Tinând cont că perceperea realității de către o persoană se face prin cele cinci simțuri, cele mai importante fiind văzul și auzul, și că realitatea nu poate fi schimbată în mod direct de către o persoană (adică vezi ceea ce vezi și auzi ceea ce auzi), rezultă că extinderea realității nu se poate face decât printr-un mediu intermediar între realitate și organul de percepere al realității (ochi, ureche).
Pentru a putea înțelege ce înseamnă mai exact o realitate augmentată, vei găsi mai jos câteva exemple în care realității înconjurătoare îi sunt aduse adăugiri prin intermediul unor sisteme de calcul (tabletă, smartphone ș.a.) sau dispozitive electronice specializate (device-uri sau gadgeturi).
- Folosind un dispozitiv cu cameră (telefon, tabletă, laptop, cameră digitală ș.a.) se poate modifica în timp real ceea ce este filmat. Exemplele de augmentare în acest sens sunt variate, reprezentând un prim stagiu de interacțiune cu utilizatorul obișnuit.
- Prin intermediul unor ochelari se poate crea un mediu de filtrare a realității și de emitere a unei realități virtuale în același timp - cu alte cuvinte, se va putea vedea realitatea așa cum este, însă vor putea fi văzute și elemente afișate digital de către un minicalculator, eventual se poate filtra ceea ce vezi. Acest tip de ochelari sunt în același timp și lentile transparente (de vedere sau nu) și ecran.
- Parbrizul unui automobil (aeronavă sau orice alt tip de mașină cu geamuri) ar putea afișa informații importante, în timp real, conducătorului, direct pe parbriz, de exemplu viteza de mers, distanța până la un anumit reper, starea autovehiculului (temperatură motor, nivel de compustibil/ulei, defecțiuni etc.).
- Prin intermediul unui dispozitiv format dintr-un microfon, minicalculator și căști sau difuzoare se poate traduce în timp real dintr-o limbă într-altă pe măsură ce o persoană vorbește - tehnologie preconizată că va fi posibilă peste câțiva ani. În schimb, există tehnologia care poate traduce un text filmat cu camera dintr-o limbă într-alta, în timp real.
Stagiul de dezvoltare al augmentării realității
Momentan există câteva impedimente care îngreunează prograsul realității augmentate, iar acestea țin în special de performanța sistemului de calcul și a dispozitivelor de captare a realității (cameră, microfon ș.a.) raportată la mărimea acestora, adică cât de mic poate să fie un calculator și în același timp să aibă o putere destul de mare de procesare și memorare, eventual să mai furnizeze și diverse capabilități, de exemplu de a filma cu o calitate mărită și de a permite conectarea la internet sau la alte device-uri.
Cum augmentarea înseamnă dinamică și mișcare, adică portabilitate, un alt factor care stagnează dezvoltarea realității augmentată este legate de autonomia bateriilor - cât timp poate fi alimentat un sistem de calcul portabil, în mod continuu, de la o baterie. Iar la acest capitol, lucrurile nu stau chiar bine nici în cazul telefoanelor mobile, tabletelor sau laptopurilor.
Pe lângă acestea, tehnologiile de augmentare, deși există destul de multe companii producătoare, sunt abia pe la început. Drept urmare, starea software se află într-un stagiu incipient, care ulterior nu poate decât să se îmbunătățească.
Cât de importantă va fi augmentarea realității în viitor?
Realitatea augmentată va cunoaște numeroare îmbunătățiri și extensii, care vor fi susținute și de către un mediu software inteligent, pe măsură ce sistemele de calcul devin din ce în ce mai mici, iar puterea de procesare și capacitatea de memorare va crește, plus că va fi necesară existența unui mediu universal de conectare fără fir (Wi-Fi, Bluetooth) între dispozitive electronice diferite, precum telefon, tabletă, calculator, smartwatch ș.a.
Dezvoltarea tehnologiilor de augmentare ar putea cunoaște implicații cu totul neașteptate, de exemplu ochelari de realitate augmentată ar putea fi înlocuiți cu dispozitive ce pot fi integrate în lentilele de contact, plus că ar putea reda vederea persoanelor nevăzătoare, constituind un mediu prin care, pe de-o parte va filma mediul inconjurător, și pe de-o altă parte va converti filmarea (realitatea vizuală înconjurătoare) într-un mod care să poată fi mai departe interpretat de către creier - dar toate acestea sunt deja futuristice și vor continua să fie așa o vreme îndelungată.
Concluzie
Realitatea augmentată face parte din șirul de noi tehnologii (imprimantă 3D, calculator cuantic, hologramă, inteligență artificială ș.a.) care au parte de o dezvoltare spectaculoasă, iar pe viitor nu ne putem aștepta decât la continuarea progresului. Dispozitivele capabile de augmentare a realității vor aduce multe modificări în ceea ce privește viața de zi cu zi a celor care le folosesc, cu implicații în ceea ce privește comunicarea între persoane, perceperea realității și extinderea modului în care realitatea există sau se desfășoară.