Caracteristica cea mai importantă a acestuia este fără îndoială viteza mărită de acces la internet, însă dezvoltatorii acestei tehnologii nu vizează doar viteza, ci și alte caracteristici precum latența, numărul de dispozitive care se pot conecta la rețea de telecomunicații 5G ș.a.
Cu siguranță că tehnologia 5G va juca un rol important în viitor, însă ce înseamnă și ce este 5G, ce aduce nou în comparație cu 4G și ce va însemna pentru tine, utilizatorul final, accesul la rețeaua 5G?
Ce înseamnă și ce este 5G?
5G face referire la cea de-a 5-a fază (generație) a standardelor de telecomunicație mobilă, care, în prezent, este în faza de dezvoltare, așadar nu este o realitate încă. Mai exact, nu există definitivate regulații și standarde proprii 5G, acestea vor urma să apară în 2018, când se presupune că ar fi lansat oficial, cu ocazia Jocurilor Olimpice care vor avea loc în Coreea de Sud.
Companiile majore care investesc în implementarea tehnologiei 5G sunt Nokia, Samsung, Huawei și Ericsson.
Ce aduce nou 5G în comparație cu 4G – 5 lucruri utile de știut
Noile îmbunătățiri vizate de dezvoltatorii de 5G sunt impresionante, iar dacă acestea se adeveresc, foarte multe aspecte ale modului în care se folosesc comunicațiile mobile de date din prezent vor deveni complet inferioare: echivalent cu diferențele dintre o conexiune uzuală prin fir la internet din zilele noastre (peste 10Mbps) și una specifică începutului anilor 2000, prin modem dial-up (56 Kbps).
Mai jos sunt prezentate 5 lucruri care te-ar putea interesa legate de 5G:
1. Viteza de transfer va fi mai mare – mult mai mare – decât cea a 4G-ului
De la lansarea internetului și până în prezent, viteza de transmitere a datelor, în speță de pe un server de pe internet pe un calculator personal, dispozitiv mobil etc. sau viceversa, a fost și rămâne o caracteristică majoră, făcând posibilă expansiunea internetului către orice dispozitiv cu o conexiune la internet.
4G oferă o viteză de 1 Gbps, acesta reprezentând limita maximă, care poate fi atinsă doar în condiții stricte de mediu (în poziție staționară și fără să existe obstacole între emițătorul și receptorul 4G) - în practică viteza 4G este undeva la 250 Mbps. 5G mărește exponențial viteza de transfer, aceasta fiind de 10 Gbps, unii producători preconizând o limită maximă (care poate fi atinsă în condiții normale) de 50 Gbps.
Așadar, o creștere a vitezei de 40 de ori - comparativ cu cea mai mare viteză aplicabilă în prezent pentru 4G, adică 250 Mbps - iar viteza poate crește și până la de 200 de ori (adică atingând limita de 50Gbps). Mai mult decât atât, 5G Innovation Centre 1) a reușit să atingă viteza de 1 Tbps prin 5G, în condiții de test, ceea ce înseamnă că viteza ar putea fi și de căteva mii de ori mai mare față de viteza actuală prin 4G.
2. 5G nu este vorba doar despre viteză, ci și despre IoT (Internet of Things)
IoT (Internetul tuturor lucrurilor) este un concept care se manifestă deja la nivel global, prin care un număr tot mai mare de dispozitive de variate tipuri și întrebuințări necesită accesarea internetului – de la telefoane inteligente până la mașini inteligente, televizoare inteligente, electrocasnice inteligente sau pur și simplu senzori, iar acest fenomen tinde să atingă apogeul numărului de dispozitive suportate de rețeaua de telecomunicații mobile actuale.
Pe lângă o viteză mărită, 5G este și o soluție prin care se pun bazele unui standard capabil de a permite conectarea unui număr mult mai mare de dispozitive, comparativ cu 4G, alocând fiecăruia banda într-un mod dinamic – în funcție de necesități. Acest lucru va contribui la susținerea nevoilor utilizatorilor de aparatură inteligentă, capabilă de a interschimba date prin intermediul internetului; cu alte cuvinte va fi capabil să suporte și să susțină IoT – care se preconizează că prin 2020 va fi în plin succes tehnologic.
Numărul de dispozitive care pot fi conectate la rețeaua 5G este preconizat la cca. 100 miliarde de dispozitive - ceea ce, ținând cont de populația globală actuală, care este de aproximativ 7,5 miliarde, ar însemna că fiecare persoană ar putea avea la dispoziție cca. 13 conexiuni la internet.
3. Latența va fi mult mai mică
Latența reprezintă timpul necesar ca datele transmise printr-un mediu de comunicație să ajungă de la sursă la destinație. Cu cât aceasta este mai mică cu atât interacțiunea între comunicări se va face mai rapid. Nu este același lucru cu banda de conexiune, care reprezintă fluxul de informație transmis în unitatea de timp – deși acesta este dependent automat și de latență.
Din punctul de vedere al utilizatorului care folosește un dispozitiv sau aparat cu acces la internet, latența este arareori o caracteristică sesizabilă, însă în cazul interacționării între mai multe sisteme și aparate – cum este în cazul Internet of Things-ului – o latență cât mai scăzută înseamnă o conectivitate care se apropie cât mai aproape de ceea ce se numește „ în timp real”, ceea ce, în unele cazuri, este de un interes vital, de exemplu în cazul mașinilor inteligente, capabile de a se conduce singure.
Latența 5G va fi 1 ms (o milisecundă), adică de 50 de ori mai mică decât cea a 4G-ului, și de 100 de ori mai mică decât cea a 3G-ului.
4. 5G va avea un preț substanțial (într-o primă fază)
Infrastructura necesară tehnologiei 5G va trebui să fie net superioară celei 4G, atât pentru dezvoltare și implementare, cât și pentru mentenanță și extinderea ariei de acoperire a semnalului 5G. Acest lucru va însemna că dispozitivele capabile de 5G vor avea costuri destul de ridicate.
Dar, pe măsură ce 5G va avea o arie de acoperire extinsă și un număr foarte mare de utilizatori, costul pentru dispozitivele capabile de 5G va scădea automat, tinzând către un cost rezonabil pentru un număr foarte mare de utilizatori.
5. Va mai dura până când 5G să devină o realitate pentru utilizatorul obișnuit
Abia în 2018 este preconizat să apară 5G într-o formă definitivată, deși această dată nu este una sigură. Dacă această dată se adeverește, în 2018 doar s-ar pune bazele tehnologiei 5G în Coreea de Sud, apoi aceasta se va extinde, în funcție de dezvoltatori, și în alte regiuni. În Europa 5G ar deveni posibil nu înainte de 2020, și în orice caz într-o fază incipientă, pe scară restrânsă.
Indiferent când apare oficial rețeaua de telecomunicații 5G, va mai dura o bună perioadă până când aceasta să fie accesibilă majorității utilizatorilor.
Ce va însemna 5G pentru tine, utilizatorul final?
În primul rând, 5G îți va permite descărcarea cu viteze care cu 10-15 ani în urmă ar părea futuristice, de exemplu vei putea să vizualizezi filme 3D în timp real direct de pe dispozitivul tău mobil – telefon, tabletă, laptop ș.a. - , vei putea iniția conferințe HD, vei putea să îți extinzi cu ușurință spațiul disponibil cu cel din cloud, viteza de transfer fiind destul de rezonabilă pentru o astfel de operație, iar spațiul de stocare în cloud este foarte accesibil ca preț.
În al doilea rând, vei putea să interconectezi o gamă foarte mare de alte dispozitive, pe care le poți controla de la distanță, într-un mod centralizat; mai exact vei putea să controlezi într-un mod minuțios o varietate de aparate ori acestea vor putea să devină capabile de autonomie în decizii bazate pe factori externi. Mașinile care se conduc singure, aparatele inteligente interconectate într-o locuință (casă inteligentă) etc. nu ar fi posibile fără existența unei tehnologii globale precum 5G, sau o alta care să ofere acces la internet la viteze foarte mari și pentru un număr mare de dispozitive.
Nu în ultimul rând, 5G reprezintă un progres semnificativ, care duce către o nouă etapă multe dintre tehnologiile care există în prezent, dar mai ales, permite inovarea unor noi aparate, mașini, dispozitive și tehnologii, de exemplu mașinile inteligente, electrocasnicele care pot fi controlate de la distanță, dispozitive de realitate virtuală sau realitate augmentată în timp real, convorbire holografică în timp real etc.
Deci, ce va urma? Tu ce părere ai?
1) http://thehackernews.com/2015/02/5g-high-speed-internet-service.html
http://www.huawei.com/minisite/5g/en/defining-5g.html
https://5g.co.uk/guides/how-fast-is-5g/
https://www.youtube.com/watch?v=pbvkFwMN_PY&feature=youtu.be (Samsung Newsroom)