Ce sistem de fișiere să folosești și care sunt diferențele dintre NTFS, FAT32 și exFAT

Sistemul de fișiere folosit pe un stick USB sau pe un hard disc sau solid-state disc, eventual pe o partiție de pe acestea, va determina caracteristicile datelor care pot fi salvate, dar și gradul de portabilitate a datelor de pe suportul de stocare pe sisteme de operare diferite.

În acest articol vei afla care sunt diferențele dintre cele mai importante 3 sisteme de fișiere – NTFS, FAT32 și exFAT – și ce sistem de fișiere să folosești în funcție de necesitățile de stocare.

Stocarea datelor în sistemul de fișiere

Fat32


Este sistemul de fișiere cel mai vechi, fiind folosit prestabilit pe multe suporturi de stocare, în special pe stick-uri USB. Un motiv al gradului mare de folosire pe astfel de suporturi de tip memorie flash este acela că Fat32 este recunoscut de toate sistemele de operare (Windows, Linux, Mac), dar și de dispozitive mai vechi, ce nu cunosc un alt sistem de stocare a datelor.

Principalul dezavantaj este că Fat32 nu face posibilă stocarea unor fișiere ce depășesc mărimea de 4GB, drept urmare, există o gamă destul de mare de fișiere care nu pot fi depozitate sau transportate pe astfel de sisteme de fișiere, de exemplu, filmele HD/4K, jocurile moderne ș.a.

Concluzie: dacă se dorește transferul de fișiere de mică dimensiune, pe orice sistem de operare existent, atunci FAT32 este sistemul de fișiere pe care trebuie să-l folosești.

exFAT


Este un sistem de fișiere dezvoltat de către Microsoft drept un înlocuitor al FAT32-ului, debutând odată cu lansarea sistemului de operare Windows Vista SP1. Caracteristica care-l face cu totul special este posibilitatea de a stoca date de până în 16 exaocteți (16EB) – ceea ce depășește cu mult mărimea suporturilor de stocare disponibile în prezent, și mai mult ca sigur, și în viitorul apropiat.

ExFAT este compatibil atât cu Mac, cât și cu PC. Deși este software de tip proprietar marca Microsoft, Apple a licențiat această tehnologie, implementând-o în sistemele sale de operare. Dezavantajul acestui sistem este că nu oferă și funcționalități de jurnalizare a operațiilor care să fie efectuate, ceea ce duce la un grad mic de integritate al datelor în condiții de procesare multiplă simultană a acestora.

Concluzie: dacă dorești să stochezi fișiere extrem de mari în dimensiune, care să fie accesibile și pe multiple sisteme de operare, atunci va trebui să folosești exFAT.

NTFS


Este dezvoltat de Microsoft și este sistemul de fișiere folosit prestabilit pe toate hard discurile (HDD) și sold-state discurile (SSD) pe care există instalate sisteme de operare Windows, cu posibilitatea de a formata alte partiții sau suporturi de stocare externe și în formatele FAT32 și exFAT.

NTFS este acronimul de la New Technology File System, iar caracteristicile furnizate sunt următoarele: limita de mărime a fișierelor este de 16 TB, sunt folosite mecanisme de jurnalizare a operațiilor asupra fișierelor, este oferit suport pentru compresia datelor, se poate stabili personalizat grupuri de utilizatori care să aibă acces la anumite fișiere ș.a.

Cum Windows este cel mai folosit sistem de operare pentru uzul casnic și numai, utilizatorii pot folosi acest sistem de fișiere atât pentru suporturile de stocare interne, cât și pentru cele externe. Există însă un dezavantaj, și anume: pe sistemele Mac este posibilă doar citirea datelor, nu și scrierea, decât dacă se folosește software terță parte.

Concluzie: NTFS este sistemul de fișiere ideal pentru cei care folosesc sistemul de operare Windows; dacă se ține cont însă și de portabilitatea sistemului de fișiere cu sistemul de operare Mac, atunci trebuie să se folosească sistemul de fișiere exFAT, respectiv FAT32 dacă nu vor exista date care să depășească dimensiunea de 4GB.

***

Sistemele de fișiere prezentate sunt cele mai folosite, pe lângă acestea mai există și altele mai noi NTFS5 – dar și mai vechi și aproape ieșite din uz – FAT16, FAT12. Pe lângă limita de mărime pentru fișierele stocate, un sistem de fișiere mai are și alte caracteristici – vezi o listă cu acestea aici: http://www.ntfs.com/ntfs_vs_fat.htm (conținut în engleză).

Dacă este să ne referim la suporturi de stocare externe, de tip stick USB sau HDD/SSD, ca o curiozitate, ți s-a întâmplat vreodată să trebuiască să folosești un alt sistem de fișiere decât NTFS?

Citește și:
Ce este UNIX, dar Linux și care sunt diferențele dintre acestea
Cum faci un stick USB bootabil cu multiple sisteme de operare
Ce este Internet of Things