Cum faci backup și restabilești offline driverele instalate în Windows

Căutarea driverelor terță parte compatibile cu Windows poate fi ceva complicat, mai ales în cazul calculatoarelor mai vechi. Odată ce ai găsit driverele potrivite, pentru a nu le căuta și ulterior, la o eventuală reinstalare a sistemului, ai face bine să creezi o copie de siguranță (backup) a tuturor driverelor instalate în sistem, pe care să o poți folosi ulterior pentru restabilirea offline a driverelor.

Creare backup și restabilire drivere offline în Windows

Dacă se dorește conectarea la calculator a unui dispozitiv apărut recent sau apărut cu mult timp în urmă, eventual produs de o companie ce nu este în parteneriat cu Microsoft, atunci se poate ca driverul necesar să nu fie nici inclus în Windows, nici disponibil în colecția online de drivere Windows a Microsoft, caz în care va trebui să se facă instalarea driver-ului manual, după instalarea sau resetarea Windows 10.

Vezi cum faci backup-ul tuturor driverelor instalate în sistem, direct din Windows 10, fără să instalezi niciun program și cum instalezi driverele necesare sistemului de operare pe baza backup-ului.

Creare backup pentru driverele deja instalate în sistem


Toate driverele, dar și informațiile curente despre acestea sunt stocate în Windows 10 sub formă de fișiere, la locația: C:\Windows\System32\DriverStore.

Simpla copiere a folderului FileRepository pe un suport de stocare extern, de exemplu, un DVD, stick USB, hard disc extern, card de memorie, eventual pe o altă partiție decât cea a Windows-ului, va reprezenta o copie de siguranță care poate fi folosită pentru reinstalarea offline a tuturor driverelor la următoarea reinstalare a Windows-ului.

Locație de stocare a driverelor în Windows

Mărimea folderului variază de la un sistem la altul, ajungând în unele cazuri chiar și la ordinul gigaocteților, așadar înainte de a efectua copierea, asigură-te că există suficient spațiu de stocare disponibil pe suportul de memorie.

Motivul pentru care este necesară copierea întregii colecții de drivere este pentru că identificarea subfolderului ce conține datele și informațiile specifice unui anumit driver este o operațiune complicată; în plus, pe baza copiei se poate instala orice driver necesar sistemului, nu doar un singur driver.

Restabilire drivere după reinstalarea sau resetarea Windows


Windows 10 permite operația de resetare, adică o reinstalare automată a Windows-ului la starea inițială.

La reinstalarea Windows 10, pe baza copiei cu drivere creată anterior se poate restabili orice driver, fără să fie necesară instalarea manuală a acestuia. Acest lucru este unul foarte util pentru că nu întotdeauna există la îndemână driverele necesare sau acestea vor trebui căutate individual, întrucât Windows-ul nu le conține și nici nu le-a găsit în colecția de drivere online.

Operația de restabilire a driverelor se va face din cadrul Managerului de dispozitive (Device manager).

Dă clic dreapta pe butonul Start (sau apasă tastele Windows + X) și alege opțiunea Device Manager.

Accesare Device Manager în Windows

Din Device Manager, dă dublu clic pe fiecare dispozitiv pentru care nu există niciun driver instalat și alege apoi opțiunea Update Driver Software.

Actualizarea sau instalarea manuală a driverelor lipsă

Pentru început poți opta pentru căutarea online în colecția extinsă de drivere Windows, dacă PC-ul este conectat la internet, alegând opțiunea Search automatically for updated driver software – vor fi instalate, de regulă, driverele apărute recent, dacă acestea sunt disponibile.

Dacă driverul nu există în colecția de drivere online, atunci, din fereastra care apare alege opțiunea Browse my computer for discovering driver software, pentru a restabili driverul pe baza backup-ului creat anterior.

Actualizarea sau instalarea offline a driverelor

Mai departe alege calea către locația unde a fost salvat backup-ul driverelor – fișierul FileRepository – și dă clic pe butonul Next.

Restabilire drivere din fișierul de backup

Se va căuta automat driverul în lista cu drivere din folder și se va instala.

Notă:
Driverele salvate în backup-ul creat vor putea fi instalate, de obicei, doar pe o aceeași versiune de Windows. Dacă se va instala o altă versiune decât cea de pe care s-a creat backup-ul driverelor sau se migrează de la Windows pe 32 de biți la Windows pe 64 de biți sau viceversa, atunci restabilirea a driverelor nu este întotdeauna aplicabilă.

***

Crearea unui backup cu toate driverele sistemului permite restabilirea facilă a driverelor ori de câte ori se reinstalează de la zero sau se resetează Windows, inclusiv în lipsa unei conexiuni la internet sau a suportului cu driverele dispozitivelor conectate la sistem.

Citește și:
Program care instalează automat driverul pentru rețea (LAN sau/și wireless)
Cum identifici un dispozitiv necunoscut listat în Device Manager