Motivul pentru care acest lucru se întâmplă este pentru că aparatul de filmat nu detectează poziția în care acesta este ținut, fiind de obicei o caracteristică tipică telefoanelor și camerelor video de generație mai veche, cele mai nou apărute comută de regulă automat între modul portret și peisaj (landscape) în funcție de poziția dispozitivului.
Problema poate fi rezolvată prin rotirea conținutului video în poziția normală, prin intermediul unei program care poate realiza această operație de editare video. Există însă un dezavantaj, rotirea video va avea drept consecință îngustarea lungimii și mărirea lățimii (sau înălțimii) - deci perspectiva video va fi redusă pe orizontală.
În acest tutorial vei afla cum se poate roti un video astfel încât acesta să fie redat în mod corect, indiferent de modul în care a fost făcută filmarea. Cum există mai multe programe cu care se poate realiza această operație, am ales un program care este totodată și player video, dar care permite și ample manipulări asupra conținutului video sau audio - este vorba de VLC Media Player.
VLC este unul dintre cele mai populare playere video, ce suportă o variată gamă de fișiere media (video și audio). Dacă nu ai instalat și nu folosești acest program pentru vizionarea filmelor sau a conținutului video în general, atunci va trebui să îl descarci de pe site-ul oficial și să-l instalezi. După ce termini de efectuat rotirea video, poți păstra programul drept player video - deci nu este doar un program de realizat editarea video de rotire dorită și atât -, plus că l-ai putea folosi și pentru alte ulterioare editări sau procesări video.
Link pentru download VLC: http://www.videolan.org
Pentru început, fă o copie de siguranță (un duplicat) a fișierului video, apoi urmează instrucțiunile prezentate în continuare.
1. Încarcă fișierul video în player-ul VLC
Deschide programul VLC și du-te la Media → Deschide un fișier (Media→ Open file), apoi, din fereastra care apare, va trebui să selectezi fișierului video pe care vrei să-l rotești și să-l deschizi în program prin apăsarea butonului Deschidere (Open).
Exemplu de videoclip care a fost filmat greșit și care trebuie rotit pentru a putea fi vizualizat normal:
2. Rotește, întoarce sau orientează clipul video în poziția corectă
2.1. Du-te la Unelte → Efecte și filtre (Tools → Effect and Filters).
2.2. Accesează filele Efecte video → Geometrie (Video effects → Geometry).
2.3. Bifează căsuța Transformare (Transform) și selectează gradul de rotire sau întoarcere dorit - efectul se va vedea în timp real în zona de redare video.
Exemple de valori de transformare:
- rotire cu un unghi de 90 sau 180 de grade - răstoarnă video-ul pe laterală spre dreapta sau spre stânga;
- rotire la 270 de grade - răstuarnă clipul (cu susul în jos);
- intoarcere pe verticala sau pe orizonatală - conținutul video va fi redat în sens invers decât sensul normal: de la dreapta spre stânga, respectiv de jos în sus.
În acest moment, dacă ai găsit poziția corectă, poți vizualiza normal clipul video, însă pentru a-l salva în acest mod trebuie să urmeazi și instrucțiunile prezentate mai jos. Ține mine că gradul de transformare setat va fi aplicat și pentru alte videoclipuri care vor fi redate ulterior în VLC, deci după ce termini vizualizarea rotită, trebuie să reurmezi pași de la punctul 2. și să debifezi căsuța de transformare.
3. Salvează clipul video în poziția corectă într-un nou fișier
3.1. Du-te la Media → Conversie sau salvare (File → Convert/Save).
3.2. Dă click pe Adăugă (Add) și selectează din nou fișierul video pe care vrei să-l convertești prin rotire în poziția normă de redare.
3.3. Dă clic pe săgeata în jos a butonului Convert/Save și alege opțiunea Conversie (Convert)
3.4. Dă clic pe butonul cu proprietățile care să fie aplicate conversiei.
3.5. Urmează calea Codec Video → Filtre (Video Codec → Filters) și din lista cu filtre bifați Video Transformation Filter. Salvați setările făcute apăsând butonul Salvează.
În afară de operația de rotire video, se mai poate aplica transformări și asupra părții audio (fila Audio codec) sau se poate schimba formatul de fișier video în care să fie salvat rezultatul (fila Încapsulare; exemple de formate video: AVI, MP4, FLV, WEBM, WAV, OGG ș.a.).
3.6. În continuare va trebui să alegi unde și sub ce nume să fie salvat video-ul reorientat în poziția normală. Apasă pe butonul Răsfoiește (Browse), du-te la locația dorită de salvare și întrodu un nume de fișier. Pasul final îl reprezintă apasarea butonului Start, care va iniția operația de rotire.
În funcție de mărimea și calitatea video a fișierului sursă, durata de conversie poate fi uneori destul de mare, de exemplu un videoclip de 10 minute ar putea avea nevoie de mai bine de 10 minute pentru efectuarea conversiei, dacă este vorba despre un filmuleț mai lung sau film, durata poate crește până la o oră sau mai mult - depinzând într-o mare măsură și de resursele sistemului.
Progresul de conversie va fi apărea în bara de timp a videoclipului încărcat, în cadrul zonei de redare video.
În momentul finalizării operației, videoclipul a fost salvat în poziția corectă de vizualizare la destinația aleasă. Poți vedea rezulatul prin deschiderea fișierului în VLC sau în orice alt program de redare video.
4. Resetarea setărilor din VLC
Operația de transformare a conținutului video aplicat la pasul 2 va fi salvată de către player, deci toate viitoarele vizualizări în cadrul programului vor fi automat rotite. De aceea, trebuie să elimini setarea făcută, fie prin reurmarea pașilor și dezactivarea transformării de rotație de la punctul 2, fie prin resetarea tuturor preferințelor aplicației.
Pentru cel de-al doilea caz, trebuie să te duci în Setări → Preferințe (Tools → Preferences) și din cadrul ferestrei apărute să dai clic pe butonul Resetare preferințe (pe care îl poți găsi în colțul din stânga-jos).
--
Asta a fost tot! Ai reușit să rotești sau să întorci clipul video în poziția corectă?
Mențiune:
Toate aceste instrucțiuni au fost făcute în ultima versiune (la acea dată) a programului VLC. Dacă există anumite meniuri diferite și nu poți să faci operația de editare video descrisă mai sus, recomandarea este să actualizezi programul la ultima versiune (link-ul îl găsești mai sus) sau, poate că versiunea folosită de mine devine prea veche și trebuie urmați alți pași în versiunile mai noi, caz în care mă poți anunța folosind formularul de comentarii de mai jos.