Cum Windows-ul în varianta Home sau Start nu conține unealta precizată mai sus, acest tutorial nu poate fi aplicat pentru aceste versiuni. În acest caz poți urma un alt tutorial, ce implică folosirea gestionarului de registrii, prin care se permite specificarea unei liste cu programe nepermise de a fi rulate.
În utilizarea editorului Local Group Policy trebuie să fii foarte atent, pentru că modificarea necorespunzătoare a unor paramentri poate afecta starea Windows-ului. Așadar, nu face modificări pe care nu le întelegi.
Apasă tastele Win + R, tastează gpedit.msc și apasă Enter. Deplasează-te la User Configuration \ Administrative Templates \ System. În fila Setări (Setting) derulează în jos și dă dublu clic pe Run only specified Windows applications (Rulează doar programele Windows specificate).
Tot din lista afișată se mai poate poți da clic pe Don't run specified Windows Applications, pentru a crea o listă cu programe care să fie blocate.
Mai departe dă clic pe Enable, apoi apasă pe butonul Show al opțiunii Listă cu programe permise (List of allowed applications). Va fi afișată o fereastră în cadrul căreia trebuie să introduci lista cu programe care pot fi deschise și rulate pe acel calculator, respectiv cont de utilizator, câte un program cu tot cu extensie pe linie.
Toate celelalte programe care există instalate sau sunt rulate de pe alte suporturi de stocare, de exemplu CD/DVD și stick USB și nu se regăsesc în această listă cu programe permise vor fi blocate, afișându-se un mesaj de informare precum cel din imaginea de mai jos.
Ca o concluzie, se poate spune că crearea unei liste cu programe permise poate contribui la securitatea calculatorului, pentru că programele noi sau nedorite nu pot fi executate. Această strategie este recomadată administratorilor de sistem sau de rețele de calculatoare pentru a limita modul în care este folosit un sistem, sau ca o măsură de protejare a calculatorului atunci când acesta este folosit de către mai mulți utilizatori sau când este public sau pentru controlul parental.