Colectarea de date și trimiterea lor către Microsoft are loc, în funcție de setări, și în versiunile anterioare, însă în Windows 10, cantitatea dar și varietatea de informații colectate este una substanțial mai mare. Printre datele colectate sunt incluse, de exemplu, contactele, locațiile, istoricul de navigare online, activitatea efectuată în Cortana (căutările textuale sau vocale făcute) ș.a.
Astea fiind spuse, sunt mari șanse ca utilizatorul să vrea să controleze în ce măsură să se facă expunerea de date legate de PC, rețea, dispozitivele conectate și modul de interacțiune al utilizatorilor cu sistemul, caz în care va trebui să configureze sau să dezactiveze anumite setări în Windows.
Acest articol încearcă să trateze cât mai multe elemente ce țin de confidențialitatea datelor din Windows 10, care pot fi configurate atât după instalarea sistemului, cât și în timpul procesului de instalare.
Modifică setările standard de confidențialitate în timpul instalării Windows 10
În cadrul procesului de instalare sau upgrade la Windows 10, poți modifica cele mai importante setări care duc la un grad mare de colectare de date.
După instalarea / upgrade-ul sistemului de operare, va apărea meniul de configurare, din cadrul căruia trebuie introdus un nume de utilizator și seta gradul în care să se facă colectarea de date.
În loc de a accepta setările standard, dând clic pe butonul Use Express settings, dă clic pe butonul Customize settings.
Din cadrul primei liste cu setări de confidențialitate comută pe off toate opțiunile și apoi mergi la următoarea listă, apăsând butonul Next.
În fereastra următoare va mai apărea încă o listă cu setări de confidențialitate, din care va trebui din nou să comuți pe off toate opțiunile.
Adițional, tot din cadrul procesului de configurare Windows la instalare, optează pentru crearea unui cont de utilizator fără conectarea la un cont Microsoft, alegând din ecranul de stabilire a modului de autentificare opțiunea Create a new account.
Mai departe alege opțiunea Sign în without a Microsoft account.
Și introdu numele de utilizator, eventual parola pentru contul de utilizator local.
Dezactivează colectarea de date în Windows 10 din meniul Setări → Confidențialitate
Odată instalat, din cadrul Windows 10 se pot dezactiva o multitudine de setări de configurare a confidențialității. În continuare, voi specifica care sunt elementele care pot fi modificate pentru a limita colectarea de date, dar nu voi insista asupra detaliilor.
Citește detaliile legate de fiecare opțiune în parte, iar dacă este cazul, păstrează activate opțiunile care îți sunt folositoare sau care îți sunt necesare pentru utilizarea sistemului de operare în modul dorit.
Du-te în meniul Start și accesează Setări (Settings) → Confidențialitate (Privacy).
Ia pe rând fiecare opțiune din meniul din partea stânga și comută pe Off toate setările existente pentru secțiunea respectivă, eventual păstrează pe On doar caracteristicile pe care vrei să le păstrezi.
Secțiunile de confidențialitate prezente în meniu sunt grupate astfel: General, Locație (Location), Cameră (Camera), Microfon (Microphone), Vorbire și introducerea textului (Speach, inking & typing), Informații cont (Account Info), Contacte (Contacts), Calendar, E-mail, Mesagerie (Messaging), Radio (Radios), Alte dispozitive (Other devices), Feedback și diagnostic (Feedback & diagnostics) și Aplicații de fundal (Background apps).
În unele cazuri, pentru a dezactiva o anumită opțiune va trebui să dai clic înainte pe butonul de schimbare stare, apoi de acolo să faci comutarea pe Off. De exemplu, pentru a dezactiva colectarea de date despre locație, accesează secțiunea Locație (Location) și dă clic pe butonul Schimbă (Change), apoi aplică comutarea pe Off.
În cadrul secțiunii Feedback și diagnostic (Feedback & diagnostics, o secțiune importantă în ceea ce privește colectarea de date și confidențialitatea informațiilor personale, nu există opțiunea de dezactivare a trimiterii de date către Microsoft. Tot ce se poate face este optarea pentru trimiterea minimală de date către Microsoft, alegând opțiunea Basic, în loc de Full (Recommanded) sau Enhanced.
Tot de aici se poate alege și frecvența cu care Windows-ul cere feedback-ul utilizatorului legat de cât de mulțumit este de Windows 10.
Dacă instalarea Windows 10 s-a făcut cu configurarea manuală a setărilor de confidențialitate (vezi subpunctul anterior), multe dintre opțiunile existente în aceste secțiuni vor fi deja comutate pe off.
Notă:
Dezactivarea anumitor setări din acest meniu nu va afecta starea generală a elementului dezactivat, ci doar se va stopa trimiterea de date preluate despre sau cu acesta către Microsoft. De exemplu, dezactivarea colectării de date prin intermediul microfonului, din secțiunea Microfon (Microphone), nu va dezactiva microfonul.
Dacă folosești o anumită aplicație sau caracteristică Windows, atunci se poate ca unele dintre acestea să nu poată funcționa fără un schimb de date către și dinspre Microsoft, deci fără colectarea de date.
Dezactivează Cortana
Cortana este un asistent util în utilizarea Windows-ului, însă acesta va efectua un schimb continuu de date personale și confidențiale (de exemplu, căutările făcute, istoricul paginilor web accesare, comenzile vocale efectuate – ceea ce include și amprenta vocală – contactele, datele salvate în cloud ș.a.) între utilizator și Microsoft.
Dacă nu dorești ca astfel de date să existe într-un sistem centralizat atunci va trebui să dezactivezi Cortana.
Vezi în tutorialul Cum dezactivezi Cortana din Windows 10 două modalități de dezactivare.
Dezactivează sincronizarea setărilor în contul Microsoft
Dacă contul de logare în Windows este atașat de contul Microsoft, atunci va exista posibilitatea de a salva fișiere de pe calculator în cloud, în contul OneDrive, iar dacă este activată sincronizarea setărilor, în contul Microsoft se vor salva și setări legate de tema folosită, parolele salvate, preferințele de limbă, setările Windows ș.a. care pot fi aplicate pe alt PC cu Windows 10 de pe care se face conectarea la contul Microsoft.
Dacă contul de utilizator nu este conectat la contul Microsoft, atunci nu vor exista nici sincronizări ale setărilor. Altfel, pentru dezactivarea sincronizării automate a setărilor și a datelor cu contul Microsoft, procedează astfel:
Din meniul Setări (Settings), du-te la Conturi (Accounts).
Accesează opțiunea Sincronizați-vă setările (Sync your settings) și dezactivează complet aplicarea sincronizării, respectiv configurează ce elemente să fie sincronizate în contul OneDrive.
Cum modulul OneDrive este integrat în exploratorul de fișiere (File explorer) al Windows-ului, poți merge chiar mai departe de atât, dezactivând complet OneDrive din Windows.
Dezactivează distribuția actualizărilor Windows către alte calculatoare
În Windows 10 este posibil ca actualizările descărcate să fie distribuite către alte calculatoare din rețea sau din proximitate. Scopul distribuției este de a face posibilă descărcarea mai rapidă a actualizărilor pe alte calculator din rețeaua informatică.
Pe lângă faptul că această acțiune poate consuma din banda conexiunii la internet, atunci când unui alt calculator din proximitate îi este distribuită o actualizare, pentru stabilirea rutei celei mai eficiente, Windows va trebuie să colecteze date despre structura rețelei la care este conectat calculatorul.
Pentru a elimina această colectare de date va trebui să dezactivezi opțiunea.
Din meniul Setări (Settings) du-te la Actualizare și Securitate (Update & Security). Alege secțiunea Windows Update din meniu și dă clic pe Opțiuni avansate (Advanced options).
Mai departe dă clic pe Alege cum sunt livrate actualizările (Choose how updates are delivered).
Setează starea opțiuni apărute ca inactivă (off).
Dezactivează serviciul Connected User Experiences And Telemetry
Serviciul Connected User Experiences and Telemetry este în mod prestabilit activat, rulând automat în fundal în Windows 10. Acesta are rolul de a colecta și trimite către Microsoft date legate de utilizarea sistemului în vederea îmbunătățirii experienței și calității platformei Windows.
Dezactivarea serviciului se poate face în condiții de siguranță, întrucât nu va interfera cu activitatea altor servicii sau programe care rulează în sistem, și nici cu funcționalitățile generale sau particulare ale sistemului de operare.
Pentru a dezactiva serviciul, apasă tasta Windows pentru accesarea meniului Start și tastează services.msc, apoi apasă tasta enter.
Localizează serviciul Connected User Experiences And Telemetry și dă dublu clic pe aceasta din listă.
Mai departe, dă clic pe butonul Stop, pentru a opri temporar serviciul, apoi salvează modificarea apăsând butonul Apply.
Odată oprit temporar, se poate seta ca serviciul să fie dezactivat permanent, prin setarea modului de pornire (Startup type) ca Dezactivat (Disabled).
*
În concluzie, pentru păstrarea confidențialității pe parcursul utilizării Windows 10 utilizatorul trebuie să aplice setări explicite în acest sens, dezactivând colectările de date care nu-i aduc niciun beneficiu, limitând în acest mod expunerea de informații personale, transmise de regulă către Microsoft în mod anonim.
Deși nu se știe cu exactitate ce date sunt colectate și pentru ce, se poate observa însă că în Windows 10 cantitatea și varietatea de informații confidențiale colectate este foarte mare. Drept pentru care configurarea datelor care pot fi colectate și transmise către Microsoft, atât în timpul instalării Windows-ului, dar și imediat după instalare este o operațiune care nu trebuie să fie omisă de utilizator.
Mai multe informații despre datele colectate de Microsoft găsești aici.
Ce opțiuni de confidențialitate ați păstrat activate dintre cele amintite în articol?
Citește și:
Cum resetezi Windows 10
Cum repari Windows 10