Există deci două tipuri de dispozitive care pot fi conectate la calculator:
- de intrare - cele cu ajutorul cărora se pot introduce date, care mai departe sunt transformate în formatul cunoscut de calculator, și apoi sunt procesate; exemple de dispozitive de intrare sunt: tastatura, mausul, camera web, microfonul ș.a..
- de ieșire - cele folosite pentru a expune/reda informație care să fie înțeleasă (sau perceptibilă) de către un subiect uman; exemple: monitorul (ecranul în general), imprimanta, difuzuarele sau căștile ș.a..
Cum toate aceste dispozitive sunt în afara calculatorului, trebuie ca acestea să fie conectate la calculator printr-un mediu intermediar - o interfață fizică. Suportul ce permite conectarea dispozitivelor externe poartă numele de port, și în funcție de specificul datelor de intrare sau de ieșire, acestea există într-un număr mare și au diferite forme și bineînțeles, caracteristici.
Odată un apariția USB - care reprezintă un port universal de conectare la calculator - numărul de tipuri de porturi a scăzut și continuă să scadă, și ținând cont de faptul că acesta continuă să fie îmbunătățit, ne putem aștepta ca pe viitor inclusiv componentele calculatorului să poată fi conectate prin portul USB la placa de bază.
De ce ar trebui să stii porturile care pot exista la un calculator
În cele ce urmează vei găsi o listă cu toate porturile care pot exista pe un calculator - cel puțin cele mai importante dintre ele - împărțite în mai multe părți; articolul curent reprezentând prima parte.
De ce ai vrea să cunoști porturile calculatorului? În primul rând pentru a ști ce dispozitive externe poți să conectezi la calculator, și în al doilea rând, să poți că cumperi și să folosești adaptoare de porturi care să permită conectarea unui dispozitiv extern ce nu are un port echivalent pe calculator, de exemplu să conectezi un monitor HDMI la portul VGA al calculatorului. În plus, cunoașterea mai detaliată a mediului de tranziție în care dispozitive pot fi conectate la calculator poate fi deseori un atuu, chiar și pentru utilizatorul obișnuit, mai ales că unele dintre porturi există inclusiv pe telefoanele mobile și tablete.
Partea I - Porturi standard
Printre lista cu tipurile de porturi existente, o parte din acestea se regăsesc pe aproape orice calculator - de exemplu portul pentru intrare audio, ieșire audio, cablul de internet, și, după caz, portul pentru cardul de memorie, PS/2 sau cele pentru alte tipuri de dispozitive cu comunicație serială sau paralelă. Mai jos vei găsi explicația pentru fiecare dintre acestea.
Porturi pentru conectori audio (jack) de 3,5 mm
Pe orice calculator, smartphone sau tabletă există porturi pentru intrare și ieșire audio. La sistemele laptop există de obicei două astfel de porturi, unul pentru difuzuare și altul pentru microfon, în timp ce la sistemele desktop există de obicei încă un port de intrare audio. La calculatoarele mai performante în redare audio sau la sistemele audio, în afară de cele trei porturi specificate, mai pot există încă trei porturi, cărora le corespund canale audio de ieșire (difuzoare) auxiliare, printre care și cel pentru subwoofer.
În continuare vor fi definiți fiecare în parte.
a) Port pentru jack de ieșire audio
Toate calculatoarele, telefoanele, tabletele, plus o serie de alte dispozitive conțin un astfel de port. La acestea pot fi conectate boxe, sisteme audio și căști - sau orice alt dispozitiv care are funcția de a reda conținut audio.
Jack-ul de ieșire audio este colorat în interior cu culoarea verde.
b) Port pentru jack-ul microfonului
Prin acest port se poate conecta dispozitive de intrare audio de tip microfon. Pe calculatoare, acesta este separat față de portul jack audio, însă la dispozitivele portabile - de exemplu telefon sau tabletă - jack-ul audio de ieșire este îmbinat cu cel de intrare (amintit anterior), în acest mod fiind posibilă convorbirea telefonică sau prin internet de tip handsfree.
De obicei jack-ul de intrare pentru microfon este colorat în interior cu culoarea roz.
c) Port pentru jack de intrare audio
Pe lângă microfon, la majoritatea calculatoarelor mai pot fi conectate și o serie de alte dispozitive care produc sau captează sunete. Aceasta au un jack de intrare separat de microfon, la care se pot conecta dispozitive precum CD/DVD Player, I-Pod, amplificator audio, pian electronic ș.a.. Scopul portului este acela de a prelua conținutul de la aceste dispozitive și de a-l salva sau/și procesa pe calculator.
De obicei acest jack este colorat în interior cu culoarea albastru.
d) Porturi pentru jack-uri audio auxiliare
Dacă calculatorul are o placă audio mai performantă, atunci vor mai exista încă trei porturi audio. Unul pentru subwoofer sau difuzor central (colorat cu culoarea portocaliu), unul pentru difuzoarele din spate (rear = spate, și este poziționat în opoziție cu jack-ul de ieșire audio standard - cel de la subpunctul a - care reprezintă difuzorul sau difuzoarele din față, și are culoarea negru) și unul pentru difuzorul/difuzoarele din lateral (culoarea gri).
Porturi pentru jack-uri de ieșire audio auxiliare. |
Porturile PS/2, de la IBM Personal System/2, sunt întâlnite doar la sistemele desktop/server, și sunt în număr de două. Prin intermediul acestora se pot conecta la sistem două tipuri de dispozitive periferice: maus și tastatură. Atât portul pentru tastatură cât și cel pentru maus sunt identice, însă cum aceste două periferice interacționează diferit cu sistemul, acestea au forme diferite astfel încât să nu poată fi încurcate.
Pe sistemele vechi acest port era obligatoriu, însă pe sistemele moderne acestea sunt (sau pot fi) substituite cu porturile USB - tastaturile și mausurile prin USB, fie prin fir, fie prin Wireless, sunt adesea folosite în detrimentul celor tradiționale.
Port pentru cablul de rețea/internet (Ethernet)
Acest port permite conectarea la internet sau la o rețea prin cablu torsodat cu mufe de tip RJ-45, fiind în același timp un port de intrare (download de date), dar și de ieșire (upload de date). Cu toate că rețelele Wi-Fi sunt foarte răspândite, utilitatea acestui port pe un calculator este încă foarte mare, mai ales că permite rate de transfer de date mai mari decât prin Wi-Fi, pe distanțe mai mari. Printr-un astfel de port se pot descărca sau uploada date cu o rată de transfer de până la 10 Gbps - depinzând însă și de rata de transfer permisă și de alte medii, de exemplu cel cu care se face legătură cu furnizorul de servicii de internet (ISP), de exemplu.
Cablu și port Ethernet. |
Cardurile SD (Secure Digital) reprezintă principalul suport extern de stocare pentru telefoane și tablete, plus alte dispozitive portabile, precum camere foto, video ș.a.. Cum aceste dispozitive portabile sunt foarte răspândite, mai toate calculatoarele noi (în special laptopurile) conțin și porturi de conectare pentru carduri SD - în care se introduce cardul, fără să fie nevoie de alți conectori.
În funcție de caracteristici (rată de transfer, capacitate de stocare, dimensiune fizică) cardurile SD sunt de mai multe tipuri, cele mai importante fiind: SD, microSD, miniSD - înșiruite descrescător după mărime fizică. În cazul în care se dorește conectarea unui astfel de card, dar cititorul SD al calculatorului este diferit, se poate folosi adaptoare care să permită conectarea în cititor.
În momentul în care în cititorul de carduri SD al calculatorului este intodus un card, în sistemul de operare va apărea încă o partiție din care se poate accesa (pentru citire, modificare sau ștergere) datele existente. În acest mod, transferul de date de pe calculator pe telefon, tabletă etc. sau viceversa este simplificat pentru o accesibilitate mărită.
Carduri de memorie - acestea sunt introduse direct în cititor. |
Porturile paralele reprezintă o interfață între calculator și periferice precum imprimantă și scanner cu comunicație paralelă. Acest port nu mai există pe calculatoarele moderne, întrucât acestea au fost înlocuite cu porturile USB, însă pe calculatoarele mai vechi, portul paralel era întotdeauna existent ca mijloc de conectare a imprimantelor, în special.
Înainte de apariția USB-ului, portul paralel mai era folosit și pentru a conecta dispozitive de tipul cameră web, modem, joystick, placă de sunet, hard disc sau CD-ROM extern, sau chiar playere MP3 - ca mijloc de transfer de fișiere.
Portul paralel este ușor de identificat - fiind cel mai lung port al calculatorului. |
Porturile PS/2 și porturile USB se bazează pe fluxuri de date seriale, însă nu trebuie confundate cu așa numitele porturi seriale - care sunt conforme cu standardul RS-232. Acestea sunt de două tipuri, DB-25 și DE-9, și sunt încă prezente pe unele calculatoare moderne.
Acestea erau folosite în trecut pentru a conecta un periferic de tip maus sau tastatură, modem, imprimantă, UPS (sursă neîntreruptibilă) și dispozitive de acces la rețea. În prezent majoritatea acestor dispozitive pot fi conectate prin portul USB, existând cazuri în care sunt încă folosite, de exemplu în uzul industrial, pentru a controla mașini/dispozitive prin intermediul unui calculator.
Portul serial al calculatorului (O|O) este o interfață de tip tată - cu conectori (pini) ieșiți în afară. |
Pe lângă acestea mai pot exista și alte câteva tipuri de porturi, de exemplu portul game (pentru conectarea unor dispozitive de joc, ex: joystick) și portul pentru line telefonică RJ-11 (pentru efectuarea de convorbiri telefonice direct de pe calculator), însă acestea au dispărut de pe calculatoarele moderne, fiind înlocuite de regulă cu portul USB.
Citește și:
Care sunt porturile video care pot exista pe un calculator