Un calculator care are acces la o rețea nu poate ști care sunt celelalte calculatoare conectate, însă pe baza IP-urilor prin care acesta sunt înregistrate în rețea, se poate scana întregul interval de adrese IP care ar putea fi atribuite altor calculatoare care sunt conectate la rețea.
În cazul în care nu ști, un IP reprezintă o structură de adrese de calculator de forma 192.168.1.1 care are rolul de a localiza logic (uneori chiar și fizic) un calculator în cadrul rețelei, și este folosit pentru transmiterea de date dinspre sau către acel calculator. Cum accesul la internet a unei rețele locale se va face prin furnizorul de servicii de internet, orice calculator conectat la internet va avea doua adrese IP, una locală (cea a rețelei locale) și una publică - cea care este dată de ISP și care este folosită când se accesează internetul.
Pentru a detecta calculatoarele sau alte dispozitive (telefone și tablete conectate prin WiFi) care folosesc rețeaua la care ești conectat vei avea nevoie de un program care să scaneze IP-urile locale ale dispozitivului rețelistic ce susține rețeaua (de exemplu routerul) și în cazul în care un calculator sau dispozitiv extern folosește o adresă IP din intervalul adreselor IP posibile care pot fi atribuite în rețea, să afișeze detalii precum numele dispozitivului, producătorul și adresa de identificare a dispozitivului de rețea, adresa MAC și datele partajate.
Un astfel de program este și Advance IP Scanner, care este disponibil pentru toate versiunile de Windows.
După ce ai instalat programul, rulează-l și apasă pe butonul de scanare. Dispozitivele detectate vor fi listate în scurt timp, împreună cu proprietățile acestora.