Modul în care este folosit și întrețiut un calculator, dar și mediul în care funcționează, va determina care va fi durata de viață a acestuia, nu neapărat în integralitatea lui, ci mai degrabă referitor la componentele din care este alcătuit.
În continuare vei afla câteva sfaturi și practici prin care să întreți un calculator pentru a depăși durata medie de viață, cu mult peste cea din termenul de valabilitate, și deci de a amâna pe cât posibil momentul când una din piesele calculatorului se defectează, ceea ce poate duce inclusiv la pierderea de date.
1. Păstrează calculatorul într-un mediu cu condiții normale de temeratură și umiditate
Componentele calculatorului sunt destinate de a funcționa în condiții de mediu normale, asta înseamnă o temperatură 'a camerei', un mediu fără impurități precum praf sau alte materiale care pot circula în aer și umiditate inexistentă sau foarte scăzută. Dacă calculatorul este pus în funcțiune în persistă pe o perioadă medie sau mare de timp și depăseșc un anumit prag, atunci vor contribui la degradarea accelerată a sistemului.
O temperatura ridicată poate duce la încălzirea exagerată a unor componente, din care va rezulta topirea unor circuite; o cantitate mare de praf în aer va face dificilă ventilația, aerisirea și răcirea sistemului de către ventilatoarele din dotare și la pătrunderea de praf foarte fin în anumite componente, ceea ce va contribui la o încălzire și mai accentuată.
Referitor la umiditate, dacă acesta este foarte mare, picături fine de condens se pot depune pe componentele calculatorului, le pot eroda sau și mai grav pot scurtcircuita anumite circuite și conductoare, producând defecțiuni fizice.
Soluția recomandată în acest caz este evitarea amplasării calculatorului în medii în care este degajă căldură excesivă sau în spații cu temperaturi foarte mari, peste 30 de grade Celsius, evitarea amplasarii și folosirii acestuia în condiții de praf în exces și ferirea de umiditate.
O altă bună practică este și ca atunci când calculatorul este mutat dintr-un ambient între-altul (de exemplu dintr-o cameră într-alta), în care există condiții diferite de temeratură sau/și umiditate, să nu aprindeți direct calculatorul ci să-l lăsați o perioadă de timp scos din funcțiune pentru a se acomoda la noile condiții.
2. Curăță PC-ul de praf cu regularitate
Oriunde ar fi amplasat și folosit un calculator, acesta va acumula praf după perioade îndelungate de utilizare. De aceea este recomandat ca la minum 6 luni, odată ce a depășit perioadă de garanție, sau chiar mai des dacă calculatorul este ținut într-o zonă mai împrăfuită, să se desfacă carcasa calculatorului și să se aspire cu grijă praful, în special de pe coolerul și radiatorul procesorului.
În cazul laptop-urilor, nu este neapărat nevoie de a desface carcasa într-un mod atât de frecvent, pentru că acesta poate fi aspirat direct la ieșirile și intrările de aerisiere, fiind o suprafață redusă acest lucru este cu putință într-un mod eficient.
3. Asigură-te că răcirea sistemului se face cât mai bine și mai eficient
Pe parcursul folosirii calculatorului, randamentul răcitorului tinde să scadă, plus că depunerea de praf pe paletele ventilatorului sau ventilatoarelor va duce la scăderea într-o anumită măsură a eficienței în care sistemul își menține la un nivel optim temperatura.
Dacă observi că laptop-ul sau calculatorul se încinge mult mai mult decât o făcea de obicei, atunci nu indicat să iei în calcul posibilitatea de a înlocui coolerului cu unul nou, compatibil pentru procesorul folosit.
În cazul laptop-urilor, poți lua măsuri auxiliare de răcire, de exemplu folosind un răcitor.
4. Extinde întreținerea calculatorului și la nivelul software-ului utilizat
Modul cum sistemul de operare este configurat să funcționeze și numărul și sarcinile programelor care rulează în sistem determină într-o măsură substanțială durabilitatea pe termen lung a unui calculator. Acesta trebuie configurat să execute doar sarcinile esențiale sau dorite, fără a realiza operații care sunt inutile și mai mult decât atât îngreunează activitatea utilizatorului pe calculator.
Așadar, optimizează Windows-ul și programele folosite astfel încât calculatorul să funcționeze cât mai repede și să execute doar funcțiile și programele de care utilizatorul are într-adevăr nevoie, ceea ce va duce la folosirea mai redusă a procesorului, a hard discului și la evitarea supraîncălzirii.
Pentru a optimiza Windows-ul, dezactivează serviciile care nu sunt folosite în mod normal, elimină rularea programelor nenecesare la pornirea Windows-ului și dezinstalează programele pe care nu le mai folosești și nici nu le vei mai folosi în viitor.
O altă optimizare este cea a datelor de pe hard disc, de aceea trebuie să fie făcute defragmentări odată la două săptămâni în condiții normale de lucru, sau chiar mai des dacă se lucrează cu transferuri mari de fișiere și date. Defragmentarea va ordona fișierele stocate pe hard disc astfel că vor fi găsite și folosite mai rapid și mai eficient, atât datele necesare sistemului de operare, cât și cele corespunzătoare programelor care se execută în memorie, evitându-se deci suprasolicitarea hard discului, care duce la încălzirea și degradarea componentelor mecanice din care este compus.
Citește și despre cum se face deframentarea hard discului în Windows.
5. Folosește calculatorul într-un mod raționalizat
Timpul total în care calculatorul este pus în funcțiune va influența care va fi durabilitatea de viață a acestuia, de aceea este indicat ca atunci când nu mai folosești calculatorul și deci nu există niciun motiv pentru care acesta ar sta aprins, să-l stingi și să nu-l lași în funcțiune degeaba, chiar dacă ulterior (de exemplu, după câteva ore) plănuiești să te întorci la calculator.
O altă practică de a raționaliza consumul de energie și deci gradul de degradare și căldură degajată, dar și modul intern în care componentele calculatorului sunt folosite este prin stabilirea unui model după care să se realizeze funcționarea calculatorului.
Un exemplu în acest sens este setarea ca atunci când calculatorul nu este folosit o perioadă de timp de către utilizator, să se dezactiveze automat anumite componente, de exemplu într-o primă fază monitorul, apoi să se intre în standby. În Windows acest lucru se face din Panoul de control (Control Panel) → Sistem și securitate (System and Security) → Opținui de alimentare (Power Options).