Cum activezi și folosești Linux Bash în Windows 10

Printre caracteristicile Windows 10 există și cea numită Windows Subsystem for Linux, care oferă posibilitatea directă de a executa comenzi și programe Linux Ubuntu, fără să fie nevoie de instalarea și folosirea unor programe auxiliare.

Linux Bash în Windows

Existența mediului Linux în Windows este utilă în special dezvoltatorilor de aplicații multi sistem de operare, dar și utilizatorilor care au nevoie de un meniu cât mai simplist de executare de software compatibil fie cu Linux, fie cu Windows, eventual celor care doresc să se familiarizeze cu consola de comenzi Linux și aplicațiile de consolă de bază din aceasta.

Pentru a folosi Bash Ubuntu în Windows 10 va trebui să activezi caracteristica amintită mai sus. În continuare va fi prezentat procedeul prin care se poate face acest lucru și operațiile de configurare necesare.

Ce trebuie să știi


Linux Bash Shell este inclus doar în Windows 10 cu update-ul Windows 10’s Anniversary Update instalat (disponibil începând cu august 2016) sau în Windows 10 Insider Preview începând cu build-ul 14328.

Caracteristica Bash va putea fi activată și folosită pe orice versiune de Windows 10 (Home, Pro, Enterprise ș.a.) însă doar dacă se respectă oricare dintre criteriile amintite anterior. Alternativa la această caracteristică este un program de virtualizare a nucleului Linux, de exemplu, Cygwin.

Caracteristica Windows Subsystem for Linux, responsabilă de prezența Bash în Windows 10 va putea fi activată doar dacă sistemul de operare este pe 64 biți.

Activare Bash în Windows 10


Pasul 1 – Activează modul dezvoltare (Developer Mode)

Pentru a folosi Bash în Windows 10 trebuie mai să activezi modul dezvoltare (Developer Mode), acesta având rolul de a extinde accesul la funcțiile sistemului de operare pentru Bash sau alte programe. Urmează instrucțiunile:

Accesează meniul Start și deschide fereastra Setări (Settings).

Accesarea meniului Setări în Windows

Accesează Actualizare & Securitate (Update & Security).

Accesarea meniului Actualizare & Securitate în Windows

Selectează opțiunea Pentru dezvoltatori (For developers) din meniul din stânga și bifează opțiunea Mod Dezvoltator (Developer Mode).

Accesare meniu „Developer Mode” în Windows


Validează activarea acestui mod, dând clic pe butonul Yes din fereastra care apare.

Activare „Developer Mode” în Windows


Pasul 2 – Activează caracteristica Windows Subsystem for Linux

Următorul pas este activarea Bash din cadrul listei cu caracteristici încorporate în Windows 10.

Dă clic dreapta deasupra butonului de Start (sau apasă Ctrl + X) și alege opțiunea Panou de Control (Control Panel).

Accesare Panou de Control în Windows

Alege opțiunea Programe și caracteristici (Programes and features).

Accesare Programe și Caracteristici Windows

Dă clic pe Activare sau dezactivare caracteristici Windows (Turn Windows features on and off).

Gestionarea caracteristicilor Windows


Bifează opțiunea Subsistem Windows pentru Linux (Windows Subsystem for Linux) și apasă OK.

Activarea caracteristicii „Subsistem Windows pentru Linux”

Vor fi necesare câteva minute pentru ca operație de instalare Bash să se finalizeze, apoi, pentru ca modificările făcute în sistem să fie aplicate, va fi necesară repornirea sistemului.

Configurare Linux Bash în Windows 10


După repornire, va trebui inițiată configurarea acestei caracteristici.

Scrie bash în meniul Start sau în bara de căutare Cortana, iar din lista cu rezultate de căutare dă clic pe opțiunea Bash.

Accesare bash în Windows

Din consola care apare va trebui să se accepte termenii și condițiile de utilizare, iar apoi să se specifice datele de logare – prin introducerea unui nume de utilizator și o parolă.

Consola Linux bash în Windows

În acest moment, se pot lansa comenzi Bash direct din Windows 10, de exemplu, se poate naviga în sistemul de fișiere, respectiv efectua operații asupra fișierelor, folosi programele de bază din Linux – de exemplu, editorul de text vi etc.

Cum accesezi „Linux Bash on Ubuntu on Windows”


După urmarea pașilor de activare și configurare, consola Bash poate fi accesată, de exemplu, prin tastarea bash în meniul de Start, urmată de alegerea programului Bash on Ubuntu on Windows (Bash pe Ubuntu pe Linux).

Accesare „Linux Bash on Ubuntu on Windows”

Din consola apărută, pe lângă comenzile de bază din Linux, folosind comanda apt-get se poate instala și alte programe de consolă, însă cu mențiunea că nu toate aplicațiile instalate vor funcționa perfect, așa cum au fost concepute și așa cum funcționează în Linux. Acest aspect are legătură și cu faza de dezvoltare a acestei caracteristici, care este Beta.

Pentru executarea de programe cu interfață grafică, trebuie să instalezi un program specializat în această operație, de exemplu, Xming X Server for Windows.

Pe baza acestui program, executarea unui program cu interfețe grafice (GUI) se face prin rularea comenzii: „DISPLAY=:0 , de exemplu „DISPLAY=:0 firefox”, după ce programul a fost instalat anterior.