Alegerea adecvată a laptopului pe care să-l cumperi poate face diferența între o experiență care îți satisface pe deplin nevoile și una frustrantă. Cu siguranță nu vei dori să ai surpriza că laptopul, deși performant, nu are și o cameră web bună, lipsesc anumite porturi, iar tastatură are un format cu totul neobișnuit.
Primul pas în alegerea laptopului constă în stabilirea caracteristicilor legate de performanță, precum frecvența și producătorul procesorului, capacitatea și viteza memoriei interne, folosirea unui SSD pentru rularea sistemului de operare, și altele.
În plus față de caracteristicile de performanță, ar fi înțelept să iei în considerare și alte câteva aspecte, care, aparent, nu sunt la fel de importante, dar care îți vor conferi o utilitate și o productivitate maximă în utilizarea sistemului. Află în continuare la ce să fii atent atunci când achiziționezi un laptop.
Citește și: Componentele calculatorului: Specificații cheie pentru performanță și productivitate
1. Dimensiunea ecranului este 15.6 inch sau corespunde exact nevoilor tale
Dimensiunea standard a ecranului pentru un laptop întrebuințat în mod general, măsurată pe diagonală, este de 15.6 inch. Acesta este reperul pe care ar trebui să îl ai în vedere atunci când cumperi un laptop.
Ecranul nu ar trebui să fie mai mic de 15.6 inch dacă ai nevoie explicit de un laptop foarte ușor și portabil, iar o dimensiune mai mare este de dorit atunci când ai nevoie de un ecran mai mare și, în același timp, și de portabilitate.
Recomandare: Achiziționează un laptop cu dimensiunea standard a ecranului de 15.6 inch sau unul cu dimensiunea dorită în funcție de necesități. Un laptop cu ecran mai mic poate fi mai performant și, în același timp, mai ieftin decât un altul cu dimensiunea ecranului standard, însă dezavantajul va fi dimensiunea redusă a ecranului.
2. Tastatura este în limba și formatul preferat
Tastatura încorporată în laptop este probabil cea mai folosită componentă a unui sistem, deci este crucial să alegi un model cu care ești obișnuit sau care să corespundă preferințelor tale, altfel poți să întâmpini un disconfort major în utilizarea laptopului.
Formatul tastaturii, cunoscut și sub numele de layout, se reflectă în primul rând în modul în care tastele sunt aranjate, apoi în caracterele afișate pe acestea. Fiecare limbă își are propriul său model, putând exista diferențe semnificative de la un model de tastatură la altul.
Recomandare: dacă nu știi exact ce format să folosești atunci alege Standard US International, cu o tastatură numerică separată, și asigură-te vizual că laptopul are modelul de tastatură cu care ești obișnuit/ă.
3. Laptopul poate fi conectat la internet prin cablu (Ethernet)
Un port Ethernet (mufă RJ-45) poate fi esențial în multe situații, mai ales dacă ai nevoie de o conexiune stabilă și rapidă. Deși wireless-ul este omniprezent, un port Ethernet poate fi util în cazul transferului de fișiere mari sau în locații cu semnal slab de Wi-Fi.
În plus, multe companii încă folosesc infrastructura de rețea cablată în locul celei wireless. De aceea, dacă intenționați să utilizați laptopul într-un context profesional, alegerea unui model cu port Ethernet poate fi deosebit de importantă.
Având în vedere că abonamentele de servicii de Internet continuă să crească, atingând viteze de nivelul Gbps, un alt aspect important pe care ar trebui să-l iei în considerare este viteza Ethernet, care ar trebui să fie de cel puțin 10/100/1000 Mbps. Este important să nu se facă confuzie între Mbps și MB/s; o viteză de 100 Mbps, cum este în cazul modelelor vechi de port Ethernet, permite descărcarea a 12,5 MB de date pe secundă, ceea ce în multe cazuri este sub viteza medie de internet.
Recomandare: Dacă intenționezi să achiziționezi un laptop complet echipat, atunci este cazul să iei în considerare și prezența portului Ethernet, care să permită viteze Gbps.
4. Laptopul poate fi conectat cu ușurință la (aproape) orice ecran extern
Porturile de ieșire video disponibile sunt extrem de importante deoarece îți permit să conectezi sistemul la unul sau mai multe ecrane externe, cum ar fi monitoarele, proiectoarele, televizoarele etc. Adaptoarele de conversie de la un port la altul, precum și echipamentele tip docking, pot extinde conectivitatea generală a sistemului, inclusiv din punct de vedere video. Cu toate acestea, este esențial ca portul video al laptopului să permită o conectare simplă și rapidă cu majoritatea ecranelor moderne.
Citește și: Care sunt porturile video ale calculatorului și ce periferice pot fi conectate la acestea.
Recomandare: Este esențial ca laptopul să fie echipat cu cel puțin un port HDMI, care asigură o calitate superioară a imaginii și a sunetului și este compatibil cu majoritatea ecranelor moderne. Portul VGA este considerat deja un standard învechit și este din ce în ce mai puțin folosit în prezent.
5. Camera web este de înaltă calitate
Prezența unei camere web de înaltă calitate este întotdeauna o investiție bună și îți va permite să desfășori o gamă variată de activități, de la întâlniri și videoconferințe online până la streaming pe diverse platforme, cu o calitate video ridicată.
Calitatea video a unei camere web este influențată în principal de rezoluție, lentilă și senzor de imagine, focalizare automată și rata de cadre pe secundă, acestea determinând claritatea, detalii și fluiditatea imaginilor.
Recomandare: Pentru o cameră web de calitate, specificațiile ideale includ o rezoluție de cel puțin 1080p pentru imagini clare, focalizare automată rapidă și precisă pentru imagini clare, o rată de cadre pe secundă de minim 30 fps pentru o reproducere fluidă a mișcării și suport pentru tehnologii de reducere a zgomotului și îmbunătățire a calității imaginii.
6. Camera web are obturator (lid)
O cameră web prevăzută cu un obturator poate fi de mare interes pentru anumiți utilizatori, deoarece le oferă posibilitatea să se asigure că camera este acoperită, eliminând orice suspiciune sau încercare de supraveghere neautorizată, și oferind totodată posibilitatea de a dezactiva fizic camera rapid.
Recomandare: Optează pentru un laptop echipat cu o cameră web ce include un obturator, asigurând astfel protecția intimității și securității, și permitând controlul rapid al camerei web.
7. Laptopul are o bună conectivitate prin USB
Numărul și tipurile de porturi USB influențează flexibilitatea și capacitatea de conectare a dispozitivelor externe, motiv pentru care este important să știi dinainte ce dispozitive vei conecta la sistem prin USB. De obicei, vei avea nevoie să conectezi la laptop cel puțin un periferic precum un cooler, mouse sau imprimantă, iar un port ar trebui să fie întotdeauna liber pentru a putea conecta oricând un stick USB.
Pentru a reduce dependența de porturile USB, poți utiliza un mouse sau un kit de tastatură și mouse extern prin Bluetooth.
Recomandare: Este preferabil ca laptopul să aibă cel puțin trei porturi USB, inclusiv unul de tip USB-C, pentru a asigura compatibilitate și caracteristici de performanță maxime.
8. Laptopul n-ar trebui să aibă unitate CD/DVD
Deși discurile optice devin din ce în ce mai puțin folosite, o unitate CD/DVD încă poate fi utilă în anumite circumstanțe, cum ar fi instalarea unor programe și jocuri sau accesarea datelor stocate pe astfel de suporturi. Cu toate acestea, în absența unei unități optice încorporate în sistem, se poate utiliza o unitate optică externă, care este foarte accesibilă ca preț și portabilitate – vezi exemple de unități optice externe aici.
Recomandare: Este preferabil ca laptopul să nu aibă unitate CD/DVD, ceea ce va duce la reducerea prețului de achiziție și la creșterea performanței laptopului pentru că va exista mai mult spațiu fizic pentru celelalte componente. În plus, absența unității optice poate însemna că laptopul va fi mai ușor și, prin urmare, mai portabil.
9. Bateria oferă o autonomie îndelungată
Caracteristicile bateriei este crucială pentru portabilitatea și utilizarea pe termen lung a unui laptop. Asigură-te că alegi un model cu o baterie de capacitate suficientă pentru a-ți satisface nevoile zilnice fără a fi nevoit să îți faci griji în legătură cu încărcarea frecventă. Cel mai bun mod de a evalua capacitatea bateriei este gradul de autonomie în ore de funcționare.
Recomandare: Bateria ar trebui să asigure o autonomie de cel puțin 5 ore în condiții normale de folosire. Dacă laptopul va fi utilizat în scop profesional, atunci autonomia ar trebui să fie de peste 8 ore, pentru a acoperi o zi de lucru obișnuită.
10. Laptopul permite upgrade-ul memoriei RAM și de stocare prin intermediul sloturilor suplimentare
De obicei, viteza procesorului asigură necesitățile pentru o exploatare îndelungată a laptopului. Nu același lucru se poate spune însă și despre memoria disponibilă, când, după o anumită perioadă de la achiziție, s-ar putea să fie nevoie de mai multă memorie internă și spațiu de stocare, iar cea mai simplă și avantajoasă modalitate de a face extinderea memoriei, este prin atașarea unei noi plăci RAM sau un nou dispozitiv de stocare. Totuși, extinderea este posibilă doar dacă există sloturi de memorie libere.
Recomandare: Dacă îți dorești o exploatare îndelungată a laptopului și anticipezi necesitatea unui upgrade în viitor, asigură-te că laptopul are un slot suplimentar pentru memorie RAM și, de asemenea, pentru un SSD suplimentar (SSD-urile noi au un format compact tip M.2 și sunt conectate prin interfață PCI Express, iar laptopurile au de obicei două astfel de porturi).