Există însă și cazuri când un calculator trebuie să fie folosit de către mai multe persoane, de exemplu la locul de munca, dar și acasa, când calculatorul este împărțit cu o alta persoană. Caz în care se poate dori uneori aflarea activităților generale făcute pe calculatorul respectiv, fie ca urmare a unei daune, fie din alte considerente.
În continuare am să descriu modalitățile prin care nu numai că poți afla dacă a fost sau nu folosit calculatorul într-un anumit interval de timp, dar și în ce mod.
Vezi jurnalul de deschideri și închideri al calculatorului
Cel mai bun mod de a afla când calculatorul a fost folosit este consultând istoricul deschiderilor și închiderilor sistemului de operare Windows. Acest lucru se poate face folosind instrumentul de gestiune al calculatorului, care poate fi accesat din Panoul de control (Control Panel) → Unelte Administrative (Administrative Tools) → Gestionar Calculator (Computer Management), din interiorul căruia se urmează apoi ramificația Vizualizator de evenimente (Event Viewer) → Jurnale Windows (Windows Logs) → Securitate (Security), si se caută rapoartele despre data la care s-a facut log-on (accesarea unui cont de utilizator) si log-off (deconectarea de la un cont de utilizator).
Același lucru se poate face și folosind un program, caz în care cautarea rapoartelor legate de pornirea și stingerea calculatorului se va face automat - citește mai departe articolul Cum să vezi când a fost deschis și închis calculatorul.
Vezi fișierele jurnal ale Windows-ului pentru a vedea mesajele interne ale sistemului de operare
Windows-ul salvează în fișiere jurnal o mulțime de informații legate de activitatea sistemului, atât despre acțiunile care preîntâmpină probleme, cât și despre cele care se realizează cu succes. Prin intermediul instrumentului Windows Logs, utilizatorii pot vedea în mod avansat starea sistemului la un moment dat în trecut.
Accesarea Windows Logs se face parcurgând aceiași pași specificați anterior: Panoul de control (Control Panel) → Unelte Administrative (Administrative Tools) → Gestionar Calculator (Computer Management). Din fereastra generală de gestiune a calculatorului (Computer Management), din lista cu opțiuni din partea stânga, urmăm ramificarea System Tools → Event Viewer → Windows Logs.
În fiecare subdiviziune a acestei locatii există informații importante legate de activitatea din trecut a sistemului. Pentru a cauta mai eficient printre aceste rapoarte de stări se poate apela la funcția de filtrare în funcție de anumite criterii, de exemplu pentru a ușura cautarea se poate specifica o anumită data sau interval de timp.
Vezi o listă cu informațiile care apar în jurnalul de evenimente pe site-ul microsoft (click aici).
Accesează istoricul navigatoarelor de internet
Folosirea în general a unui calculator implică de regula și accesarea internetului, iar acest lucru se face prin intermediul unui navigator de internet, cunoscut și ca browser. Toată activitatea efectuată online, incluzând paginile accesate, cookie-urile salvate si datele descărcate sunt salvate în jurnalul intern al activitații efectuate - istoricul de navigare. Dacă nu s-a efectuat o navigare anonima pe internet (prin activarea modului incognito a browserului) și daca istoricul nu a fost sters, aceste date vor putea fi vizualizate în modulul de afișare al istoricului de navigare al browserului. Accesarea acestuia se face de regula prin apăsarea tastelor Ctrl + H în browser.
Istoricul va conține, pe langă paginile afișate si titlul acestora, și data și ora la care au fost accesate. Ca o completare a istoricului activitații browser-ului se poate verifica și daca au fost descărcate fișiere de pe internet - prin intermediul secțiunii listei de download - sau dacă au fost stocate cookie-uri pe calculator într-un anumit interval de timp, ceea ce ar presupune automat folosirea browser-ului și deci a calculatorului.
Vezi folderul cu date temporare și cel cu fișiere deschise recent
Accesarea unui document, fișier sau program în Windows va duce la actualizarea listei cu documente deschise recent. Așadar, se poate vedea care au fost ultimile documente, fișiere sau date accesate recent, iar dacă acestea nu corespund cu cele deschise de tine, atunci nu poate insemna altceva decât că PC-ul a fost folosit de către altcineva.
Pentru a deschide folderul cu documentele deschise recent trebuie să apeși simultan tastele Windows (cea dintre Ctrl și Alt, din stânga tastaturii) și R, și să copiezi în fereastra deschisă următoarea locație: „%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Recent”, fără ghilimele. În folderul care se va deschide vor apărea fișierele și folderele deschise recent. În acest mod se poate vedea ce documente au fost deschise și data când au fost deschise.
Locația de mai sus va afișa fișierele recente doar pentru contul curent de utilizator, pentru un alt cont %userprofile% trebuie înlocuit cu calea către folderul contului respectiv de utilizator, de exemplu "C:\Users\nume-de-utilizator\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Recent".
Un alt folder cu fișiere temporare este și Prefetch ,care conține fișiere care au legătură cu programele care rulează sau au rulat la un moment dat în sistemul de operare. Pentru a deschide acest folder apasă simultan tastele Windows și R, tastează „prefetch”, fără ghilimele, și apasă Enter. Vei putea vedea o listă cu programele deschise, sortate în funcție de data la care au fost deschise.
Încă un folder special al Windows-ului este și cel pentru fișiere temporare, Temp, care conține date care sunt sau au fost folosite de către programele care rulează sau au rulat în Windows. Pentru al accesa trebuie să apeși, la fel ca în cazurile precedente, tasta Windows și tasta R, să tastezi „%temp%” și să dai click pe OK sau să apeși Enter.
Vezi lista cu programe deschise recent
Programele deschise recent pe calculator reprezintă un bun indiciu de aflare nu doar a perioadelor când a fost folosit calculatorul, dar și a modului în care acesta a fost folosit. Pentru a afla lista cu programele deschise în trecut, procedeul se complică puțin, trebuind să accesezi sistemul de registri. Există însă și o alternativă mult mai ușoară și rapidă în același timp, folosirea unui program care să acceseze și să extragă informații din anumite locați din sistemul de regiștrii, afișând direct lista cu programe, împreună cu anumite înformații utile despre acestea.
Programul se numește ExecutedProgramList; în articolul Cum să vezi programele care au fost deschise recent în Windows veți afla de unde să-l descărcați și cum să-l folosiți.