Exemple de situații când optimizarea de fișiere este necesară:
- pentru a se reduce traficul de date al unui website prin optimizarea în special a imaginilor, videoclipurilor și a altor tipuri de documente;
- pentru a se putea salva un număr cât mai mare de fișiere într-un spațiu limit de stocare - de exemplu pentru a salva cât mai multe melodii sau poze în memoria telefonului;
- pentru a se ține sub control dimensiunea unor fișiere și pentru a nu încetini procesarea acestora sau a sistemului în care există - utilă dezvoltatorilor din orice domeniu: design grafic, webdesign, dezvoltare multimedia ș.a.
Există o colecție foarte mare de programe care pot fi folosite pentru a optimiza diferite tipuri de conținut, problema estă că majoritatea acestora sunt specializate doar pe anumite tipuri de fișiere. În continuare am să prezint un program care permite optimizarea mai multor tipuri de conținut de diferite tipuri: grafic, video, audio sau alte tipuri de documente, precum PDF, HTML, CSS, JS ș.a.
FileOptimizer - program de micșorat fișiere
FileOptimizer este un program gratuit pentru Windows care face posibilă optimizarea dimensiunii pentru mai multe tipuri de documente și fișiere. Interfața este extrem de simplă, fiind formată dintr-un grup de butoane de gestiune a listei fișierelor care să fie optimizate (adăugare și ștergere fișier din listă), un altul de pornire, oprire și setare a optimizării, și alte câteva butone pentru informații despre program.
Adăugarea de fișiere se face prin drag and drop sau apăsând pe butonul Add files, putând fi adăugate laolaltă documente de diferite tipuri. Începerea optimizări se inițiază prin apăsarea butonului Optimize all files sau prin apăsarea scurtăturii Ctrl + O.
Controlarea modului în care să se realizeze micșorarea în dimensiune se face dând clic pe butonul Options. În fila cu setări generale se poate alege nivelul de optimizare, de la 0 (cel mai rapid) la 9 (cel mai optimizat), unde 5 este nivelul prestabilit, se poate prioritiza procesul de optimizare conform resurselor hardware disponibile și se poate seta anumite caracteristici ale programului.
În mod standard, după ce programul va finaliza optimizarea, fișierul original este trimis în coșul de reciclare (deci se poate recupera ulterior) și fișierul optimizat va fi creat în locul lui. Puteți dezactiva această funcție prin bifarea opțiunii Do not use recycle bin și salvarea modificărilor.
Tot din fereastră cu opțiuni se poate aplica una sau două setări pentru fiecare tip de fișier, dând clic pe fila cu extensia corespunzătoare acelui tip de fișier.
Tipuri de fișiere care pot fi optimizate
Fișierele care pot fi optimizate în dimensiune fără a pierde din calitate sunt arhivele, imaginile, paginile web HTML, foile de stil (CSS) și fișiere JavaScript, documente PDF, fișiere mp3 și executabilele Windows.
Extensiile corespunzătoare acestor fișiere sunt următoarele AIR, APK, APNG APPX, BMP, CBZ, DOCX, DLL, EPUB, EXE, GIF, GZ, ICO, JAR, JPEG, MNG, MP3, MPP, PNG, PPTX, ODT, OGG, OGV, PDF, PUB, SCR, SWF, TIF, VSD, WEBP, XAP, XLSX, ZIP, plus altele.
Cât de bun este?
Trebuie să spun că performanțele sunt surprinzător de bune (în special în cazul imaginilor), iar timpul necesar procesului de optimizare este la rândul lui destul de rezonabil, asta depinzând desigur și de caracteristicile calculatorului. Din ce am testat eu (în special imagini), optimizarea a dus la reducerea a câtorva zeci de procente din mărimea fișierelor, iar calitatea rezultantă a fișierelor nu a suferit schimbări negative vizibile sau acestea nu sunt ușor de sesizat. O remarcă ar mai fi și că în cazul în care se optimizează o imagine de tip PNG, procesul durează mai mult, fiind aplicate mai multe filtre de optimizare.
Ca o concluzie, programul este ideal atât utilizatorilor obișnuiți, dar mai ales dezvoltatorilor de aplicații grafice sau web.
Surse download FileOptimizer: Softpedia | Sourceforge
--
Citește și:
Reducere mărime PDF online
Reducere și mărire dimensiune partiție în Windows
Program de optimizare imagini