windows-ul este activat trebuie să urmezi una din metodele de mai jos.
Metoda 1
Accesează My computer sau Computer, dă clic dreapa în spațiu liber și alege opțiune Proprietăți (Properties). Din fereastra care apare se va afișa mai multe informații legate de calculator, printre care și dacă Windows-ul este activat sau este în perioadă de probă.
În colțul de jos al ferestrei va apărea starea activării; în exemplul dat Windows-ul este activat, altfel ar fi apărut numărul de zile până la expirarea perioadei de probă. |
Metoda 2
O altă metodă este prin rularea unei comenzi în utilitarul de sistem Executare (Run) sau în CMD, care, pe lângă faptul că va afișa dacă Windows-ul este activat sau nu, se va mai afișa și primele 5 caractere din cheia de activare folosită, ceea ce este util pentru că se poate verifica dacă un calculator are o anumită licență sau o altă, deci se poate testa într-o oarecare măsură dacă este piratat sau nu.
Apasă tastele Win + R, iar din fereastra Executare (Run) tastează comanda „slmgr.vbs -dli” fără ghilimele, și apasă Enter. Va fi afișată o fereastră cu înformații despre starea Windows-ului.
O alternativă de a face axact același lucru este este prin deschiderea liniei de comandă (Command Prompt sau CMD) și executarea comenzii „slmgr /xpr”.
Notă:
Un calculator care are Windows-ul activat nu înseamnă neapărat că este folosit legitim, pentru că licența cu care a fost activat poate fi copiată ilegal, caz în care Windows-ul este folosit în mod piratat.
Windows-ul are licență originală doar dacă aceasta a fost cumpărată/ primită dintr-o sursă sigură, și este legitim de folosit doar atunci când se deține documentul care atestă deținerea legală a licenței.
Citește și:
Ce versiune și ce licență Windows 10 să alegi