Instalarea Android pe calculator nu este dificilă, dar necesită un timp considerabil pentru finalizare. Urmează instrucțiunile din ghidul de instalare de mai jos.
Descarcă și instalează programul de virtualizare Virtual Box
Un program de virtualizare, cum ar fi VirtualBox, își propune să creeze o mașină virtuală, adică un calculator independent, dotat cu anumite caracteristici hardware și software. Folosind un astfel de program, poți utiliza Android direct din sistemul de operare existent pe calculator, fără să fie necesară instalarea sa alături de alte sisteme de operare deja existente pe PC.
Descarcă programul (sursă) și instalează-l.
Descarcă Android
Pentru a instala Android va fi nevoie de imaginea ISO a acestuia. Accesează link-ul https://code.google.com/archive/p/android-x86/downloads și descarcă ultima versiune de Android disponibilă, eventual o anumită versiune de Android.
Cum creezi și configurezi mașină virtuală în VirtualBox pentru a rula Android
Deschide VirtualBox și apasă butonul New pentru a iniția crearea unei noi mașini virtuale. Din fereastra care apare va trebui să specifici numele dorit pentru identificarea mașinii virtuale, să alegi tipul sistemului de operare drept Linux (Android este un sistem bazat pe Linux) și să alegi drept versiune Linux 2.6 / 3.x / 4.x (32-bit). Continuă configurarea mașinii virtuale apăsând Next.
Alege cantitatea de memorie RAM care să fie alocată mașinii pe care va fi instalat Android. Memoria RAM recomandată este 1 GB, însă dacă sistemul are doar 2GB de RAM, memoria alocată nu trebuie să fie mai mare de 512 MB, pentru că altfel se va îngreuna foarte mult sistemul de operare din care este rulat Android.
Mai departe, va trebui alocat spațiu de hard disc pentru Android. Optează pentru crearea unui hard disc virtual, alege tipul VDI (VirtualBox Disk Image) și apoi alege ca discul să fie alocat dinamic, adică acesta să ocupe spațiu doar cât este necesar.
Alege mărimea hard discului virtual, unde minimul este de 3 GB. Dacă există suficient spațiu de stocare și intenționezi să instalezi multe aplicații în Android, eventual să salvezi multe date în acesta, atunci va trebui să setezi mărime de stocare corespunzător.
Mașina virtuală în care o să fie instalat Android a fost creată. Pasul următor este de a o porni și de a boota Android din fișierul ISO ce conține sistemul de operare Android.
Apasă butonul de pornire al mașinii virtuale create.
Va apărea meniul de bootare. Dă clic de pe butonul de selectare fișier și selectează fișierul ISO cu Android, descărcat anterior.
Apasă butonul Start pentru a începe procesul de bootare.
Pe parcursul bootării, se poate să apară anumite mesaje, pentru moment acestea vor trebui ignorate, apăsând butonul OK.
Instalare Android pe calculator
Odată ce mașina virtuală a bootat de pe fișierul cu imaginea Android urmează să se instaleze propriu-zis sistemul Android. Pentru a face acest lucru va trebui să folosești tastele de navigare sus, jos, stânga, dreapta și tasta de confirmare Enter în cadrul meniurilor astfel:
Alege opțiunea de a instala Android: Installation – Install Android-x86 to harddisk. Există posibilitatea și de a testa Android pe calculator fără a-l instala (opțiunea Live CD – Run Android-x86 without instalation), însă există dezavantajul că datele care vor fi stocate, aplicațiile descărcate și setările făcute nu vor fi salvate pentru următoarea utilizare Android.
Creează o nouă partiție în spațiul de stocare ales în care să se instaleze Android – opțiunea Create/Modify partitions.
Selectează opțiunea New și apasă Enter.
Alege ca partiția să fie primară (Primary).
Setează mărime partiției egală cu mărimea spațiului de stocare alocat anterior la configurarea mașinii virtuale.
Alege ca partiția să fie bootabilă (Bootale) și apasă Enter.
Confirmă configurația partiției prin selectarea opțiunii Write. Apoi, confirmă operația Write scriind yes și apasă tasta Enter.
Se va crea o singură partiție, primară și bootabilă. Mai departe trebuie să revenim în meniul cu partiții, alegând din meniul curent opțiune Quit.
Selectăm partiția creată anterior și dăm Enter.
Alegem ca sistemul de fișiere al partiției să fie ext3.
Confirmăm formatarea partiției în ext3 – opțiunea Yes.
Alegem ca bootarea să se facă prin GRUB – opțiunea Yes.
Confirmă și operația de scriere a folderului system cu drepturi doar de citire.
Se va începe instalarea Android pe hard discul virtual. Așteaptă finalizarea operației.
Odată ce instalarea s-a realizat complet, trebuie să dezactivăm ca operația de bootare să se facă din fișierul ISO, altfel procesul de instalare se va relua automat la fiecare pornire. Din fereastra mașinii virtuale, dă click pe Devices → Optical Devices și debifează opțiunea cu numele fișierului ce conține imaginea ISO a Android. Dacă este cazul, alege ca demontarea suportului optic virtual să se facă forțat - Force unmount.
Pentru a verifica că totul este în regulă, optează pentru opțiunea Reboot (Repornire), care va reporni mașina virtuală.
Dacă s-au urmat corect toți pașii enumerați, va apărea ecranul de încărcare Android și apoi ecranul de bun venit. Dacă încărcarea durează prea mult, închide și pornește din nou mașina virtuală.
Pentru a putea utiliza Android trebuie să activați folosirea mausului în mașina virtuală: dă clic pe Input → Mouse integration. Drept o consecință, pentru a putea folosi mausul în mașina virtuală va trebui să se dea clic în ecranul acesteia, iar pentru a reveni în sistemul de operare de bază al PC-ului, trebuie să se apese tasta Ctrl dreapta. (!)
Toate configurările necesare au fost făcute, ce mai trebuie să faceți este să alegeți limba, numele de utilizator și alte setări din ecranul de bun venit și să începeți să utilizați Android pe calculator.
Mențiuni:
Lăsat în standby, ecranul mașinii virtuale ce rulează Android va deveni negru și nu va răspunde la comenzi. Pentru a ieși din standby, trebuie să dai un semnal de shutdown acesteia, echivalentul apăsării butonului de deblocare. Apasă pe butonul de închidere a mașinii virtuale (X) și alege din fereastra care apare opțiunea Send the shutdown signal.
Tot din acest meniu se mai poate salva sesiunea curentă de utilizare Android - Save the machine state - care va permite restaurarea ulterioară a acesteia, sau închiderea mașinii virtuale, prin intermediul opțiunii Power off the machine.
Android se mai poate instala și direct pe hard disc, alături de celelalte sisteme de operare (dacă există), și nu neapărat doar în cadrul unei mașini virtuale. În acest caz, va trebui ca imaginea ISO cu Android să fie pusă pe un DVD sau stick USB și folosită ulterior pentru bootare.
Alte articole care te-ar putea interesa:
Resetare telefon sau tableta cu Android
Download și instalare Google Play
Tot din acest meniu se mai poate salva sesiunea curentă de utilizare Android - Save the machine state - care va permite restaurarea ulterioară a acesteia, sau închiderea mașinii virtuale, prin intermediul opțiunii Power off the machine.
Android se mai poate instala și direct pe hard disc, alături de celelalte sisteme de operare (dacă există), și nu neapărat doar în cadrul unei mașini virtuale. În acest caz, va trebui ca imaginea ISO cu Android să fie pusă pe un DVD sau stick USB și folosită ulterior pentru bootare.
Alte articole care te-ar putea interesa:
Resetare telefon sau tableta cu Android
Download și instalare Google Play