Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre aplicația Magazin Play: unde găsești aplicația, de unde o descarci și cum o instalezi în cazul în care aplicația nu există pe telefon sau pe tabletă, cum o folosești și cum rezolvi problemele de accesare sau descărcare de conținut.
Notă: Aplicația are mai multe denumiri, în funcție de producătorul dispozitivului, limba sistemului și versiunea de android, însă toate fac referire la o aceeași aplicație. Dacă limba sistemului este română, denumirile uzuale sunt Magazin Play, Magazin Google Play și Google Play Magazin, în timp ce în limba engleză acestea sunt Google Play, Play Store, și Google Play Store.
Unde găsești aplicația Magazin Play
Aplicația există preinstalată pe mai toate telefoanele și tabletele Android, dar și pe sisteme de tip Chromebook, excepție fiind unele dispozitive al căror producător oferă o aplicație similară magazinului Play (conținutul disponibil va fi diferit în mare parte de cel oferit de Google).
De exemplu, telefoanele și tablete dezvoltate de producători din Asia (Meizu, Xiaomi ș.a.) oferă o aplicație separată de magazinul Play Store, dedicată utilizatorilor din această regiune, caz în care magazinul Play va lipsi de pe dispozitiv și, în unele cazuri, nici nu va fi posibilă instalarea manuală a aplicației.
Uzual, o scurtătură către Magazin Google Play este poziționată chiar pe ecranul principal.
Dacă magazinul Play nu este fixat în cadrul ecranului principal, atunci acesta va trebui căutat în ecranul cu toate aplicațiile instalate. Pentru o identificare mai rapidă, caută aplicația după logoul asociat magazinului Play - ilustrat în imaginea din introducere.
Pentru a ne asigură că într-adevăr aplicația Play Magazin nu există pe telefon/tabletă, există posibilitatea de a căuta aplicația după nume. Din ecranul cu aplicații, atinge pictograma de căutare și introdu Magazin Play, eventual Play Store. Dacă aceasta există, va apărea în lista cu rezultate.
Nu ai găsit magazinul Play? Iată ce poți face:
Ce poți face când nu găsești Google Play Magazin?
Dacă aplicația nu este de găsit, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să repornești dispozitivul, apoi să verifici dacă aceasta este instalată și activată.
Accesează Setări (Settings) → deplasează-te la secțiunea General → Aplicații (Apps) → derulează în lateral la fila Toate (All) → caută aplicația Magazin Google Play / Google Play Store.
Dacă nu există nicio aplicația cu acest nume, atunci va trebui să efectuezi manual descărcarea și instalarea magazinului Google Play – vezi mai jos cum.
Dacă însă aplicația apare în listă, atunci va trebui să te asiguri că aceasta este și activată. Accesează aplicația, iar dacă este dezactivată, atunci activează-o apăsând butonul Activare (Enable).
Dacă apare butonul Dezactivare (Disable) înseamnă că Play Magazin este deja activat, caz în care poți opta pentru a dezactiva, apoi reactiva aplicația. Mai departe repornește dispozitivul și vezi dacă magazinul a apărut în meniul cu aplicații android.
Descărcarea aplicației Magazin Play și instalarea/ actualizarea manuală
Cazurile când aplicația Magazin Play lipsește de pe telefon / tabletă sunt rare și, din fericire, există posibilitatea de a instala manual aplicația. Procesul constă în setarea dispozitivului să accepte instalarea de aplicații din surse externe producătorului, descărcarea aplicației Play Magazin în format instalabil (apk), și inițierea instalării aplicației pe dispozitiv.
Toți acești pași sunt ilustrați în articolul: Descărcare și instalare Magazin Play | Tutorial
În cazul în care aplicația apare instalată însă nu poate fi găsită, instalarea manuală a aplicației va avea ca efect actualizarea Magazin Play la o versiune mai nouă sau la o anumită versiune.
Cum folosești Magazin Play
Pentru folosirea aplicației este necesar cu cont Google. Odată accesată, aceasta permite instalarea de aplicații și jocuri, dar și accesarea și descărcarea de conținut digital, precum muzica, filme, cărți, reviste electronice ș.a.
Ecran principal Magazn Play. |
Mai mult decât atât, aplicația permite gestiunea aplicațiilor, jocurilor și a conținutului digital, pe toate dispozitivele conectate la un anumit cont Google – aspect foarte util mai ales în cazul aplicațiilor și conținutului cumpărat, pentru că acesta va deveni disponibil pe orice dispozitiv (telefon, tabletă, PC) al utilizatorului.
Principiul de folosire este simplu: deschizi magazinul Play, cauți aplicația dorită, inițiezi operația de download, confirmi drepturile de acces la funcțiile Android și aștepți ca instalarea să se termine. În cazul conținutului digital, accesul la conținut se face fie prin descărcarea conținutului dorit direct pe dispozitiv, fie prin obținerea dreptului de a accesa online resurse digitale.
Cine creează aplicațiile, jocurile și conținutul digital existent în Google Play și cu ce scop?
Bine cunoscută companie Google, pe baza aplicației Play Magazin, intermediază distribuția de aplicații și conținut de la dezvoltatori și creatori la consumatori. Dezvoltatorii/ creatorii își expun astfel aplicațiile/ conținutul unui număr mare de utilizatorii, într-un mediu competitiv, bazat pe performanță și grad de utilitate, iar utilizatori au acces rapid la aplicații și conținut, valorificat deja de către alți utilizatori, oferit în condiții legale și sigure pentru dispozitiv.
De regulă, aplicațiile și conținutul sunt oferite cu scopul de a obține profit, însă există și cazul când acestea sunt oferite pur și simplu gratuit. Pe lângă comercializarea directă a aplicațiilor și conținutului, o altă modalitatea de monetizare este prin oferirea unor funcționalități sau conținut auxiliar contra cost, separat de cel de bază oferit gratuit, și prin afișarea de publicitate în cadrul aplicațiilor.
Rezolvări ale unor probleme comune legate de Magazin Play
Magazin Play poate întâmpina variate probleme. Mai jos găsești o listă cu cele mai frecvente erori care au legătură cu magazinul Play:
Nu se poate deschide sau descărca aplicații din Google Play
Spațiul de stocare este insuficient pentru descărcarea de aplicații din Play Magazin
Servicii Google Play s-a oprit
***
Dacă ai probleme la găsirea sau folosirea magazinului Google Play, sau dacă întâmpini orice alte probleme legate de folosirea sistemului Android, poți efectua o resetare android la setările din fabrică, care va elimina majoritatea problemelor.
Ce altceva ai mai vrea să știi legat de aplicația Magazin Play și ce alte probleme ai mai întâmpinat la folosirea acesteia?