Utilizatorul poate opta pentru resetarea Windows în cazul în care acesta nu mai funcționează la parametrii normali, merge prea lent sau apar erori de variate tipuri. În acest mod se elimină necesitatea de a reinstala sistemul de operare – operație care necesită atenția utilizatorului și se efectuează în mai mulți pași.
Află în continuare două moduri prin care se poate reseta sistemul de operare Windows 11 și 10: fie din cadrul interfețelor sistemului, dacă acesta poate fi accesat, fie din cadrul meniului de recuperare (Recovery Mode), dacă Windows a devenit inaccesibil.
Cum se face resetarea Windows 11 și Windows 10 în cazul în care sistemul poate fi accesat și folosit
Pentru a iniția operația de resetare a Windows-ului urmează instrucțiunile prezentate mai jos.
Accesează meniul de Start și deplasează-te la Setări (Settings) → Actualizare și securitate (Update & security) → Recuperare (Recovery) → Resetați acest PC (Reset This PC) → Începeți (Get started).
Din fereastra care apare se poate opta ca resetarea să se facă fie cu ștergerea tuturor datelor din partiția Windows, fie cu păstrarea datelor personale existente în partiția sistemului de operare, de exemplu pozele din folderul Pictures, videoclipurile din folderul Videos, documentele salvate în folderul Documents sau Downloads etc.
Dacă problema care a făcut să fie necesară resetarea Windows-ului ține de configurarea sistemului, atunci opțiunea potrivită este „Păstrați fișierelor mele” (Keep my files). În schimb, dacă problema este una mai complexă sau nediagnosticabilă, opțiunea recomandată este „Eliminați tot” (Remove everything), care va reseta configurația și setările Windows-ului și, totodată, va șterge și toate fișierele utilizatorului salvate în partiția Windows-ului.
Odată inițiată operația de resetare, aceasta va dura o o perioadă mare de timp; în orice caz, va dura mult mai puțin decât în cazul reinstalării manuale a Windows-ului. În plus, nu va fi necesară prezența utilizatorului, operația efectuându-se automat.
Resetarea se va face automatizat, deci nu va mai fi nevoie de partiționarea spațiului de stocare, reformatarea partiței sistemului de operare și instalarea driverelor, așa cum era nevoie dacă se instala din nou Windows-ul.
Cum se face resetarea Windows 11 și Windows 10 dacă sistemul nu poate fi accesat și folosit
Dacă Windows-ul nu mai poate fi accesat și deci nu se poate face resetarea direct din meniurile acestuia, atunci ultima soluție este resetarea din cadrul meniului de depanare și recuperare (Windows Recovery Environment) care apare automat la prezența unor erori critice care împiedică funcționarea normală a sistemului de operare, precum problemele de bootare și erori de ecran albastru.
Du-te la Troubleshoot → Reset this PC → Remove everything (sau Keep my files, dacă în partiția cu Windows există date care se doresc a fi recuperate).
Va trebui apoi să introduci datele de logare pentru a confirma faptul că ești un utilizator cu drepturi depline asupra sistemului, apoi să confirmi operația de resetare apasând butonul Reset.
Pe lângă resetarea Windows, se poate alege inclusiv modul în care să fie șterse datele externe sistemului de operare, în cazul în care s-a optat pentru resetarea cu ștergerea tuturor datelor. Mai exact, poți opta pentru ștergerea simplă a datelor (Just remove my files), existând posibilitatea ca datele să fie recuperate prin metode specifice, sau ștergerea definitivă a datelor (Fully clean the drive), efectuată prin suprascrierea, făcând deci imposibilă recuperarea acestora.
Dacă dorești să dai calculatorul altcuiva, eventual să-l vinzi, atunci trebuie să alegi opțiunea pentru ștergerea definitivă a datelor - care va dura și o perioadă mult mai mare decât prima.
Alege deci modul de resetare dorit și apoi confirmă efectuarea operației de resetare.
***
În concluzie, posibilitatea resetării Windows-ului este una foarte utilă: la nevoie utilizatorul poate reveni rapid și facil la starea din fabrică a Windows-ului în locul reinstalării manuale a sistemului de operare.
Există însă și cazuri în care această operație nu mai poate fi făcută, de exemplu atunci când integritatea Windows-ului este grav afectată. În acest caz, va fi necesară reinstalarea de la zero a sistemului de operare sau restaurarea unei copii de restabilire a Windows-ului creată după ce sistemul de operare a fost instalat, eventual și configurat de utilizator.
Citește și:
Cum ștergi irecuperabil datele de pe hard disc, cu tot cu sistemul de operare
Ce sunt sectoarele defecte (bad sectors) și cum le rezolvi