Cum afli informații despre persoana care deține o adresă de email

Ți s-a întâmplat vreodată să primești un email de la o adresă necunoscută, iar înainte de a răspunde la email și de a stabili o legătură prin poșta electronică, să vrei să știi mai multe detalii legate de cine este persoana care deține contul respectiv de email?

Sunt mai multe moduri prin care poți face acest lucru, în cel mai bun caz poți afla exact cine este persoana care are adresa de email respectivă, fără să fie nevoie de o comunicare directă, iar acest lucru este util, pentru că se poate evita primirea de ulterioare emailuri SPAM, tentative de fraudă informatică sau infectări cu malware.

În continuare vor fi prezentate 4 modalități prin care, pe baza unei adrese de email, se poate căuta în variate surse online informații legate de deținătorul adresei de email și activitățile pe care acesta le efectuează pe internet.

1. Caută adresa de email pe Google


Motorul de căutare Google are un număr foarte mare de site-uri și resurse online indexate, astfel că dacă adresa de email respectivă este scrisă sau a fost folosită pe o pagină a unei sait, aceasta va fi afișată în rezultatele căutării după acel email. Cel mai favorabil caz este atunci când adresa de email este găsită pe un site ce reprezintă blogul personal al deținătorului sau aparține unei companii. De asemenea, email-ul căutat poate corespunde unui cont de pe o rețea socială (dacă posesorul contului a optat pentru afișarea publică a adresei de email), respectiv a unui cont creat pe un alt site - de unde se poate deduce informații cu privire la modul în care persoana respectivă folosește internetul.

Faptul că adresa de email nu are niciun rezultat pe Google nu este neapărat ceva negativ, din contră, poate sugera că posesorul care deține adresa de email știe să își păstreze contul de email departe de SPAM, ceea ce este un lucru bun.

Notă: pentru o căutare exactă pe motorul de căutare Google va trebui să incluzi email-ul între apostrofuri. Vezi mai multe metode prin care poți filtra căutările online pe Google.

2. Caută adresa de email pe Facebook


Rețeaua socială Facebook permite căutarea unui utilizator și pe baza adresei de email folosită pentru crearea contului respectiv. Ținând cont că există undeva la un miliard de conturi pe Facebook și că la noi în România (și în majoritatea țărilor din UE) aceasta este cea mai folosită rețea socială, se poate spune că sunt mari șanse să găsești contul de FB al persoanei care ți-a trimis email-ul.

Adaugă sau tastează adresa de email în bara de căutare Facebook (aceeași bară din care poți cauta persoane). Dacă email-ul respectiv a fost folosit pentru crearea unui cont pe Facebook și îi corespunde un cont activ atunci se va afișa automat contul de facebook al persoanei de la care ai primit email. Iar din datele publicate pe acel cont de facebook se pot obține foarte multe informații cu privire la identitatea deținătorului adresei de email.

3. Folosește servicii online de găsire persoane


Pe internet există site-uri care facilitează căutarea de persoane după anumite criterii, de exemplu după nume, număr de telefon, nume de utilizator și după adresa de email. Acestea vor scana www-ul mult mai în detaliu comparativ cu motorul de căutare Google și rețeaua socială Facebook, fiind axat exact pe găsirea de persoane, și în cazul în care există date care corespund căutării dintr-o listă foarte mare de rețele sociale, motoare de căutare și alte comunități online, acestea vor fi afișate.

Exemple de astfel de site-uri sunt pipl.com și spokeo.com - pe cel din urmă menționat va fi necesară inregistrarea contra cost.

Accesează unul din site-urile menționate, introdu adresa de email în câmpul de căutare și pornește căutarea într-o vastă colecție de resurse online.

4. Localizează adresa de email


Dacă adresa de email nu poate fi găsită nicăieri în mediul online, se poate totuși recurge la localizarea server-ului de unde a fost inițiată trimiterea mesajului electronic. Localizarea va fi deci (în majoritatea cazurilor) sumară și nu va corespunde neapărat cu cea a calculatorului de unde a fost trimis email-ul, ci doar cea a serverului cel mai apropiat de acesta, care a preluat cererea de trimitere mesaj.

În continuare va trebui să preiei adresa IP a calculatorului de pe care a fost expediat emailul (poate fi fie calculatorul clientului, fie a unui server web), care este încorporat în codul sursă al email-ului, și să o folosești pentru a afla de unde a fost trimis acel email.

Urmează pașii de aici: Cum să localizezi de unde a fost trimis un email.

Citește și:
Cum să folosești o adresă de email temporară, fără a crea un nou cont
Cum să adaugi o poză în conținutul unui email.