Ghid de achiziționare licență Windows 10 - Prețuri, versiuni și tipuri

Licența Windows 10 reprezintă acordul legal prin care un utilizator are dreptul de a folosi sistemul de operare Microsoft Windows.

Sunt trei versiuni de Windows 10, cunoscute uzual sub numele de ediții: Windows 10 Home, Windows 10 Pro (Professional) și Windows 10 Enterprise, între acestea existând diferențe foarte importante în ceea ce privește modul în care sistemul de operare poate fi folosit.

Prețul unei licențe Windows 10 depinde atât de ediția sistemului de operare, dar și de modalitatea de licențiere – Retail, OEM, GGK, VUP ș.a.

Află care sunt caracteristicile licențelor oferite de Microsoft, prețul acestora, dar și care sunt diferențele dintre edițiile Home, Pro și Enterprise, lucru care te va ajuta să alegi versiunea de Windows 10 care ți se potrivește și licența care te avantajează cel mai mult.

Suport instalare Windows 10


Articolul este unul lung, însă cu siguranță își va oferi toate informațiile pe care vei vrea să le știi pentru a putea face o alegere corectă și informată.

Principalele secțiuni:

De ce să cumperi licență pentru Windows


Pe scurt, pentru că așa este normal. Sistemul de operare Microsoft Windows nu este gratuit, deci folosirea acestuia fără cumpărarea unei licențe se numește piraterie. Sigur, atât timp cât nu prestezi servicii sau întreprinzi o activitate comercială și nu distribui copii piratate de Windows, practic (practic!) nu-i pasă nimănui dacă folosești legal sau nu sistemul de operare sau programele instalate, însă asta nu înseamnă că este legal sau etic să faci acest lucru.

Pe lângă însuși faptul de a intra în legalitate, deținerea dreptului de a folosi Windows îți aduce și numeroase avantaje:
  • Un sistem de operare Windows original, fără să existe riscul ca acesta să conțină software dăunător sau rău intenționat.
  • Posibilitatea de a folosi calculatorul pentru desfășurarea unei activități comerciale sau de pe urma căreia să rezulte obținerea de venituri.
  • Beneficierea de suport din partea Microsoft în cazul unor probleme de ordin software, respectiv hardware – depinzând însă și de tipul de licență.
  • Beneficierea de update-uri / actualizări fără să existe posibilitatea ca Windows-ul să fie detectat drept piratat.
Prețul sistemului de operare Windows este unul destul de mare, însă există și sisteme de operare gratuite, precum Linux Ubuntu, care pot fi văzute la fel de productive ca Windows din anumite considerente. Astfel că ai oricând posibilitatea de a folosi legal un sistem de operare gratuit și performant în același timp.

De ce să cumperi Windows 10 și nu Windows 8, 7 sau alte versiuni mai vechi


Dacă dorești să utilizezi legal Windows, principalele versiuni pe care ar trebui să le iei în considerare sunt Windows 11, care este cea mai recentă versiune, sau Windows 10, care este cea mai populară versiune. Sunt foarte puține motive pentru care ai dori să achiziționezi o altă versiune de Windows, cum ar fi 8.1, 8, 7, Vista sau XP.

Pentru utilizatorul obișnuit, un impas care se poate ivi odată cu instalarea Windows 10 este legat de lipsa de drivere compatibile, fie ale componentelor sistemului (placa video, audio, USB ș.a.), fie ale perifericelor conectate la calculator (scanner, imprimantă ș.a.). Deși acesta nu este un caz comun, pentru că mai toate PC-urile de pe piață vin deja gata pentru Windows 10, cel mai bine ar fi ca înainte de a cumpăra Windows 10, să te asiguri că pe site-ul producătorului sistemului, componentei calculatorului sau perifericei de conectat la calculator există drivere compatibile pentru Windows 10.

Pentru a scăpa din start de această problemă, ai opțiunea de a achiziționa un calculator nou cu Windows 10 preinstalat – cu o licență de tip OEM – caz în care driverele vor fi de asemenea instalate.

Pentru profesioniști de variate tipuri, pe lângă compatibilitatea driverelor și a perifericelor, eventualele probleme care se mai pot ivi pot fi legate de compatibilitatea anumitor programe (mai vechi).

Oricare ar fi cazul, cumpărând o licență Windows 10 vei avea un sistem de operare cu perspective pe termen lung în ceea ce privește compatibilitatea cu programele care urmează să apară (software de birotică, jocuri etc.) și un nivel ridicat de securitate, ceea ce nu se mai poate spune despre versiunile mai vechi.

Ce să alegi: Windows 10 Home sau Windows 10 Pro


O întrebare standard la cumpărarea unei licențe Windows 10 este ce ediție a sistemului de operare să se aleagă, Windows 10 Home sau Windows 10 Pro. Prețul acestora diferă semnificativ, însă și caracteristicile și capabilitățile furnizate vor fi diferite.

Windows 10 Home este ideal pentru calculatoarele de acasă și pentru utilizatorii care folosesc calculatorul pentru a utiliza diverse programe, naviga pe internet, viziona filme și efectua alte activități asociate utilizării obișnuite, fără să fie necesară folosirea unor instrumente de sistem avansate și nici conectarea la un domeniu Windows.

Versiunea Windows 10 PRO extinde caracteristicile ediției Windows 10 Home, însă acestea vor fi vizibile în multe cazuri doar utilizatorului avansat. De asemenea, sunt incluse componente care măresc gradul de securitate a sistemului și care permit integrarea calculatorului într-un domeniu Windows, plus alte opțiuni de conectivitate în rețea. Această ediție este ideală tuturor celor care doresc să poată să folosească Windows la un nivel avansat, acasă sau la serviciu.

Vezi în ilustrația de mai jos care sunt principalele diferențe între Windows 10 Home și Windows 10 Pro – ce are Pro și nu are Home. Pentru mai multe detalii accesează această pagină.

Diferente între Windows 10 home și pro
Windows 10 Home vs. Windows 10 Pro.

Oricare ar fi cazul de utilizare al calculatorului (office, home, gaming etc.), din ilustrația de mai sus reiese faptul că versiunea Windows 10 Pro este mai bună (mai dotată) decât Windows 10 Home.

Despre edițiile Windows 10 Home N și Windows 10 Pro N


Edițiile de Windows 10 N diferă doar cu un singur lucru față de edițiile standard – fără N -, și anume: nu vin cu Windows Media Player preinstalat, și eventual nici cu alte câteva programe dezvoltate de Microsoft și încorporate automat în Windows.

Aceste versiuni sunt destinate țărilor din Uniunea Europeană și din Elveția, și vin ca răspuns al unei legi aplicată la nivel european, prin care se dorește să se asigure un control mai mare al utilizatorilor în ceea ce privește programele pe care aceștia le pot folosi.

Prețul pentru edițiile Windows 10 N este același cu cel al edițiilor fără N, iar programele lipsă pot fi instalate ulterior de către utilizator sau, cel mai important, pot fi instalate programe asemănătoare care nu sunt dezvoltate de Microsoft.

Alte ediții cu caracter asemănător sunt cele KN, destinate utilizatorilor coreeni, în care, la fel, nu este preinstalat Windows Media Player, și nici aplicația de tip messenger a Microsoft.

Despre Windows 10 Enterprise și Windows 10 Education


Pe lângă edițiile Windows 10 Home și Windows 10 Pro, mai există și edițiile Windows 10 Enterprise și Windows 10 Education, care sunt destinate firmelor / organizațiilor.

Windows 10 Enterprise înglobează toate caracteristicile de productivitate și experiență a utilizatorului, cât și cele de gestionare, implementare și securitate încorporate de-a lungul timpul în sistemul de operare Windows, lucru care îl face ideal pentru activitatea în cadrul unei firme și pentru profesioniștii de cel mai înalt nivel în domeniul IT. Windows 10 Enterprise este așadar ediția cea mai dotată a Windows 10, putând fi văzută drept ediția completă.

Windows 10 Education înglobează toate caracteristicile implementate în sistemul de operare Windows 10, cu excepția asistentului digital Cortana, și este ideal pentru activitatea din cadrul unei instituții de învățământ. (Licența are un preț mai mic decât ediția Enterprise.)

Ce să alegi: Windows 10 pe 32 sau pe 64 de biți


Important de știut:
  • Windows 10 pe 32 de biți este cunoscut sub numele de Windows 10 x86;
  • Windows 10 pe 64 de biți este cunoscut sub numele de Windows 10 x64.
Versiunile de Windows pe 64 de biți sunt proiectate pentru o performanță mărită. Comparativ cu versiunea pe 32 de biți, aceasta permite folosirea a mai mult de 4 GB de memorie RAM, iar programele care rulează într-un sistem de operare pe 64 de biți vor fi mai rapide în procesare, sistemul devenind mai eficient din perspectiva multitasking. Citește mai multe aici: 32 de biți vs. 64 de biți.

Cum toate procesoarele calculatoarelor noi au două sau mai multe nuclee și permit procesarea pe 64 de biți, nu există niciun motiv să alegi un sistem de operare pe 32 de biți – mai ales că programele pe 32 de biți vor putea fi rulate fără probleme în cadrul unui sistem de operare Windows pe 64 de biți.

Versiune recomandată: Windows pe 64 de biți (x64)!


Tipuri de licențiere: Retail OEM, GGK, VUP


Microsoft oferă mai multe tipuri de licențiere pentru sistemul de operare Windows. Cele destinate utilizatorilor obișnuiți sunt Retail, OEM, GGK și VUP, pe lângă acestea, alte tipuri de licențiere sunt mai mult destinate firmelor / organizațiilor.

Licența Retail


Licența Windows 10 Retail permite posesorului să instaleze sistemul de operare pe orice calculator – există deci dreptul de a transfera licența pe orice sistem –, singura condiție fiind ca licența să nu fie folosită pe mai multe calculatoare simultan.

Această versiune este considerată și completă, pentru că se oferă drepturi complete asupra folosirii și instalării sistemului de operare. Alte avantaje ale licențelor Retail sunt:
  • posibilitatea de a beneficia de suport din partea Microsoft;
  • posibilitatea de a opta ce variantă a sistemului de operare să se instaleze, pe 32 de biți (x86) sau pe 64 de biți (x64), licența fiind valabilă pentru ambele variante, însă nu simultan.
Desigur, o licență retail va avea un preț mai mare în comparație cu alte licențe, însă există avantajul că licența poate fi vândută ulterior, în scopul cumpărării unei versiuni mai noi a sistemului de operare sau, mai simplu, poți achiziționa o licență de upgradare, care are un cost mai mic decât o licență nouă retail.

(Posibilitatea de vânzare a licenței retail este dependentă de clauzele EULA, care uzual permite vânzarea unică, doar de către cumpărătorul inițial, nu și de către cumpărătorul ulterior. Edițiile academice cât și cele care au titulatura Not for Resale nu permit vânzarea licenței.)

În funcție de modul de distribuire, licența Retail poate fi:
  • FPP (Full Package Product): când licența se distribuie pe suport fizic – pe hârtie – și este acompania de un suport de instalare, DVD sau stick USB bootabil, plus un manual de instalare Windows 10.
  • Electronică: când cheia de activare Windows se transmite prin mijloace electronice, de exemplu, prin e-mail, iar Windows-ul se descarcă de pe site-ul oficial și se stochează pe un suport de stocare bootabil folosind unelte gratuite oferite de Microsoft.

Licența OEM (Original Equipment Manufacturer)


O licență Windows OEM (care mai este cunoscută și cu numele de DSP sau OEI) oferă același grad de funcționalitate a sistemului de operare precum licența Retail, însă limitează instalarea Windows, în sensul că licența este acordată doar pentru un calculator unic. Windows-ul poate fi reinstalat ulterior, însă doar pe calculatorul pe care s-a făcut instalarea inițială, și doar dacă nu s-a schimbat componenta fundamentală a calculatorului, adică placa de bază.

Uzual, licențele OEM sunt întâlnite pe calculatoarele care au fost cumpărate cu sistem de operare preinstalat, astfel că prețul sistemului achiziționat va include și prețul licenței Windows. Licențele OEM pot fi cumpărate și pentru un anumit sistem (de exemplu, pentru un sistem desktop creat de la zero), așadar nu trebuie neapărat să existe Windows preinstalat pe sistem, ci poate fi instalat și manual.

În cazul licențelor OEM, există următoarele trei dezavantaje comparativ cu licențele Retail:
  • nu este inclus suportul din partea Microsoft, orice problemă software va fi adresată producătorului / comerciantului care a preinstalat sau vandut sistemul de operare.
  • trebuie să se aleagă varianta sistemului de operare, pe 32 de biți sau pe 64 de biți, nu va fi posibilă ambele variante (alegerea recomandată fiind pe 64 de biți, adica x64).
  • dacă se strică placa de bază, licența Windows devine nulă.
Există însă următoarele avantaje:
  • prețul este mai mic decât al unei licențe Retail.
  • odată cu trecerea anilor, calculatorul va deveni învechit hardware, iar cum Microsoft lansează constant noi versiuni de Windows, este justificabil ca achiziționarea unui nou sistem să se facă împreună cu un Windows mai nou și mai bun, deci oricum nu vei mai folosi vechea licență.
  • Windows-ul este deja instalat, cu tot cu driverele necesare – ceea ce este convenabil pentru utilizatorii care nu știu să instaleze sistemul de operare sau nu au timp pentru acest pas.
Orice calculator nou cumpărat care are sistem de operarea Windows conferă cumpărătorului o licență OEM, iar această licență este transferată oricărui alt posesor odată cu transferul fizic al calculatorului.

Citește și despre alte sisteme de operare preinstalate: FreeDos, Ubuntu și Endless.

Licența GGK (Get Genuine Kit)


Licența Windows 10 GGK permite intrarea în legalitate a Windows-ul în cazul în care acesta a fost instalat și activat de o sursă necunoscută sau dacă Windows-ul folosit este piratat. Este uzual folosită de utilizatori casnici, dar și de firmele mici și mijlocii, care achiziționează sisteme SH cu tot cu Windows (presupuse OEM), și doresc să se asigure că licențele folosite sunt valide.

Avantajul principal al acestor licențe este că nu este necesară instalarea de la zero a Windows-ului, ci doar activarea sau reactivarea unui Windows deja instalat și în uz.

La cumpărarea unei licențe GGK trebuie să te asiguri că aceasta este destinată exact ediției de Windows 10 instalată (Home, Pro, Enterprise etc.).

Licența VUP (Version Upgrade Licence)


Licența Windows 10 Upgrade (cunoscută și ca VUP) permite upgrade-ul la o nouă versiune a sistemului de operare, pe baza unei licențe Windows deja achiziționate – cu alte cuvinte, o extindere a licenței inițiale.

Avantajele principale în cazul unei licențe VUP este prețul scăzut în comparație cu licențele Retail și faptul că nu va trebui să se reinstaleze Windows-ul – upgrade-ul va consta în trecerea la noua versiunea în mod automat, cu păstrarea datelor și migrarea programelor (dacă compatibilitatea permite).

Există însă și limitări de ugradare, migrarea licenței la o versiune mai nouă de Windows este posibilă doar între versiuni echivalente. Astfel, se poate face upgrade la Windows 10 Home doar de la următoarele ediții anterioare de Windows:
  • Windows 7 Starter
  • Windows 7 Home Basic
  • Windows 7 Home Premium
  • Windows 8.1 Home Basic
Upgradarea la Windows 10 Professional (Pro) se poate face doar de la edițiile:
  • Windows 7 Professional (Pro)
  • Windows 7 Ultimate
  • Windows 8.1 Professional (Pro)
  • Windows 8.1 Professional for Education (Students/Pro)

Alte tipuri de licențe Windows: VL, Refurbished ș.a.


Pe lângă tipurile de licență enumerate, Microsoft mai oferă și alte tipuri de licențiere. Două exemple sunt:
  • Volume Licensing (VL) – sunt destinate companiilor cu mai mult de 5 calculatoare, acestea beneficiind de reduceri de achiziționare a licențelor raportat la numărul de sisteme.
  • Microsoft Refurbished – sunt asemănătoare licențelor OEM, însă pot fi achiziționate doar pentru calculatoare recondiționate (refurbished) scoase la vânzare, pe care a existat Windows preinstalat, însă de o versiune mai veche decât cea instalată în mod curent.

Care sunt cerințele de sistem ale Windows 10


Comparativ cu versiunile Windows 7, 8 și 8.1, Windows 10 nu necesită resurse hardware suplimentare, deci migrarea la noua versiune nu va reprezenta o problemă din acest punct de vedere.

Este însă de dorit ca sistemul să aibă cerințele recomandate, eventual să le depășească.

Cerințe de sistem Windows 10:
  • Procesor: cel puțin 1 Ghz; (recomandat: peste 1.6 Ghz; optim: peste 2 Ghz);
  • Memorie RAM: minim 1 GB pe 32 de biți (recomandat 4 GB) | minim 2 GB pe 64 de biți (recomandat 8 GB;)
  • Spațiu de stocare: minim 16 GB pe 32 de biți | minim 20 GB pe 64 de biți;
Ținând cont de caracteristicile hardware ale calculatoarelor moderne, se poate spune că sistemul de operare Windows 10 poate fi instalat pe toate calculatoarele nou cumpărate.

Ce să alegi: licență electronică sau cu suport de instalare pe stick USB / DVD


Pentru instalarea Windows-ului va fi nevoie de un suport / dispozitiv de stocare bootabil, de exemplu, DVD sau stick USB, motiv pentru care este util ca pe lângă licență să cumperi și Windows-ul propriu zis. În caz contrar, dacă cumperi doar licența, care va fi transmisă electronic, va trebuie să descarci Windows-ul asociat licenței și să-l salvezi pe un suport sau dispozitiv de stocare în mod bootabil, pentru a putea începe instalarea sistemului de operare.

Licențele OEM de Windows 10 sunt cele care sunt oferite de regulă împreună cu un DVD cu Windows, în timp ce licențele Retail sunt întotdeauna oferite pe un stick USB - pentru că va conține atât Windows pe 64 de biți, cât și pe 32 de biți, iar dimensiunea acestora depășește 4,7 GB cât permite un DVD.

Licența electronică este recomandată celor care știu să creeze suportul de stocare bootabil cu Windows, în timp ce suporturile de stocare DVD și stick USB sunt recomandate acelora care doresc o instalare cât mai simplă.

De unde cumperi Windows 10?


Windows 10, ca și versiunile anterioare acestuia, precum și variate tipuri de software, sunt disponibile în mai toate magazinele românești în care există o secțiune de IT (exemple: eMAG, Cel, Altex, Flanco ș.a.); mai mult decât atât, poate fi achiziționat și online de pe site-ul Microsoft.

Cum pot exista oferte promoționale care diferă de la magazin la magazin, cea mai avantajoasă modalitate de a cumpăra o licență pentru Windows 10 este comandarea online, pentru că poți consulta prețurile online și comanda astfel licența cu prețul cel mai bun. în plus, livrarea va fi gratuită, întrucât costul licenței depășește minimul necesar pentru a beneficia de transport gratuit.

Preț Windows 10: Cât costă o licență de Windows 10


Prețul de achiziție a Windows 10 depinde de ediție și de tipul de licențiere. Un alt criteriu ce influențează prețul licenței este sursa de unde se cumpără.

Spre exemplu, o licență cumpărată prin intermediul magazinului online Microsoft (Microsoft Store) va avea un preț mai mare decât una cumpărată dintr-un magazin românesc, iar motivul acestei diferențe este pentru că se intermediază într-un mod eficient distribuția licențelor către consumatori.

Mai jos vei găsi o listă cu prețuri pentru Windows 10. Acestea au caracter orientativ, putând suferi ulterioare modificări. Pentru a vedea prețul exact urmează link-urile date.

Preț licență Windows 10 înainte de lansarea Windows 11 (sursă: Microsoft Store)

Windows 10 Home, retail, licență electronică: 690,00 RON.
Windows 10 Pro, retail, licență electronică: 1.199,00 RON.

Preț licență Windows 10:

Odată cu lansarea Windows 11, prețurile pentru o licență Windows 10 au scăzut foarte mult, acestea oscilând între 100 - 600 RON (sursă: eMAG)

Întrebări frecvente


Este Windows 10 disponibil în limba română?

Da. Windows 10 este disponibil și în limba română. Citește și Cum setezi Windows 10 în limba română.

În ce limbă să cumperi Windows 10?

Referitor la limba sistemului de operare Windows 10, trebuie să se facă o distincție clară între limba în care este cumpărat Windows-ul (sau limba de bază) și limba în care acesta este folosit (sau limba interfeței grafice).

Odată instalat, Windows-ul poate fi setat în orice limbă (aproape orice limbă), printre care, așa cum am menționat și anterior, și în lb. română - în acest caz este vorba de limba interfeței grafice, adică limba afișată utilizatorului.

Limba de bază reprezintă limba nucleului Windows și nu poate fi schimbată. Aceasta este vizibilă în cadrul procesului de instalare al Windows-ului și va fi folosită la nivel intern pentru afișarea de mesaje – de exemplu, rezultatul comenzilor CMD vor fi afișate în limba de bază, oricare ar fi limba interfeței.

Pentru utilizatorul obișnuit, limba recomandată în care să se cumpere Windows 10 este cea pe care o cunoaște - română, engleză sau o alta. Pentru profesioniști IT / dezvoltatori software, limba recomandată este de regulă limba engleză, aceasta fiind limba folosită de majoritatea utilizatorilor de acest fel – fapt care asigură o mai bună accesibilitate la documentație.

Ce înseamnă dacă îmi expiră licența la Windows 10?

O licență expirată sau pe cale să expire se traduce fie printr-un Windows piratat, fie prin lipsa unei licențe, în acest caz Windows-ul fiind oferit gratuit pentru o perioadă de probă. Odată achiziționată, licența Windows va avea o valabilitate permanentă, atât timp cât sunt respectate clauzele licenței.

Dacă o licență pe care o deții este folosită și de altcineva, atunci este posibil ca licența să fie anulată și să ți se acorde o perioadă de probă de utilizare a sistemului de operare. Pentru folosirea în continuare a licenței va trebui să confirmi deținerea legală a acesteia - prin activarea telefonică, de exemplu.

În ce ediții de Windows este inclusă Cortana?

Cortana, asistentul digital personal al Microsoft, este inclus în toate edițiile de Windows, cu excepția ediției Windows 10 Education.

Este necesar un cont Microsoft pentru a folosi Windows 10?

Nu este neapărat nevoie de un cont Microsoft pentru a folosi Windows 10. Pentru a folosi anumite caracteristici ale Windows 10, de exemplu Cortana, va fi necesar un cont Microsoft.

Există licențe gratis pentru Windows 10?

Poate fi surprinzător, însă da, există licențe de Windows 10 oferite gratuit. Acest lucru se întâmplă însă în cazuri bine definite, când utilizatorul face parte dintr-un grup de interes pentru Microsoft sau face parte dintr-o organizație care suportă costurile de licențiere pentru membrii săi.

Cel mai important sector în care se oferă licențe gratuite de Windows este cel educațional, Microsoft promovând în acest fel adoptarea la scară largă a produselor proprii. Spre exemplu, studenții facultăților de informatică, cibernetică sau alt domeniu adiacent primesc, prin intermediul universității, nu doar licențe gratuite de Windows, dar și licențe pentru alte software-uri.

În afara cazurilor menționate și, mai ales, în lipsa unui act doveditor, dintr-o sursă sigură, nu există licențe Windows 10 gratuite.

Pot folosi o licență OEM, Retail, GGK sau VUP pe mai multe calculatoare în același timp?

Uzual, licențele sunt oferite pentru un singur calculator, iar acest lucru înseamnă că folosirea simultană pe mai multe calculatoare nu este permisă, licență fiind validă și legală doar pentru un singur calculator. Există și cazuri când o licență este oferită pentru un număr mai mare de calculatoare, însă acest lucru este specificat clar în documentul tipărit sau electronic ce conține cheie de activare sau dreptul de folosire a Windows-ului.

Dacă o aceeași licență este folosită pe mai calculatoare, pe care calculator Windows-ul este folosit legal?

Dacă licența este a ta și o folosești pe mai multe calculatoare care îți aparțin (eludând deci procesul de activare), atunci folosești ilegal Windows-ul pe toate calculatoarele. O licență este validă doar dacă dacă este folosită conform EULA, iar aceasta interzice folosirea pe mai multe calculatoare.

Dacă licența este folosită și pe calculatoare care nu îți aparțin, cu sau fără cunoștința ta, atunci licența este valabilă doar pentru persoana care deține legal licența și documentul oficial prin care poate dovedi acest lucru. Uzual, în caz de folosire multiplă, Windows-ul pe care licența a fost folosită cel mai recent este considerat a fi licențiat în mod nelegitim, existând probleme la activare.

Concluzii și recomandări


Cumpărarea unei licențe de Windows 10 este întotdeauna o investiție bună, însă sunt multe lucruri de care să ții cont, tocmai de aceea este foarte important ca înaintea achiziției să te documentezi cât mai bine.

Principalele întrebări pe care ar trebui să ții le pui: De unde cumperi o licență de Windows 10? Ce ediție îți trebuie și ce versiune? Ce licență de Windows să alegi?

Răspunsul acestor întrebări, plus multe alte informații legate de subiect, sunt tratate în cadrul acestui articol, care se dorește a fi un ghid complet de citit înainte de achiziționarea Windows 10.

Dacă nu te-ai putut decide ce ediție și tip de licență să alegi, principala recomandare este următoarea:
Pentru a mai scădea din preț, păstrând aceleași caracteristici ale Windows-ului, a doua recomandare este alegerea unei licențe OEM:
În final, dacă știi sigur că nu ai nevoie de Windows 10 Pro, Windows 10 Home fiind suficient, atunci recomandările sunt următoarele:

Navigare rapidă:

Dacă ai întrebări sau dacă vrei să completezi articolul cu noi informații, atunci nu ezita să comentezi.

Te-a ajutat acest articol să faci alegerea potrivită?