Cum folosești un ecran secundar / videoproiector în Ubuntu

Folosirea unui singur ecran poate face ca efectuarea anumitor activități pe calculator să devină dificil de realizat, caz în care conectarea unui ecran auxiliar (secundar) poate fi extrem de utilă. În plus, pe lângă extinderea spațiului de lucru (a desktop-ului), poate fi uneori necesară și conectarea unui videoproiector sau a unui alt monitor mai mare pe care să se afișeze același lucru ca pe ecranul de bază.

Folosire ecran secundar în Ubuntu


Majoritatea calculatoarelor, fie ele laptopuri, fie sisteme desktop cu placă video dedicată, au un port de redare video în plus, deci permit conectarea unui monitor dual.

Linux Ubuntu 16.04 LTS, ca și Windows, furnizează capabilitatea de a extinde ecranul curent sau de a clona imaginea curentă pe un alt ecran, de exemplu monitor sau videoproiector.

Detectarea ecranului secundar în Ubuntu


Detectarea și configurarea redării pe cel de-al doilea monitor conectat la calculator este foarte simplă. Odată ce monitorul secundar este detectat, acesta va fi configurat pentru a extinde ecranul curent al calculatorului spre dreapta, dacă nu s-a făcut setări diferite în acest sens anterior.

Dacă detectarea monitorului durează prea mult, va trebui să accesezi meniul Setări de sistem (System Settings) – scriind „system settings” în meniul de căutare –  din cadrul căruia să alegi apoi opțiunea Displays.

accesare displays în Ubuntu


O altă modalitatea de a accesa fereastra de configurare a ecranelor este prin tastarea „displays” în meniul de căutare, apoi efectuarea de clic pe rezultatul cu același nume.

Odată lansată fereastra Displays, se va iniția automat detectarea ecranului auxiliar conectat, în caz contrar, trebuie apăsat butonul Detect displays din colțul stânga-jos.

Configurarea folosirii celor două ecrane în Ubuntu


configurarea ecranelor conectate la calculator în Ubuntu

În funcție de modul în care se dorește a fi folosit cel de-al doilea monitor, configurarea trebuie făcută în mai multe moduri.

Cazul uzual este acela în care ecranul auxiliar va fi folosit pentru a extinde ecranul curent spre dreapta sau spre stânga, în funcție de ordinea în care ecranele sunt amplasate fizic, eventual spre sus sau spre jos. Pentru a modifica plasarea ecranul auxiliar pe o latură diferită a ecranului de bază trebuie să dai clic stânga pe un anumit ecran din zona cu display-uri detectate (zona din chenarul evidențiat cu roșu în imaginea de mai sus), iar cu mausul apăsat să îl muți în jurul celuilalt ecran, pe latura dorită.

Navigarea de la un ecran la altul a cursorului masului se face prim deplasarea mausului spre marginea în care a fost configurat cel de-al doilea monitor. Pentru a preveni deplasarea accidentală pe celălalt ecran, se poate bifa opțiunea Sticky edges, care va face ca doar o mișcare susținută spre latura ecranului dual să aibă ca efect mutarea cursorului pe celălalt monitor.

Dacă se dorește ca și pe ecranul auxiliar să apară panoul de lansare (de obicei amplasat vertical în partea stângă) specific Ubuntu Unity, trebuie ca pentru opțiunea Launcer placement să se aleagă proprietatea „All displays”. Dacă se dorește ca panoul să apară doar pe un anumit ecran, trebuie să se aleagă ecranul respectiv drept proprietate a acestei opțiuni.

În cazul în care se va folosi ecranul auxiliar pentru a clona imaginea de pe ecranul de bază va trebui să se bifeze opțiune Mirror displays și să se aplice setările apăsând pe butonul Apply.

Citește și:
Cum conectezi un al doilea monitor sau un videoproiector la calculator în Windows
Cum poți restabili accesul la o partiție NTFS dacă aceasta nu poate fi accesată în Ubuntu
Care sunt diferențele dintre Linux și Unix