(Link) Surse download:
|
Site-ul oficial al programului este softlab.adibarbu.ro (deocamdată doar în limba engleză) !!
Despre routerele virtuale
Tehnologia Wireless este cea mai practica metoda de a distribui acces la internet sau de a interconecta o varietate larga de dispozitive precum calculatoare, telefone inteligente, tablete, smart TV, plus multe alte dispozitive ce inglobeaza aceasta tehnologie pentru a realiza o conexiune si transmite date catre un dispozitiv principal. Cel mai important atu al tehnologiei Wireless este dat de faptul ca este posibila conectarea mai multor tipuri de dispozitive fara sa fie nevoie de adaptoare sau cabluri diferite cum este necesar in cazul retelelor realizate prin legaturi fizice folosind cabluri de retea.
Pana acum cativa ani, pentru a putea crea retele Wireless, cunoscute si ca retele WiFi, era strict nevoie de un dispozitiv fizic numit router. Ulterior, producatorii de adaptoare Wireless au inglobat si posibilitatea crearii de retele WiFi - gazduite de interfata adaptorului Wireless; fapt ce a dus la marirea conectivitatii intre calculatoare, ba chiar mai mult, intre dispozitive diferite. Adaptoarele care permit acest lucru pot fi vazute ca niste routere virtuale, care nu exista in forma fizica conventionala de router, dar se poate comporta asemanator cu acesta.
Sistemele de operare dar si dezvoltatorii de software au tinut pasul cu aceasta noua caracteristica, astfel ca in prezent exista o multime de aplicatii sau interfete de gestiune a retelelor WiFi virtuale fie incluse direct in sisteme de operare precum Windows, Linux, s.a., fie programe terta parte disponibile gratuit sau contra cost.
Caracteristici Virtual WiFi
Virtual WiFi este o aplicatie gratuita pentru Windows care are drept scop crearea de retele WiFi folosind doar adaptorul Wireless al computerului (daca acesta permite acest lucru). Aplicatia face posibila crearea a doua tipuri de retele WiFi:
- Hotspot local sau ad-hoc, care are menirea de a crea o retea WiFi folosita pentru conectarea mai multor calculatoare - de exemplu atunci cand se doreste transferul de date de pe un calculator pe altul, sau partajarea resurselor unui calculator(server) pentru a furniza servicii altor calculatoare conectate in retea - de exemplu crearea si rularea unui server local de gaming;
- Hotspot cu acces la internet, care partajeaza o conexiune la internet existenta pe un calculator catre toate dispozitivele care se vor conecta la reteaua WiFi, de exemplu se poate distribui acces la internet prin WiFi folosind o singura conexiune prin cablu de retea sau prin modem USB.
Ilustratie partajare acces la internet folosind aplicatia Virtual WiFi. |
- Simplu, rapid si usor de utilizat;
- Disponibil in limbile romana si engleza;
- Detectare automata a celei mai rapide conexiuni la internet;
- Retelele WiFi rezultate vor fi accesibile pentru toate dispozitivele care au incorporata tehnologia Wireless;
- Substituent al aplicatiei de sistem 'Create an ad hoc network' / 'Creare retea ad hoc' prezenta in Windows 7 dar nu si in versiunile aparute dupa, precum Windows 8, 8.1 si 10;
- Odata ce Hotspot-ul a fost creat, aplicatia se poate inchide, oprirea hotspot-ului se face fie la stingerea sistemului, fie prin relansarea aplicatiei - care va detecta hotspot-ul care ruleaza si va afisa un buton de oprire;
- Exista posibilitatea auto atribuirii unei adrese IP in cazul in care sistemul de operare Windows nu este configurat in acest sens.
Ghid rapid de utilizare al aplicatiei
Mai jos este ilustrat procedeul de creare al hotspot-urilor si sunt prezentate pe scurt caracteristicile aplicatiei Virtual WiFi.
Fereastra cu informatii despre hotspot-ul care ruleaza in prezent pe calculator - afisata dupa ce se efectueaza click pe butonul Detalii. |
Pentru a lista in timp real clientii conectati se poate accesa 'Clienti conectati' in care se va afisa numarul total de dispozitive conectate, impreuna cu adresa IP si MAC a acestora. |
Note:
- Optiunea de auto atribuire adresa IP este implicit dezactivata, activarea acesteia se face doar atunci cand nu este posibila conectarea dispozitivelor la hotspot-ul creat desi acesta este activat si nu au aparut mesaje de informare care sa indice eventuale erori - fapt ce sugereaza ca sistemul de operare nu poate atribui hotspot-ului o adresa IP valida. Odata cu activarea optiunii se creaza si o copie de siguranta a configuratiei adresei IP destinata hotspot-urilor virtuale astfel ca este posibila revenirea la configuratia initiala prin debifarea optiunii.
- Odata ce hotspot-ul a fost pornit se poate parasi aplicatia fara ca acesta sa fie oprit - atata timp cat este bifata optiunea "Mentine hotspot-ul activat la iesirea din program" - implicit este bifata. Oprirea in acest caz al hotspot-ului se poate face prin reaccesarea aplicatiei, care va detecta hotspotul ce ruleaza pe calculator si va afisa un buton de oprire.
Pentru mai multe informatii, suport pentru eventualele probleme ce tin de aplicatie sau pentru a raporta bug-uri ale programului acceseaza pagina proiectului Virtual WiFi de pe sourceforge.net. Daca gasesti util acest program te invit sa apreciezi, comentezi si eventual sa propui diferite perspective de imbunatatire ale aplicatiei.