Cum vezi ce programe accesează internetul și traficul de date din rețea în Windows

Noile versiuni de Windows vin dotate cu o caracteristică de contorizare a traficului de internet efectuat de pe calculator. Mai exact, este posibilă vizualizarea unei liste cu toate programele care au accesat internetul în ultimele 30 de zile, împreună cu volumul total de date descărcate.



Află în continuarea articolului cum poți vedea programele care au accesat internetul și au descărcat date pe calculator, identificând în acest mod și potențiale riscuri privind securitatea utilizării calculatorului și a confidențialității datelor personale în Windows.

Ce programe au accesat internetul și ce volum de date au descărcat pe calculator


Pentru a vizualiza lista cu programele care au folosit conexiunea la internet existentă pe PC, împreună cu volumul de date descărcate de către acestea, trebuie să faci următoarele:

Accesează mediul de Start și dă clic pe Setări (Settings).

Accesare setări Windows

Deplasează-te la Rețea și internet (Network & Internet).

Accesare setări privind rețeaua de internet în Windows

Dă clic pe opțiunea Utilizare date (Data usage) (1).

Vizualizarea sumarului privind traficul de date prin internet în Windows

Din fereastra apărută se poate vedea volumul de date descărcat în ultima lună, atât prin cablu (Ethernet), cât și prin wireless (Wi-Fi). Cu acest prilej se poate afla și cât trafic este efectuat în medie pe lună, ca urmare a activității făcute de utilizator, luându-se în calcul și actualizările programelor deja instalate în sistem sau ale Windows-ului.

Pentru vizualizarea traficului de internet în mod detaliat, apasă butonul Detalii utilizare (Usage details) (2). Vor fi afișate toate programele care s-au conectat la internet în ultimele 30 de zile și volumul de date descărcate de către acestea.

Listă programelor care au accesat internetul și traficul de date al acestora

Cum te pot ajuta informațiile despre traficul de internet al programelor din sistem


O scădere a vitezei internetului și a performanței Windows poate indica o problemă. Verificarea traficului de internet îți va permite să identifici programele care consumă resurse hardware într-un mod excesiv sau care au o activitate neobișnuită.

O activitatea neobișnuită din punct de vedere al traficului de internet poate fi un indicator cum că un anumit program este un malware, caz în care utilizatorul poate lua anumite măsuri, precum dezinstalarea programului și scanarea avansată cu un antivirus.

Programele care în mod frecvent ar trebui să aibă cel mai mare trafic de internet sunt browserele (Edge, Chrome, Opera, Mozilla Firefox etc.), pe lângă acestea putând exista și multe alte programe legitime care necesită acces la internet. De asemenea, Windows-ul va accesa frecvent internetul – de exemplu, pentru descărcarea de actualizări –, iar traficul realizat va fi contorizat și va apărea în listă sub numele de Sistem (System).

Putem restricționa accesul unui program la internet prin diferite metode: dezactivând funcția de actualizare automată, împiedicându-l să se execute în sistem sau eliminându-l din lista de programe care se lansează la pornirea computerului.

Adesea, instalarea unui program pe calculator va fi acompaniată și de alte executabile adiționale care se pot conecta ulterior la internet; deci pot exista și programe cu nume necunoscut în această listă, caz în care va trebui să cauți informații despre acestea online, pentru a afla cărui program / dezvoltator aparțin și care este rolul acestora.


Vizualizarea traficului de date te va ajuta să identifici programele care au o activitate suspectă sau care sunt incorect configurate, îngreunând sistemul și utilizând inutil conexiunea la internet, ba chiar punând în primejdie securitatea datelor stocate pe calculator, eventual transmise prin rețea (precum informații de autentificare, e-mailuri ș.a.).

Ori de câte ori observi că viteza la internet este prea mică sau că Windows-ul funcționează neobișnuit de greu, ar fi o idee bună să investighezi și dacă există programe cu activitate online suspectă, consultând traficul de date efectuat de pe calculator în ultima lună.